Političari na Fejsu ne komuniciraju sa građanima

Tanjug

13. 02. 2011. u 14:40

Политичари на Фејсу не комуницирају са грађанима
Stranke u Srbiji koriste nove medije na stari način i nisu spremne da iskoriste sve potencijale koje Internet donosi, a gotovo 80 odsto partija Fejsbuk koristi pogrešno
BEOGRAD - Potencijale društvene mreže "Fejsbuk" političari i stranke u Srbiji, iako imaju otvorene stranice i profile, ne koriste dovoljno, a ne retko im služe samo za jednosmernu komunikaciju sa građanima, rekla je danas Tanjugu strateški i komunikacijski planer Dragana Đermanović.

"Stranke u Srbiji koriste nove medije na stari način i nisu spremne da iskoriste sve potencijale koje Internet donosi, a gotovo 80 odsto partija Fejsbuk koristi pogrešno. To nije dobro za on lajn zajednicu, jer je dobila političke sagovornike, ali ne na pravi način", smatra Đermanović, koja je i autor "Strategije za korišćenje društvenih medija".

Političke stranke putem Interneta i Fejsbuka treba da ulaze u otvoren dijalog sa zainteresovanim građanima i pokažu da su spremne da čuju šta im se kaže o onome što oni rade, sugerisala je ona. Ta mogucnost interakcije, dodala je Đermanović, razlikuje nove medije od klasičnih i pruža mogućnosti za drugačije, modernije, oblike komuniciranja.

Iako je većina stranica političkih partija redovno ažurirana, sve podsećaju jedna na drugu i sadrže uglavnom osnovne informacije o strankama i njenim liderima, njihova pojavljivanja u ostalim medijima, fotografije sa stranačkih događaja, akcije koje preduzimaju... Međutim, postojanje grupa, profila i stranica na Fejsbuku nije dovoljno za građane koji žele da komuniciraju sa svojim predstavnicima.

"Nove medije, koji podrazumevaju neku interakciju i dinamiku i dosta transparentan odnos sa korisnikom, stranke koriste na tradicionalan, stari način, tako što izbacuju informacije, ne uključujući se u dijalog. Štaviše, ni ne žele da čuju šta su korisnici njima rekli", rekla je Đermanović Tanjugu.

Ona je, međutim, naglasila da je dobro što su političari shvatili da 2.200.000 korisnika Fejsbuka u Srbiji nije zanemarljiva brojka, a Tanjugu su to potvrdili potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski i portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković.

"Normalno je da politika bude zastupljena kroz Fejsbuk, kao najbrojniju i najširu socijalnu i društvenu mrežu na Internetu", rekao je Petković i i dodao da omladina DSS vodi stranice te partije, a on ponekad koristi lični profil da istakne značajne partijske aktivnosti.

I Filipovski koristi lični profil za partijske aktivnosti, koji ažuriraju ljudi iz stranke.

"Nemam ništa protiv korišćenja Fejsbuka kao savremenog načina komuniciranja sa biračima i zainteresovanim građanima. Podsetiću vas da je Obama dobio izbore zahvaljujući ovoj društvenoj mrezi i dobroj organizaciji", dodala je ona.

Ipak, teško je utvrditi koliko su političari zaista prisutni u toj društvenoj zajednici, jer neki imaju i po više profila, od kojih je, kako tvrde, većina lažna, pa se na popularnom "Fejsu" mogu videti predsednik Srbije Boris Tadić, lideri PUPS Milan Krkobabić, LDP Čedomir Jovanović, naprednjaka Tomislav Nikolić, DSS-a Vojislav Koštunica, NS-a Velimir Ilić...

Tu su i ministri policije Ivica Dačić, odbrane Dragan Šutanovac, prosvete Žarko Obradović, rada i socijalne politike Rasim Ljajić, telekomunikacija Jasna Matić...

Situacija sa partijskim stranicama i grupama još je "konfuznija" jer ih otvaraju članovi, fanovi, ponekad i protivnici stranaka. Osim oficijelnih, sve partije na najposećenijoj društvenoj mreži imaju i stranice gradskih i opštinskih odbora, čiji broj raste iz dana u dan.

Najviše "ljubitelja" među domaćim političarima ima predsednik Srbije - 43.775, a interesantan je podatak da od njega više "lajkova" ima nekadašnji doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito - 47.066.

Sagovornici Tanjuga smatraju da u informatičkom dobu Internet predstavlja poželjno i legitimno sredstvo u promociji političkih stranaka, ubeđenja i akcija, a da će se u budućnosti stranke još više okrenuti Fejsbuku i njegovim potencijalima za šta je razlog i aktuelna politička situacija.

"Pošto smo u predizbornoj godini, izvesno je da će sve političke partije dinamično koristiti Internet za komuniciranje, a to je nešto što Internet zajednica Srbije, koja sada broji već gotovo polovinu stanovništva, i očekuje", rekla je Đermanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Marija

13.02.2011. 18:31

meni su smesni svi ti online strucnjaci koji za veliku svotu novca prodaju istu parolu "komunikacija na internetu mora biti dvosmerna". E sada kada malo obidjete profile svih tih online PR ili kako vec se nazivaju uvidecete da imaju preko 35godina i da u vreme rasta drustvenih mreza nisu mogli da se snadju sa novim tehnologijama. Danas njih klinci unistavaju i rade mnogo bolje posao nego sto oni mogu da zamisle, jer klinci znaju da koriste drustvene mreze!

milis

14.02.2011. 06:57

@Marija - slažem se. inače, ddj je izmišljeni stručnjak. prezentacione sposobnosti 0. jedino što je zgodna i lepa. i ponavlja kao papagaj to sa dvosmernom komunikacijom, a suštinski niko nije prikazao modele društvenih medija. to je već 1000 puta viđeno u raznim sferama života.

Mile2000

14.02.2011. 01:53

Svasta prolazi na FB ali nisam siguran da ce i politika.Profil politicara za koga svi znamo da vodi neki "omladinac" iz stranke je tek potpuni promasaj i za njih i za obmanjivanje javnosti.I na kraju... ovo je cist "Self promotion" ;)

Goran Ergarac

14.02.2011. 19:26

SRPSKI POLITICAR kao prijatelj na FB?! Moze, ako mi sredi besplatnu registraciju, ako mi da stalan posao sa platom od 85.000 (sto je donekle normalno za prezivljavanje), ako mi legalizuje imovinu, ako mi plati 10 godina rada na crno, ako mi plati bolinicke troskove na neuropsihijatriji svih ovih 20 godina ludila..... Srpski politicari spavanju na madracima nafilovanim 11 mil. evra, njihove akcije vrede 5000 evra a moja 500 dinara, ... Nema dvosmerne komunikacije vec samo manipulacije!

filipo

14.02.2011. 22:13

Pogresna "upotreba" fejsbuka je nista u poredjenju sa pogresnom vladavinom.

DiplomiraniDuduk

15.02.2011. 16:05

"Štaviše, ni ne žele da čuju šta su korisnici njima rekli." Političari nemaju hrabrosti da izvade čepove iz ušiju i čuju šta narod govori. Kada bi saslušali šta se govori bio bi to znak da žele neko poboljšanje i za narod, a ne samo za sebe lično. Suviše im je dobro da bi brinuli za narod pa im nije važno šta se govori.

Srdjan

16.02.2011. 16:36

Pa ljudi, gde nalazite ove ''navodne'' stručnjake, ''komunikacijske eksperte'', da li ste pitali ženu, koje su joj reference?????? Pa ona nema nijednu validnu reference, nije radila niti za jednu firmu, kakva je ovo vest??? Zašto nameštate vesti????