Džefri Najs uništavao dokaze o žutoj kući

S. J. M. - S. S. R.

15. 01. 2019. u 08:04

Џефри Најс уништавао доказе о жутој кући

Džefri Najs

Advokat Tapušković tvrdi da je britanski advokat imao diskutabilnu ulogu u tužilaštvu Haškog tribunala. Pred Specijalnim sudom u ponedeljak saslušan Rustem Mustafa, jedan od vođa tzv. OVK

KAO tužilac Haškog tribunala, Džefri Najs je imao udela u uništavanju dokaza u vezi sa trgovinom organima u slučaju "žuta kuća". Cilj je bio da se potru svi tragovi ovog zločina nad Srbima. A nekadašnja glavna tužiteljka Karla del Ponte je tvrdila da je u Hagu ogroman broj tih dokaza uništen.

Pročitajte još: Rustem Mustafa saslušan u Hagu

Ovako advokat Branislav Tapušković, koji je u to vreme učestvovao u procesima pred Tribunalom, za "Novosti" razotkriva nekadašnju ulogu Britanca, koji se ovih dana pojavio u sasvim novoj roli. Najs se ponovo upleo u dešavanja na Kosovu, kao branilac Albanaca pred Specijalnim sudom za zločine OVK.

U ovom trenutku, on brani teroristu Samija Ljuštakua, koji će se pred tužiocima u Hagu pojaviti sutra. A tokom ponedeljka na saslušanju je bio Rustem Mustafa, pripadnik paravojne formacije za čije ime se vezuju mučenja i ubistva Srba, podmetanje bombe pod autobus "Niš ekspresa", kad je poginulo 12 srpskih putnika, teroristički napadi i obračun sa "nelojalnim" Albancima.

- Ne osećam se krivim! - uzviknuo je Mustafa pred ulazak u kancelariju tužilaca, gde će danas nastaviti davanje iskaza. On je prvi terorista koji je saslušan u Specijalnom sudu zbog zločina nad Srbima. Po izlasku odbio je da daje bilo kakve izjave.

U ceo ovaj slučaj Najs ulazi sa velikim "predznanjem", jer je imao priliku da se o dešavanjima na Kosmetu dobro uputi kao glavni tužilac u predmetu protiv Slobodana Miloševića. Međutim, i tad je otvoreno, bez pardona, zastupao albansku stranu.


Sami Ljuštaku dovodi se u vezu sa "žutom kućom"

Pročitajte još: DA LI ĆE BITI PRAVDE ZA ŽRTVE OVK ILI JE SVE MARKETING? Pokazaće samo optužnice

- Najs je imao pristup mnogobrojnoj dokumentaciji, koju bi sad kao advokat mogao da iskoristi - kaže nam Tapušković. - On je sve vreme forsirao tezu da je sve što se dešavalo na Kosmetu bilo u svrhu stvaranja "velike Srbije" i da KiM ne pripada Srbiji. Bez problema se oglušio o zločine nad Srbima. Na suđenju je čak tvrdio i da su Srbi srušili džamiju iz 7. veka, a Osmanlije su na Balkan došle tek u 14. veku. Eto, to vam je Najs.

Prema najavama prištinskih medija, britanski advokat mogao bi da bude i branilac predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija i prvog čoveka kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija, ukoliko budu na optužnicama Specijalnog suda.

Kada je napustio Haški tribunal, Najs je radio na Tačijevoj biografiji, gde se u knjizi posebno bavio otklanjanjem sumnji da je Tači učestvovao u trgovini organima. Posle objavljivanja izveštaja specijalnog izaslanika Saveta Evrope Dika Martija o zločinima OVK, za tzv. kosovsku vladu radio je na pripremi materijala koji bi mogao da se koristi u odbrani albanskih terorista pred Specijalnim sudom.

Tokom karijere Najsa je pratila priča da je od albanskog lobija dobijao veliki novac. A, u novoj misiji spasavanja terorista OVK, prema informacijama kosovskih medija, dobijaće 2.200 evra dnevno, plus troškove putovanja.


Branislav Tapušković

Haški istražitelji u ponedeljak su u Prištini nekoliko sati ispitivali Sabahudina Cenu, teroristu koji je delovao u zoni Paštrik.

Prištinski mediji preneli su u ponedeljak da će poslednja saslušanja biti 4. februara, a da je poziv dobilo sto ljudi.

Inače, sve troškove suđenja bivšim pripadnicima OVK plaćaće kosovska vlada, a pre nego što sednu u avion za Holandiju sreću će da im poželi tzv. premijer Ramuš Haradinaj.

LOGOR LIKOVAC

SAMI Ljuštaku, bivšem pripadnik OVK se povezuje sa mučenjem i masakrom nad Srbima u kampu OVK u Likovcu. Naše bezbednosne snage raspolažu snimkom iz Likovca, gde se vide četvorica Srba sa KiM za kojima se i danas traga. Ovaj dokaz nalazi se i u fascikli Dika Martija, koji je istraživao trgovinu organima na KiM, i na osnovu čijeg izveštaja je osnovan Specijalni sud u Hagu.

DAČIĆ: ČEKAMO OPTUŽNICE

MINISTAR spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da Srbija očekuje da neko ko je počinio zločine za njih i odgovara:

- Davno sam rekao da se to priprema, ali mislim da se dosta kasni. U svakom slučaju ne treba, da se mešamo. Da bi zločinci odgovarali, moraju da se zaštite svedoci. Očekujemo da se podignu i optužnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

mirko

15.01.2019. 08:25

Internacionalni kriminalci.Kako ih kazniti? Cekati Bozju kaznu ili izvrsiti ljudsku na bilo koji nacin, jer nase zrtve ne mozemo vise tako lako zapostavljati.

Muk

15.01.2019. 11:58

Nekome kome su dopali organi tih mucenika sudbina nije svetla ako je tačno da ćelije transplantiranih organa pamte kroz sta je prošlo mučenicko telo nevoljnog donora. U svesti primaoca organa je ta informacija prisutna i postoji verovatnoća da ce ga sećanja na zivot i patnju donora progoniti dokle god je živ ili mu ne proradi savest pa sam otkrije kako se do njih došlo. U redovnim postupcima se garantuje poverljivost podataka pa se o donoru eventualno zna pol, godine i zemlja porekla. Eticno ili

боље да (не) ћутим

15.01.2019. 15:02

па ваљда имају копије свега што је предато суду,нису сви наивни ко баше правосуђе:папири,снимци филмови записници искази,у чему је проблем