PRIBOJ - Da nije bilo rata i međunarodnih sankcija u junu 1992. godine, Srbi bi, možda, danas imali najmanji i najjeftiniji putnički automobil na svetu, sa nižom cenom i od „tate nano“, indijskog „supermini“ automobila o kojem priča čitav svet! A „dizelaš„ sa automatskim menjačem i japanskim motorom bio je namenjen gradskim uslovima eksploatacije, našim zakrčenim saobraćajnicama, bez dovoljno parkinga i garaža.
- Baš kad je trebalo da krenemo u proizvodnju malolitražnog automobila „poli 10“ kad smo sve složili, presekle su nas sankcije. Stopiran je uvoz motora i komponenti iz kooperacije. Uspeli smo da sklopimo 30 automobila i prodamo ih, cena je bila 3.900 maraka - kaže Dragan Njemčević, rukovodilac tehničke pripreme u fabrici „Faspini“ pribojskog „Poliestera“.
Podsećanje na sudbinu „mališe“, kako su ga zvali majstori iz fabrike i kupci, podstakao je prošlonedeljni tekst „Novosti“ o indijskom narodnom automobilu, koji košta 2.500 dolara i najjeftiniji je na svetu.
- Sa francuskom firmom „Erad“, iz grada Due, sklopljen je 1988. godine ugovor o proizvodnoj kooperaciji - podseća Njemčević na dane kad je u Priboju, pored FAP-ovih kamiona, započela proizvodnja četvorotočkaša.
- Dobili smo dva „Eradova“ vozila i sa njih „skinuli“ kalupe za izradu delova od poliestera. Naši radnici su tamo išli na obuku, a njima smo, sa kooperacijom iz „Juge“, isporučivali metalne rešetke, volane, akumulatore i druge delove, koji su im sa prevozom bili jeftiniji nego u Francuskoj.
Iz pribojske fabrike, poznate po specijalnim nadgradnjama na kamionima za prevoz namirnica, bilo je poručeno 200 motora, a kad su videli šta se sprema, smanjili su na probnu seriju od 30 komada. Ubrzo su u hali, koja nije imala proizvodnu traku, počeli proizvodnju - čamaca.
Do pre godinu-dve fabrici su se javljali kupci tražeći neki manji deo za „mališu“, koji je početkom devedesetih godina prošlog veka ispunjavao sve standarde za zaštitu životne sredine. Sa redovnom proizvodnjom vozilo je trebalo, kaže Njemčević, da se prilagođava zahtevima kupaca, da menja opremu i dizajn, kao i sada već zastarelu koncepciju.
Iz fabrike „Faspini“, uz samu među sa BiH, na graničnom prelazu Uvac, kupcima otpremaju hladnjače i čamce, a proizvodni hit sada su im ormani (kutije) od armiranog poliestera za strujomere.

MOTOR
AUTOMOBIL „poli-10“ pokretao je japanski motor „kubota“, snage 7,6 kilovata (10 konjskih snaga) sa prosečnom potrošnjom 2,3 - tri litre dizela na 100 pređenih kilometara i maksimalnom brzinom od 75 km na čas. „Mališa“„ je bio dugačak 2,5 metara, težak 400 kilograma, imao troja vrata, dva sedišta i veliki prtljažni prostor, namenjen za servisne i druge korisnike.

SVE PUKLO
SA prvim danom sankcija sve je puklo, nije bilo šanse da bilo šta stigne ni iz bivših jugoslovenskih republika. A brave i pojasevi su pravljeni u Ohridu, košuljica menjača u Makarskoj, „srce“ u fabrici „Soko“ iz Mostara, upravljač u Nevesinju, kočnice u varaždinskom „Strojoteksu“„ - podseća Njemčević.