Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsednika Boračke organizacije Republike Srpske general-majora Milomira Savčića (60) zbog pomaganja zločina u Srebrenici.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, saopštio je da se Savčić tereti da je u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske RS, u čijem sastavu je bio i bataljon vojne policije, u periodu od 11. do 15. jula 1995. godine na području Nove Kasabe, svesno pružio pomoć "članovima udruženog zločinačkog poduhvata" generalu Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba VRS, pukovniku Ljubiši Beari, načelniku za bezbednost Glavnog štaba VRS, te drugim zapovednicima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade VRS, kao i jedinicama policije, da prethodno zarobe i po kratkom postupku pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave i na taj način ih unište kao etničku grupu na određenom prostoru.

Pročitajte još: GENERAL MILOMIR SAVČIĆ O SUSRETU SA KARADžIĆEM: Radovan nije besan, sve je ovo očekivao


- Optuženi Savčić tereti se da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. ZPTP Vojske RS i bataljona vojne policije prilikom zarobljavanja i zatvaranja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubistvima - naveo je Grubešić.