Dr Efraim Zurof: Krajnje vreme da se rasvetli uloga Stepinca

Jovanka Simić

10. 03. 2019. u 16:02

Dr Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental" u Jerusalimu, za "Novosti", o arhivama Vatikana

Др Ефраим Зуроф: Крајње време да се расветли улога Степинца

Dr Efraim Zurof / Foto D. Dozet

VEST da je Papa Franja doneo odluku da 2. marta 2020. godine budu otvoreni tajni arhivi Vatikana koji se odnose na period Drugog svetskog rata, kada je vrhovni poglavar bio Pije Dvanaesti, koji je na prestolu bio od 1939. do 1958. godine, s velikom pažnjom dočekana je u jerusalimskom Centru "Simon Vizental" na čijem čelu je čuveni lovac na naciste dr Efraim Zurof.

* Očekujete li da će arhivi dati odgovor na dileme Jevreja o ulozi Pape Pija tokom Holokausta?

- Nadamo se da će postati dostupni dokumenti koji će nam pomoći da odgovorimo na pitanja šta je Papa Pije znao o progonu i ubistvima Jevreja tokom Holokausta, kao i kada je i od koga dobijao informacije o stradanju Jevreja i šta je s tim informacijama radio. Takođe, i koje korake je preduzeo da Jevrejima pomogne? Imajte na umu da tokom čitavog perioda Holokausta on nikada nije posebno pominjao sudbinu Jevreja.


* Ako ti dokumenti budu obelodanjeni, da li će vaše sumnje u držanje Pape Pija povodom Holokausta biti potpuno razjašnjene?

- U ovom trenutku ne mogu da budem siguran u to.

Da li je, po vama, krajnje vreme da Vatikan obelodani dokumente kojim bi se pojasnila uloga Stepinca u stradanju Jevreja, Srba i Roma u Jasenovcu i uopšte u Drugom svetskom ratu?

- Nesumnjivo da jeste krajnje vreme!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije