DOKAZI ZA BRUTALNA UBISTVA I MUČENJA: Srbija ustupila Hagu novu dokumentaciju protiv Haradinaja

V. N.

21. 07. 2019. u 09:02

Haradinaj je, zbog brutalnosti i povremenih uspeha u borbi,na početku rata stekao status ratnog heroja. OEBS: Psihopata koji je tukao i svoje vojnike

ДОКАЗИ ЗА БРУТАЛНА УБИСТВА И МУЧЕЊА: Србија уступила Хагу нову документацију против Харадинаја

Ramuš Haradinaj komandovao specijalnom jedinicom OVK

RAMUŠ Haradinaj bi sledeće sedmice trebalo da se pojavi na saslušanju pred Specijalnim sudom u Hagu kao osumnjičeni. Srbija je ustupila novu dokumentaciju na osnovu koje je moguće podizanje optužnice.

Poslednjih nekoliko godina protiv Haradinaja u Srbiji je podneto više od 110 krivičnih prijava zbog najstrašnijih zločina - od terorizma, do silovanja, mučenja i ubistava civila. Zbog ratnih i zločina protiv čovečnosti od marta do septembra 1998, Haradinaj je čak dva puta optuživan pred Tribunalom u Hagu. Prvu oslobađajuću presudu sud za ratne zločine je doneo 2008. konstatujući da je dokazano da su pripadnici OVK počinili zločine, ali ne i da je za to odgovoran Haradinaj. Zbog zastrašivanja svedoka 2010. poništena je oslobađajuća presuda, 2011. je ponovo pokrenut postupak, ali je u novembru 2012. Haradinaj još jednom oslobođen.

- Utvrdili smo više od 980 događaja, mučenja, ubistva, silovanja, kidnapovanja - naveo je Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM. - Zonom Dukađini, deo Metohije, komandovao je Ramuš Haradinaj. Tamo je bilo najviše zločina.

Vozač u OVK, koji je učestvovao u prebacivanju Srba sa Kosova na sever Albanije svedočio je da je Haradinaj u zoni Dukađini, posle okončanja sukoba 1999. organizovao hvatanje preostalih Srba i njihov transport u Albaniju, gde su im vađeni organi.

NOVI SVEDOCI U ISTRAZI tokom poslednjih nekoliko meseci saslušano je oko 20 svedoka, Srba i Albanaca. Zbog njihove zaštite sve je obavljeno u najvećoj tajnosti. NJihovi iskazi uzimani su u Beogradu, na severu i u unutrašnjosti Kosova. Mehanizam njihove zaštite je značajno bolji uprkos tome što Albanci pokušavaju da saznaju ko su oni. Inače, tokom postupka u Hagu, 19 svedoka Haradinajevih zločina su misteriozno ubijeni, a istraga nije dovela do izvršilaca.

Haradinaj je, zbog brutalnosti i povremenih uspeha u borbi,na početku rata stekao status ratnog heroja. NJegova specijalna jedinica "Crni orlovi" u zapadnim krugovima slovila je za najbolje obučenu snagu OVK. Srpski izvori tu jedinicu povezuju sa ratnim zločinima, posebno sa likvidacijom civila na Radonjićkom jezeru.

- Haradinaj je ispoljavao sve simptome ozbiljne paranoje. Svugde je video srpske špijune, a u takvim osvetničkim akcijama ubijena su najmanje tri Albanca - tvrdile su zapadne diplomate neposredno posle rata, navodeći konkretan slučaj Suada Ćoraja iz Dečana, likvidiranog juna 1999.

Srbija je istakla da je Haradinaj naređivao ilegalna zatvaranja, mučenja, silovanja i ubistva nealbanskog stanovništva, kao i da je neka od njih lično počinio između 12. i 15. juna 1999. godine. Među dokumentima su i dokazi za ubistvo 13 ljudi, među kojima su i deca, od kojih je neke, prema tvrdnjama svedoka, lično ubio Haradinaj.

Prema izjavama svedoka, nekadašnjih pripadnika OVK, Haradinaj je naređenja za likvidacije najčešće izdavao rečima: "Vodite ih kod baca-Adema". "Baca" je izraz poštovanja, a Adem se odnosi na ubijenog komandanta OVK Adema Jašarija.

Prema svedočenjima koje je skupilo srpsko pravosuđe, Haradinaj je silovao više žrtava, među kojima su bile i devojčice. Jednu od njih, maloletnu Tafai Nanjimetu, silovao je u đakovičkom hotelu "Paštrik", a posle njega, punih 40 sati iživljavali su se i ostali iz OVK. Hotel "Paštrik" bio je improvizovani zatvor, u kojima su žrtvama odsecane uši, a zatim su drugi zatvorenici morali da ih pojedu.

Unakažena tela Srba

"On je običan psihopata koji je neretko tukao svoje vojnike kako bi zadržao kakvu takvu disciplinu", navodi se u jednom od poverljivih izveštaja misije OEBS s početka 1999.

Zapadni izvori navode da je Haradinaj odigrao važnu ulogu prikupljanja informacija pre i tokom NATO bombardovanja.


PLATIO LIKVIDACIJOM OCA I SINA

STARAC sa KiM Ram Jolaj pričao je, za "Novosti", o otmici sina i oca, koje su odveli "provereni ljudi Ramuša Haradinaja". Jolaj je svedočio protiv Haradinaja za ubistvo Miodraga Otovića, komandira policijske stanice u Rzniću.

Otović je 24. marta 1998. došao da uhapsi Haradinaja.

- Video sam Otovića kako pada pogođen - kazao je Jolaj. - Ramuš je pucao i pobegao, a i ja sa ostalim seljanima koji smo to videli.

Zbog prisustva stradanju policajca, Jolaj je platio otmicom i likvidacijom oca i sina. M. S.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Mija Pećanac

21.07.2019. 09:51

Sve to znaju i njegovi mentori sa zapada i tolerišu takvog jednog psihopatu kao premijera okupiranog Kosmeta .To govori kakvu perfidnu politiku vode USA i Nemačka.

буки

21.07.2019. 09:57

Надам се да су дате фотокопије а оригинали задржани за сваки случај

Петар Н. Сремац

21.07.2019. 14:28

Пођимо од чињенице да нацинал. шиптарска мањина није имала никавог разлога за побуну јер је њихова аутономија била највећа у Европи и тако је до данас. На жалост, поститоистички српски политичари недовољно пажње посвећују тој чињеници или је, из лукративних разлога, "бацају под тепих".То се показало када су Маловићка&Б.Векарић преиначили чињеничну оптужницу против Хардинаја коју је сакупио бивши минс. правде Батић и адвокат Петронијевић.О томе је адв. Петронијевић сведочио у једној "Ћирилици"!