Novi motor Tojote: Troši 20 odsto manje, a praviće se u Poljskoj!

Novosti Online/P.Ž.

ponedeljak, 15. 06. 2020. u 22:41

Нови мотор Тојоте: Троши 20 одсто мање, а правиће се у Пољској!

EPA PHOTO

Toyotina nova globalna arhitektura primenjuje se na svim novim Toyotinim modelima
„Tojota“ će svoj novi 1,5 litarski benzionski motor koji mođe da se ugrađuje i u hibridna vozila praviti u Poljskoj!

Naime, „Tojota motor manufakturing Poljska“ (TMMP), u gradu Jelcz-Laskovice, započela je proizvodnju najnovije generacije 1,5-litarskog benzinskog motora koji je konstruiran u okviru Tojotine nove globalne arhitekture (TNGA). Ovaj savremeni 1,5-litarski, 3-cilindrični motor, pod imenom „Dinamic fors indžin“, mlađi je brat 2,0-litarskog agregata koji se već proizvodi u istoj fabrici od septembra prošle godine.

Novi motor namenjen je novoj generaciji Tojote jaris (čija proizvodnja uskoro kreće u Francuskoj, kao i nedavno predstavljenom „jarisu kros“ - novom kompaktnom SUV-u u segmentu B. Konstruirane su potpuno nove proizvodne linije za TNGA s ciljem automatizacije nekih procesa, povećanja efikasnosti i proizvodnih kapaciteta, kao i poboljšanja ergonomije.


Ovaj 1,5-litarski motor odličan je primer napredne konstrukcije. Trocilindrični benzinac sa zakretom bregastog vratila, radi prema Atkinsonovom ciklusu ostvarujući do 40 odsto toplotne efikasnosti, omogućavajući tako smanjenje potrošnje goriva i emisije CO2 za 20 odsto u poređenju s prethodnom generacijom „jarisa,“ uz istovremeno povećanje performansi za 15 odsto Taj motor je moguće ugraditi u konvencionalna, kao i hibridna električna vozila. S obzirom na to da su potpuno hibridna vozila predstavljala 52 odsto prodaje Tojote u Evropi tokom 2019. godine, postoji jasan porast potražnje za hibridnom električnom tehnologijom po pristupačnim cenama i uz nisku štetnu emisiju.


Toyotina nova globalna arhitektura primenjuje se na svim novim Toyotinim modelima. Unutar te platforme, svi pojedinačni tipovi šasije, karoserije i pogonskih sklopova povezani su zajedničkim konstrukcionim pravilima. Karakteristike su niže težište i kruća karoserija, što rezultira višim nivoom pasivne sigurnosti i udobnosti tokom vožnje. Na proizvodnoj strani, TNGA znači efikasnije, automatizovane proizvodne linije, s modularnom konstrukcijom koja omogućava proizvodnju različitih verzija pojedinih vozila, bolju ergonomiju i manji negativan uticaj na okolinu.


Zadržavajući fokus na budućnost elektrifikovane mobilnosti, Tojota motor Evropa nastavlja da ulaže u evropsku proizvodnju elektrifikovanih pogonskih sklopova u svojim fabrikama u Poljskoj. Pored 2,0-litarskog motora za TNGA koji je ranije spomenut, sestrinska poljska fabrika u Walbrzychu već je najavila početak proizvodnje novog e-CVT menjača za 2021. godinu. Time je ukupno ulaganje u oba TMMP pogona premašilo milijardu evra, pri čemu je stvoreno gotovo 3000 radnih mesta u Poljskoj.Komentari (1)