KAD cevi prođu kroz Sloveniju, Berluskoni će svakog jutra da zove njihovog predsednika da mu poželi ”dobro jutro” i pita kako je spavao. Zvaće ga i uveče da mu poželi ”laku noć”, jer će u Ljubljani da bude ventil za gas.

Ovako je premijer Rusije Vladimir Putin odgovorio lideru LDP Čedomiru Jovanoviću koji je tvrdio da je Srbija oštećena u energetskom sporazumu oko ”Južnog toka”. Prethodno mu je obrazložio preciznu računicu - vrednost investicije u cent i pobrojao svaki kubik gasa.

- ”Južni tok” je za Rusiju važan i čist posao, čist onoliko koliko je pomorandža okrugla i narandžasta - dodao je Putin.

Sala jedan u Domu Narodne skupštine bila je mala pozornica gde su mnoge maske pale. Kada su se kamermani preselili u hol, Putin i njegovi domaćini otvorene karte bacili su na sto.

DEJANOVIĆEVA O RAZGOVORU U ČETIRI OKA PREDSEDNICA parlamenta otkrila nam je u četvrtak kakav je utisak na nju ostavio Putin tokom razgovora u četiri oka.
- Bio je jasan, iskren i direktan. Poštovao je protokol, ali ga je i obogatio svojim manirima. Pričali smo i o periodu kada sam živela u njegovom rodnom gradu Sankt Peterburgu i spremala doktorsku disertaciju na Institutu ”Besgerev”
- prepričala nam je Slavica Đukić-Dejanović. U kesi sa poklonom koji je Putin doneo za prvu damu Skupštine bila je upakovana knjiga ”Pejzaži Rusije”. Predsednica je dar jedva podigla sa stola, jer knjiga ima čak pet kilograma!

Ključna debata vodila se i oko puta Srbije u EU, a posebno o članstvu u NATO.

- Znajte, i kad uđete u EU i posebno ako budete ušli u NATO niko vas ni za šta neće pitati, jer male zemlje niko ništa ne pita. Recimo, jedna od zemalja članica EU čekala je deset godina da dobije pravo samo na jedno načelničko mesto u briselskoj administraciji - bez uvijanja je poručio ruski premijer.

Za teške teme bilo je lako posluženje - kafa i voda. Hladnu sobu sa mermernim zidovima ”razbijali” su cvetni aranžmani na dugačkom stolu, za kojim su jedni preko puta drugih sedeli sagovornici. Slušalice za prevod na ušima nije imala jedino predsednica Skupštine.

Led je probio najstariji poslanik Momo Čolaković (PUPS):

- Zahvaljujem vam se na dolasku ”Gasproma” u Srbiju. To donosi korist mojoj zemlji.

Putin se blago nasmešio i u znak zahvalnosti klimnuo glavom. Isti pokret napravio je i kada su mu Miloš Aligrudić i Dragan Todorović preneli pozdrave Koštunice i Šešelja.

Još pre sastanka lider NS Velimir Ilić hvalio se da je ”stari znanac” sa Putinom. Za stolom ga je i podsetio da su pre neku godinu potpisivali energetski sporazum.

- Zapanjio sam se da je čovek do u detalj prepričao delove ugovora. Naravno da me se setio - hvalio nam se Ilić.

Putin je pažljivo slušao sve. Njegov saradnik zapisivao je svako pitanje. Ali, samo je Čedomir Jovanović iskoristio pravo na ”repliku”. On je jedini govorio preko predviđena dva minuta, jer ga je ruski premijer pitao da mu pojasni svoje stavove o NATO.

Na predlog Mlađana Dinkića da neka ruska kompanija bude suvlasnik ”srpskog Fijata” i da deli profit od izvoza u Rusiju, Putin je elegantno odbacio predlog.

Gost iz Rusije je otišao, ali je njegova pratnja ostala još dan u Srbiji. Kolegama iz naše zemlje rekli su da je Putin zadovoljan posetom, ali da je njen ubedljivo najlepši deo bio topli doček i skandiranje navijača na ”Marakani”.

OTKAZ ZBOG PUTINA

GENERALNI direktor RTV Blažo Popović dao je u četvrtak otkaz odgovornoj osobi za ispisivanje titla ispod vesti o poseti Vladimira Putina Srbiji, objavljenom u sredu u najavi Dnevnika koji je emitovan u 17 časova, a koji preuzima i RTS i gleda cela Srbija.

Na titlu je, uz sliku na kojoj se rukuju predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Rusije Vladimir Putin, pisalo ”Potvrda neprijateljstva”. Povodom grubog profesionalnog propusta, Popović je uz izvinjenje javnosti zbog učinjene greške, naglasio da nije u pitanju ”samo napad na RTV, već i pokušaj da se poljuljaju i ugroze tradicionalno prijateljski odnosi između srpskog i ruskog naroda”.

- Jedno pogrešno ispisano slovo može da se tumači kao greška, a dva takva slova su već predumišljaj, te s tim u vezi slede dalje suspenzije i mere - saopštio je Popović. (J. S.)