Da li će opet ginuti svedoci Ramušovih zločina?

Agencije

20. 07. 2019. u 09:20

Да ли ће опет гинути сведоци Рамушових злочина?

Ramuš Haradinaj Foto: AP photo

Optužbe za ratne zločine i mafijaške aktivnosti dugo prate Ramuša Haradinaja koji je u Hagu dvaput oslobođen, nakon što su svedoci nerazjašnjeno ginuli, piše danas nemačka štampa
VIŠE stranih medija izvestilo je o ostavci tzv. kosovskog premijera Ramuša Haradinaja kao i da je podneo neopozivu ostavku nakon što ga je sud u Hagu pozvao na saslušanje kao osumnjičenog.

Optužbe za ratne zločine i mafijaške aktivnosti dugo prate Ramuša Haradinaja koji je u Hagu dvaput oslobođen, nakon što su svedoci nerazjašnjeno ginuli, piše danas nemačka štampa, postavljajući pitanje da li će sada situacija biti drugačija.

"Ramuš Haradinaj je umetnik političkog preživljavanja“, piše berlinski Tagesšpigel. „Bez obzira da li su u pitanju ratni zločini ili mafijaške aktivnosti - nekadašnjem komandantu OVK nikada ništa nije dokazano. Za sada“, navodi list.

Većina nemačkih medija prenela je da je kosovski premijer iznenađujuće podneo ostavku nakon što je dobio poziv Specijalnog suda za zločine OVK u svojstvu osumnjičenog i trebalo bi da bude ispitan u Hagu sledeće sedmice.

"Haradinaj već ima turbulentni istorijat odnosa sa Haškim tribunalom“, piše dalje Tagesšpigel. Taj sud ga je dvaput - 2005. i 2011. godine -optužio zbog ratnih zločina.

"U oba slučaja je oslobođen. Upadljivo je pri tome bilo što su brojni svedoci ginuli na delimično nerazjašnjene načine“, dodaje list.

PROČITAJTE JOŠ - Ramuš Haradinaj opet dobio poziv iz Haga

Švajcarski "Noje cirher cajtung" podseća da se bivša glavna tužiteljka Tribunala Karla del Ponte i u svojoj biografiji žalila na "masivno zastrašivanje svedoka koje je onemogućilo valjano izvođenje dokaza“.

"Otvoreno je pitanje da li će novi sud bolje izaći na kraj sa ovim problemom. Dvadeset godina nakon događaja svaka optužnica počiva skoro isključivo na iskazima svedoka. Skepsu budi to što mlada institucija ima već trećeg glavnog tužioca, ali još nijednu optužnicu“, zaključuje ugledni švajcarski list.

Portal hamburškog nedeljnika "Cajt" podseća da su bivši komandanti OVK Rustem Mustafa Remi i Sami Luštaku u januaru već morali da se pojave u Hagu.

"Kosovski mediji izveštavaju da bi već tokom godine mogle da budu podignute prve optužnice. Ima spekulacija da bi Haradinaj kao i predsednik Hašim Tači i predsednik parlamenta Kadri Veselji mogli biti optuženi“, navodi "Cajt".

BBC podseća da je Haradinaj bio "pobunjenički komandir" tokom sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine, i prenosi Haradinajevu izjavu da je imao izbor da li će se pred sudom pojaviti kao premijer ili kao građanin. Prenose i da je Haradinaj demantovao optužbe za koje ga Hag tereti, dodajući i da je već dva puta oslobođen optužbi. BBC navodi da će, prema rečima Haradinaja, saslušanje biti održano iduće nedelje. Britanski servis podseća i da je specijalni Sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova formiran 2015. godine uz podršku Evropske unije i da će istraživati ratne zločine protiv etničkih manjina i političkih protivnika na teritoriji Kosova i Metohije.

PROČITAJTE JOŠ - PREVIRANjA U PRIŠTINI: Evo zašto je Ramuš Haradinaj podneo ostavku; Tači: Žao mi je

O Haradinajevoj ostavci izvestili su i francuski mediji, a "Frans 24", je objavio tekst u čijem naslovu Haradinaja naziva po njegovom ratnom imenu – Rambo. Tamošnji mediji prenose da je Karla Del Ponte svojevremeno nazivala Haradinaja "gangsterom u uniformi". Pored ostavke, mediji su se bavili i Haradinajevom prošlošću i navode da se on pre premijerske dužnosti bavio građevinom, a radio je kao izbacivač i trener borilačkih veština.

Kineska Sinhua izvestila je o Haradinajevoj ostavci pozivajući se na izveštaje RTS-a.

Vest o Haradinajevoj ostavci prenose agencije Rojters, AP, kao i turska televizija "Dejli Sabah", agencija Anadolija, "Njujork tajms" i drugi. Mediji podsećaju da je Haradinaj već dva puta oslobođen optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv nealbanskih manjina na teritoriji KiM u toku sukoba krajem 90-ih godina, te da je hapšen 2017. godine u Francuskoj po srpskoj poternici, ali da je oslobođen u junu te godine.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (61)

ZASTIĆENI

20.07.2019. 09:38

Sta se prave ludi Zapad i njihova štampa kad dobro znaju da su svi zločinci nad Srbima zastićeni kao medjedi ,upravo od njih.

Milena

20.07.2019. 10:11

Ramus Haradinaj vec ima turbulentni istorijat odnosa sa Haskim tribunalom, mnogi svedoci su nestali sa zivotne scene a da se niko nije zapitao zasto i na koji nacin.

Bata

20.07.2019. 10:19

Vrlo je moguce da svima koji su svedoci monstruoznih zlocina Ramusa Haradinaja preti opasnost, jer je Haradinaj spreman na sve.

Katarina

20.07.2019. 10:30

Sve krvnike treba pohapsiti i izvesti pred lice pravde da odgovaraju za svoja zlodela, kao i one koji su prikrivali dokaze.

Danijel

20.07.2019. 11:11

Dva puta je oslobodjen optuzbi za ratne zlocine, nadam se da ce treci put da ostane tamo.

Olja

20.07.2019. 12:26

Trebao bi da odgovara za svoja zlodela i to sto pre ali sve je ovo cudno da on sam prihvata.

Goran

20.07.2019. 13:24

On nije ubijao samo Srbe , ubijao je i svoje koji nisu hteli rat , tako da je svaki svedok vec sad nositelj mrtve glave , naravno.

Vladimir

20.07.2019. 13:27

Ne treba previše polagati nadu u tužilaštvo u Hagu,jer svi znamo kako ovaj sud funkcioniše.

Alex

20.07.2019. 14:46

Haradinaj moze da ode u sud, ali cisto sumnjam da ce da ga osude jer je o samo farsa, da bi vrsili pritisak na Srbiju za priznavanje Kosova.

Miki

20.07.2019. 16:06

Mislim da su svedoci Haradinajevih zlocina , uopste ako je neko od njih u zivotu, sada u teskom polozaju , jer mogu biti likvidirani.

Momo

20.07.2019. 17:48

Pitanje je da li je ko od svedoka i ostao da ga njegovi ljudi nisu ubili ili na drugi nacin ucutkali.

Lj. Milošević

20.07.2019. 17:51

Еее, дај Боже да га осуде! Али у овом случају сам песимиста!

ivan milenkovic

20.07.2019. 18:58

Haradinaj mora da bude osudjen zbog svojih zlocina,a samim tim Zapad mora da zastiti sve svedoku u procesu protiv njega.

Milan

20.07.2019. 22:56

Sigurno je da hoce, ovaj covek upravlja najvecom mafijaskom organizacijom u Evropi.

MAKSS

20.07.2019. 23:01

Haradinaj ima saucesnike u zlocinima a verujem da ih ima i sada koi ce pokusati sve svedoke da sklone.

Vukoje

21.07.2019. 09:50

Zapadne zemlje sarađuju sa terorističkim vođama, tako da ima šanse da svedoci postanu glineni golubovi.

Max

21.07.2019. 09:55

Ako se svedocima otkrije indetitet onda nema sumnje da će završiti ko i oni što su trebali svedočiti prostiv Haradinaja nestajali su pod nerazjašnjenim okolnostima

Pavle

21.07.2019. 10:02

Haradinaj je opasan čovek i mesto mu je u zatvoru. Treba da odgovara za sve monstruozne stvari koje je činio