Zeleni prevoz umesto kola u najvećim gradovima do 2030.

Tanjug

10. 02. 2020. u 20:33

Зелени превоз уместо кола у највећим градовима до 2030.

Ilustracija / Foto N. Skenderija

Održivi prevoz, od javnog prevoza do bicikala, mogao bi da zameni automobile u najvećim gradovima u svetu do 2030. godine
Održivi prevoz, od javnog prevoza do bicikala, mogao bi da zameni automobile u najvećim gradovima u svetu do 2030. godine, pokazala je studija koja je objavljena danas, prenosi portal seebiz.

Vožnja privatnih automobila smanjiće se u proseku za deset odsto do 2030. godine, dok će javnom prevozu, hodanju i vožnji bicikla porasti popularnost, piše u studiji Mobility Futuresa.

"Posao svakog gradonacelnika i gradskih vlasti je da nešto preduzmu", rekao je Rolf Kullen iz konsultantske kompanije Kantar koja je izradila studiju kojom je obuhvacen 31 grad, a prenosi portal seebiz.

Više od polovine stanovništva živi u gradovima i očekuje se da će taj broj do 2050. porasti na skoro 70 posto.

Mnoge gradske vlasti koje se bore protiv zakrčenih centara i zagađenja vazduha žele da smanje prevoz automobilima, a iznajmljivanje bicikala i manjih elektricnih vozila stanovnicima pruža nove vidove transporta, navodi se u studiji.

Putovanja privatnim automobilom trenutno čine više od polovine svih putovanja u velikim gradovima, ali će pasti na 46 posto do 2030, tvrde istraživaci koji su, kako se navodi, ispitali više od 200.000 stanovnika od Njujorka do Najrobija.

U istom razdoblju, javni prevoz, vožnja biciklom ili pešačenje činiće 49 odsto gradskog prometa, stvarajući globalnu "prelaznu tačku" prema održivom putovanju, navode stručnjaci.

Oko 40 posto ljudi širom sveta otvoreno je za nove oblike putovanja, a gradovi moraju ulagati u tehnologiju kako bi se omogućio pomak prema zelenijem prevozu, ističe se.

Navodi se da je porast informisanja građana o zagađenju i gužvi koju prouzrokuju automobili pomogao u pokretanju promena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dragan Sweden

11.02.2020. 11:04

Ovo vazi za svaku drzavu.Staju automobili staje drzava preko automobila svaka drzava ubira ogromne prihode i bez automobila staje sve