Dolijale ubice 20 Srba

S. M. - V. M.

27. 12. 2013. u 10:31

U akciji SIPA uhapšeno sedam lica zbog zločina u Rogatici u avgustu 1992. U napadu na selo Kukavice, u opštini Rogatica, ubijeni žene, deca i starci

BANjALUKA - Na području Federacije BiH pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u petak su uhapsili sedam od osam lica koja se terete za krivično delo ratni zločin protiv srpskih civila u mestu Kukavice, opština Rogatica, iz avgusta 1992. godine.

U izveštajima o počinjenim krivičnim delima ratnog zločina Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske iz 2006. godine i dopunjenim izveštajem 2012. godine za ovo krivično delo se sumnjiče Aziz Šuša, Muhamed Šišić, Izet Hadžić, Tarik Šišić, Aziz Aganović, Emir Drakovac, Zahid Alić i Salko Alić, a od njih je sedam lišeno slobode. Sa mesta ubistva srpskih civila postoji video-zapis, a delovi snimka navodno su korišteni u filmu Danisa Tanovića „Ničija zemlja“.

MUP Republike Srpske i CJB Istočno Sarajevo radili su na ovom predmetu punih sedam godina i u poslednjih nekoliko meseci Tužilaštvo BiH je dalo prioritet ovom predmetu zbog većeg broja ubijenih lica.

U CJB Istočno Sarajevo istakli su odličnu saradnju na ovom predmetu sa Okružnim tužilaštvom Istočno Sarajevo, Tužilaštvom BiH i Sipom.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da su ova lica osumnjičena da su, kao pripadnici nekadašnje Armije BiH 28. avgusta 1992. godine izvršili napad na civile srpske nacionalnosti koji su se sa područja opštine Goražde kretali prema teritoriji Rogatice.

U napadu je ubijeno više od 20 žrtava, uglavnom žena, dece i staraca srpske nacionalnosti.

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine sproveo je temeljnu i intenzivnu istragu o ovom ratnom zločinu, koji predstavlja najveće stradanje žrtava srpske nacionalnosti na tom području, nakon čega su identifikovani osumnjičeni, koji su lišeni slobode, navodi se u saopštenju.

Ova lica su uhapšena prema nalogu Tužilaštva BiH i pod istragom su Tužilaštva. Takođe iz Tužilaštvo BiH je saopšteno da se nastavlja istraga u pravcu podizanja optužnice koja će biti podignuta uskoro.

VASIĆ: SEDAM GODINA ISTRAGE

Direktor Policije RS Gojko Vasić izjavio je Srni da je Policija Srpske u saradnji sa Okružnim tužilaštvom u Istočnom Sarajevu provela istragu o ratnom zločinu u mestu Kukavice na području opštine Rogatica.

- Istraga je završena u prošloj godini, a predmet je prosleđen Tužilaštvu BiH radi potvrđivanja optužnice - rekao je Vasić.

MUP Republike Srpske i CJB Istočno Sarajevo radili su na ovom predmetu punih sedam godina i u poslednjih nekoliko meseci Tužilaštvo BiH je dalo prioritet ovom predmetu zbog većeg broja ubijenih lica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Vitomir

27.12.2013. 22:04

Rano je reći da su dolijali. Na kraju će biti svi pušteni na slobodu zbog nedostatka dokaza. Živi bili pa videli.

saby

09.01.2014. 13:18

@Vitomir - Vitomire u pravu si,bice pusteni,pravda je na njihovoj strani,nevinim nije mjesto u zatvoru,tamo idu zlocinci,a ne posteni ljudi,pozdrav Vitomire

Spiridon S.

28.12.2013. 08:55

Posle 20 godina rusi se mit o "borcima ("armije BiH"(?))Pa zar je moguce i da su oni pravili zlocine nad civilima..Bas me nesto cudi..Ovo hapsenje je samo kap vode u moru zlocina koji su planirali i izveli Alijini bojovnici,po principu mucki i iznenada..u duhu tradicije svojih deda iz 41-godine..Svih 20 godina od rata branjeni su i velicani i oni i pocinjeni zlocin na svim nivoima vlasti medu bosnjacima..Sada bi "kozmetickim potezima"pokazali kako su oni protiv zlocina..Kasno gospodo iz Sarajeva

zoks

28.12.2013. 10:01

A kad su Srbi govorili za te zlocine to je tada bila "velikosrpska propaganda"!Balije,balije,hmhmmmmmmm....!!Bogu da platite i nikome drugome!

piksi

28.12.2013. 18:46

@zoks - ima da ih puste poslije par dana a njihovi da ih dočekaju ko heroje-nisu to dodini poltroni koji se prodaju za šaku maraka i šuruju sa HDZ ustašama

neko i niko

28.12.2013. 10:44

Bar njih neko hapsi,dole na Kosovu zive kao zastiteni medvedi i velicaju ih kao heroje,a nas premijer peva po Briselu,bruka.

mirko

28.12.2013. 19:49

Hahahah ti su ljudi za Haga!!! 21 godinu nakon zlocina ih hapsiti je najmanje saucesnistvo u zlocinu koji su pocinili!!!