Karađorđev ubica počiva u oltaru

Zorica GOLUBOVIĆ

22. 12. 2012. u 21:00

U crkvi Pinosavi, u Kusatku, grob Vujice Vulićevića, koji je organizovao Karađorđevo smaknuće. Sudbina i žrtvi i ubici dodelila da počivaju u svetinjama. Kazna stigla učesnike krvavog događaja

UBISTVO Karađorđa Petrovića, vožda Prvog srpskog ustanka, izazvalo je osvetu Božju, koja je stigla sve aktere tog sramnog čina: kneza Miloša Obrenovića - naredbodavca, Vujicu Vulićevića organizatora, Nikolu Novakovića - izvršioca i Dragića Vojkića na čijem se tlu desilo ovo jezivo ubistvo.

Vožd Karađorđe, posle četiri sahrane njegovih posmrtnih ostataka, konačno je našao mir u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu. Malo je poznato da i njegov kum Vujica Vulićević počiva u jednoj svetinji - u crkvi manastira Pinosave u selu Kusadak kod Smederevske Palanke.

Karađorđe je posle propasti Prvog srpskog ustanka četiri godine proveo u emigraciji u Rusiji. Održavao je veze sa kumom Vujicom Vulićevićem, koji je o svemu obaveštavao kneza Miloša Obrenovića. Kada se vožd 1817. godine tajno vratio u Srbiju, prvo se sastao sa Vujicom. U dogovoru sa njim, prebacio se sa svojim momkom Naumom na tle Dragića Vujkića, u Radovanjski lug kod Velike Plane.

Kažu da je pojava Karađorđa iznenadila Vujicu. Vožd je to uočio i rekao: „Kume, jedna je glava na ramenima, tebi je poveravam“. Da bi zavarao vožda i otklonio od njega svaku sumnju, uoči kobne noći Vujica je pripremio hranu koju je znao da Karađorđe voli: pogaču, jagnjeću plećku i sir. Zajedno su večerali.

KUMOVSKA MARAMA Kad se Karađorđe vratio iz Rusije, 1817. godine, došao je u selo Veliko Orašje. Odatle je Vujici Vulićeviću, koji je bio u rodnoj Azanji, poslao zelenu maramu koja je na jednom kraju bila vezana u čvor. Prema njihovom dogovoru, to je bio znak da je došao u zemlju. Po donosiocu marame, Karađorđe je Vujici zakazao sastatnak u Radovanju.

Ali, Vujicu je knez Miloš odabrao da organizuje Karađorđevo ubistvo i to je moralo da bude izvršeno. Pred samu zoru, u osvit Arhangela Gavrila 13./26. jula, Nikola Novaković je vožda usmrtio sekirom. Zatim mu je jataganom odsekao glavu, koja je poslata na noge knezu Miošu u Beograd.

Međutim, slučaj ili sudbina je htela da Vujičina večna kuća bude u jednoj od najstarijih srpskih svetinja. Crkva Pinosava u Kusadaku, koja je ponovo proglašena za manastir, potiče iz srednjeg veka. Prema predanju, u njoj su se pričešćivali jasenički vojnici, polazeći u Kosovski boj.

Meštanin Slavoljub Đurić, dobar poznavalac istorijskih zbivanja u ovom kraju, kaže da je u vreme Prvog srpskog ustanka, posebno od 1800. do 1830. godine, ova crkva služila za dvanaest sela sreza jaseničkog. Za vreme ustaničkih i buntovničkih dana, tu su dolazile mnoge znamenite ličnosti. U vreme svetkovina, u crkvi su bile postavljene dve počasne stolice. U jednoj je sedeo Miloje Đak, ugledni trgovac stokom, a u drugoj Vujica Vulićević, knez smederevske nahije.

Miloje Đak, rodom iz Kusadaka, 1825. godine je podigao prvu socijalnu bunu protiv samovolje kneza Miloša Obrenovića. Buna je krvavo ugušena. Miloje Đak je ubijen, njegovo telo se mesecima raspadalo, jer Miloš nije dao da se skine sa drveta. Na kraju je sahranjen pored same crkve Pinosave.

Vujica Vulićević je posle voždovog ubistva pokušao da se iskupi podižući crkvu brvnaru Pokajnicu. Knez Miloš ga je unapredio u nahijskog kneza, da bi ga ubrzo odbacio i prognao u Tursku. Kada se vratio u Srbiju sa brojnim darovima i odličjima, Miloš je naredio da mu se sve oduzme i ostavio ga je bez vlasti.

Vojvoda Vujica je završio život veoma bedno. Narod ga je prezreo i osudio, jer je ruke uprljao kumovskom i voždovom krvlju. U krajnjoj sirotinji, poslednje dane je proveo u rodnom selu Azanja, gde se teško razboleo. Po jednoj verziji, Vujicu je 1828. godine otrovao Gmitar Petrović, Karađorđev rođak. Njegovi posmrtni ostaci sahranjeni su pored crkve Pinosava, nedaleko od groba Miloja Đaka.

Prema istraživanju Slavoljuba Đurića, na mestu stare crkve - brvnare je 1870. godine započeta gradnja novog, većeg hrama od tvrdog materijala. Tom prilikom su pod građevinom zahvaćeni grobovi Vujice Vulićevića i Miloja Đaka. Tako se dogodilo da Vujica Vulićević već 142 godine počiva u oltaru, pod levom pevnicom, a Miloje Đak je pod desnom.

Ubistvo vožda Karađorđa na veliki pravoslavni praznik, nije bila obična smrt. To ubistvo ostavilo je dubok greh i trajne posledice na srpskoj duši. Božja kazna stigla je i ostale učesnike tog krvavog događaja. Nikola Novaković je poludeo i završio je smrvljen na vodeničkom vitlu. Sin mu je umro raspadajući se, a i kćer mu je poludela. Dragiću Vujkiću je pomrla cela porodica, ostao je sam, bolestan i siromašan. I kneza Miloša, takođe voždovog kuma, stigla je velika kazna. Njegov sin Milan je umro mlad, a drugi sin, knez Mihajlo, koji je bio bez poroda, ubijen je u Topčideru. Ubistvom kralja Aleksandra, koji je takođe bio bez poroda, i treće koleno Miloša Obrenovića primi kraj, a time i „sve pravo njegovo pleme ugine“.

PRAZNA STOLICA Na svetog Arhangela Gavrila 1817. godine, u crkvi Pinosavi je na bogosluženju bila cela familija Vujice Vulićevića, ali je njegova počasna stolica bila prazna. Kad je služba završena, Miloje Đak je pitao Vujičinu familiju šta je sa njim. Rekli su da je otišao negde nekim poslom i nije se vratio. Kažu da se tada Đak udario desnom rukom po glavi i sluteći zlo, rekao: „Znači, ja sam sledeći“. Prethodne noći je u Radovanjskom lugu ubijen Karađorđe.

Koren svih ubica Karađorđa se ugasio, jer ni Vujica Vulićević nema potomke. Njegovi sin i kćer su rano umrli, kao i njihova deca. Vujica nije direktni izvršilac Karađorđevog smaknuća, ali je sve organizovao i neposredno pripremio. Pokušaj da se opravda time što je pred knezom Milošem morao da bira između svoje i voždove smrti, pa je izabrao ovo drugo, ne umanjuje zločin koji je počinio. Ni danas mu se ne prašta što je kum ubio kuma. Ipak, grob Vujice Vulićevića nalazi se u oltaru jedne crkve. Zašto je sudbina dodelila, i žrtvi i ubici, da počivaju u svetinjama, verovatno će ostati velika misterija.

PLOČE

Spomen-ploča Miloju Đaku postavljena je na zidu spoljne fasade crkve Pinosave, a po naredbi Obrenovića je toliko izbrušena, tako da se slova teško čitaju. Velika ploča Vujici Vulićeviću je postavljena visoko na središnjem zidu fasade i ostala je prilično čitljiva.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

Branko

22.12.2012. 21:12

Veliki likovi srpske istorije su i Karađorđe i Miloš. No nemojmo previše hvaliti ili kuditi ni jednog ni drugog. Da se ne zaboravi, kako je Karađorđe bio prek i surov pa ubio ili dao da se ubiju njegovi najrođenji i najbliži, a da je jednak njemu u tome bio i Miloš. Treba razumeti vreme u kome su živeli: Nije se znalo ko ti je veći dušmanin, Turčin ili "tvoja" guja koja ti uz koleno sedi.

Miso

22.12.2012. 22:08

@Branko - Problem je sto se kod nas nista nije promenilo. Dokaz je drugi sv. rat, a i sada ovaj rspad Juge.

Miro Markovic

22.12.2012. 22:27

Ovo je predivan istorijski clanak, kojeg svako ko se oseca Srbinom treda da procita i zapamti, jer sadrzi detalje koji nisu svakome poznati. Citaocu pada u oko jedna paralela izmedju Milosa, koji salje Kradjordjevu glavu turskom caru u znak njegove odanosti caru, i Djindjica, koji salje Milosevica Hagu da bi dokazao svoju prvrzenost EUrupi...Politicka vremana se menjaju, ali prljave politicke metode opstaju u vremenu.

dinarac

23.12.2012. 04:53

@Miro Markovic - Članak jeste dobar i upoređivanje Miloša i Zorana nije loše,ali uporediti našeg Vožda Karađorđija sa komunističkim vođom S. Miloševićem je apsolutni promašaj.

baunti

23.12.2012. 04:59

@Miro Markovic - Miro, ne zaboravi da je Milos bez skoro opaljenog metka oslobodio Srbiju, i bez velikih zrtava, mudro koristeci politicku scenu Evrope tog doba, dok je Karadjordje bez problema zrtvovao desetine hiljada srpskih mladica da bi postiga svoj cilj, na kraju bezuspjesno. I Djindjic je imao slicnu viziju, ali su ga, na zalost Srba i Srbije sprijecili u tome. Meni je mnogo zalosnije ono sto je Tadic ucinio, jer nije bio dostojan pozicije koju je drzao i predugo.

Tea

23.12.2012. 17:15

@Miro Markovic - Pojma nemas! Ni ti ni ovi sto ti udaraju pluseve, jer ne znate cinjenice.

Dule Los Angeles

23.12.2012. 20:16

@Miro Markovic - Cinjenice:Vozd je napustio Narod 1813,a vratio se 1817.Bio je prevaren od grckog pokreta"Eterija",koji je ga video kao vodju Balkanskog ustanka.I od Engleza,koji su se bojali propasti Turske,i izlaska Rusa na Bosfor.Taj ustanak bi bio smrt za Srbiju,koju je Milos vec stabilizovao.Zrtve u ratovima 1804-15 su bile ogromne.Za to vreme su Rusi pobedili Napoleona(Borodin)i mogli su da ucenjuju Tursku.I za sebe i za Srbiju.Vozd je mrzeo Tursku.Junak,ali naivani brzoplet.Povratak je bio trgicna greska.

Miro Markovic

26.12.2012. 03:55

@Miro Markovic - @baunti. Milos je podigao II Srpski ustanak u Takovu 1815. Ubrzo zatim, vojno je podedio Turke u dve velike bitke: kod Pozarevca i Cacka. A u obe bitke bilo je dosta ispaljeniih metaka i mnogo zginulih hrabrih srpskih seljaka-vojnika. Kasnije, prljavom korupcijom Milos uspeva da ga turska Porta svojim hatiserifom od 1830. prizna za naslednog kneza Srbije. Ali zbog njegovog samovlasca ga ustavobranitelji progone iz Srbije 1839. godine, kada ga je nasledio sin - knez Mihailo.

Dule Los Angeles

26.12.2012. 20:25

@Miro Markovic - Miro i vi jos nesto morate da znate.1.Veca bitka je bila na Dublju ,nego kod Pozarevca.2.Milos je Turke potkuplivao za sve i svasta,jer se drugacije nije moglo.I svolu glavu je otkupio,jer su ga Turci domamili u Beograd,gde su ga drzali kao taoca,dok ne skupi otkup.Umalo glavu nije izgubio.Direktno podmicivanje,za "naslednog kneza",nije bilo.U to doba je bio obicaj da se knezevstvo nasledjuje.Njega je samo Turska morala da overi-prizna,jer je Srbija bila vazalna Drzava,a Milos-Knez vazal.

Dule Los Angeles

23.12.2012. 06:12

Jeste surovo i necovecno,ali je Srbija jedino tako mogla biti stvorena.Bez Vozda.Knjaz Milos je"umeo sa Turcima".Sluzio se turskim metodama:"isao im niz dlaku",pomicivao,hvalio,ubijao.Sa Vozdom bi se opet moralo"samo na jatagan".A "Bolesnik sa Bosfora",vecito pomagan od Engleza,se tako nije mogao pobediti.I dva istorijski tacna podatka.Sa njim je te noci bio samo grk Naun.Knjaz njie Vujicu postavio za kneza. Knezevstvo je nasledio mnogo ranije od brata-cuvenog junaka Djuse,koga su Turci ubili

Mikus

23.12.2012. 09:42

Zaprepascujuce nepoznavanje istorijskih cinjenica i bez razloga ubistva Karadjordja. Cinjenice su da je Knjaz Milos bio vladar priznat od Turske drzave. Karadjordje je dosao i porucio da ce podici ustanak protiv Turske iako je sporazumom Knjaza Milosa i Turske ustanak okoncan. To bi bilo protiv interesa Srpskog naroda. Zato je ubijen. Karadjordje je bio protiv interesa Srpskog naroda, Milos je bio progresivan. Ubistvo je uvek lose.Ovo je neozbiljno i neuko da se istorija isprica van konteksta.

niko

23.12.2012. 13:34

@Mikus - Hvala Bogu da mogu procitati jedan normalan komentar. Milos je bio vladar kakav Srbima treba u svakom pa i ovom danasnjem vremenu. Uopsteno gledajuci Obrenovici su bili dobra dinastija, bilo je tu propusta i apsolutistickih tendencija, ali koji vladar im ne naginje. Aleksandar jeste menjao vlade kao carape, da se tako izrazim, ali ne moze mu se poreci da nije prozreo nase prevrtljive politicare na celu sa Pasicem.

veerghoen

23.12.2012. 11:52

@ - Nije jasno ovo sa svojim momkom Naumom. Neko rece da je grk, a Naum je cistokrvno makedonsko ime.

ercov

23.12.2012. 14:03

Kroz celu srpsku istoriju se provlaci podela i izdaja sa krvavom zavrsnicom.Od Nemanjica,Hrebeljanovica,Brankovica,Karadjordjevica,Obrenovica pa do cetnika i partizana a danas demokrata i nacionalista.Epilog svega je bio samolicni interes tih ljudi a to je vlast,za srpski narod niko od njih nije mario.

qwerty

23.12.2012. 18:35

@ercov - To je tacno, ali je tacno da cete isto naci u istoriji drugih naroda. Mislite da su Englezi imuni? Ili Francuzi?

bosko

23.12.2012. 14:27

Rodjen sam u Velikoj Plani naselje "Bugarija" samo 4 kilometara od Radovanjskog Luga gde je Karadjordje Ubijen ,uz ovaj opis stradanja familija koje su na neki nacin povezane oko njegovog ubistva dodao bih sledece .Poznato je da je Karadjordje bio visok Metar i devedeset santimetara pa familija koja je pravila kovceg napravila je kraci a posto se zurilo sa sahranom polomili su mu noge ispod kolena a to se tada zvalo "PIKLJEVI" i posle toga dogadjaja ta familija je imala nadimak "PIKLJEVCI" jos .

Truth Shall Set The Free

23.12.2012. 14:59

Dragic Vujkic, siroma', nije imao nikakve veze sa ubicama. Na njegovom trlu (pojati, kolibici u sumi) prenocili su Naum krnar i Karadjordje Petrovic. Zasto se on stavlja u kontekst "povezanih s ubistvom" nije jasno, ali je vrlo ruzno.

Toma

23.12.2012. 17:13

Karadjordje je posle propasti Prvog ustanka, kada su Turci sproveli najstrasniju osvetu nad Srbima, zbrisao u inostranstvo, sa ostalim vodjama. Srbi su visili po drvecu od Beograda do Nisa. Milos je jedini ostao, da moli Portu, potplacuje, sreduje ono sto se srediti moglo. Kada je stabilizovao drzavu, Karadjordje se pod okriljem noci vratio, da bunari na ustanak koji Milos vec spremao, ali za koji je bilo rano, jer bi zavrsio kao prvi. To je razlog ubiswtva Karadjordja, ali treba znati istoriju.

Miki

23.12.2012. 23:53

Karadjordje je bio visok 1,96cm sto je za ono vreme bila ogromna visina, bio je visi od Njegosa koji bio oko 1,93 a ne 203,215 ili 228cm kako su mnogi neozbiljno tvrdili.Sto se tice povratka mora se znati da je Karadjordje bio star covek pa je bilo pitanje da li bi ustanak uspeo, jeste on imao veliku popularnost, ali on je vise razmisljao o povratku i boravku u Srbiji jer je prekasno shvatio da ga je Mitropolit Melentije prevario da treba da ide preko Save i da ce kao on tamo vise uraditi..

Miki

25.12.2012. 23:50

@Miki - Nema ja sta da ih merim, postoje antropoloske osobine koje sam ja samo citirao, ako znas sta to znaci ! ! !

Miki

24.12.2012. 00:16

A to kako je Milos uklonio Karadjordja zarad drzavnih interesa je obicna glupost.On ga je uklonio zbog vlasti jer je posle svega Karadjordje i dalje imao veliku popularnost u narodu.Ustanak nije digao Milos nego narod, zato je on samo smirivao pod izgovorom da ceka pravi trenutak.Cinjenica da su bili kumovi a kumstvo u ono vreme je bila velika svetinja sto samo govori koliko nema skrupula i da je za njega jedina svetinja vlast sto se i upotrebilo protiv njega kad je proteran 1839.

Adjutant

24.12.2012. 00:33

Velika slicnost u politickom postupku je ocigledna u licnostima Draze Mihajlovica, koji je slicno Milosu Obrenovicu, sa nacistima vodio politiku ne napadanja, pripremajuci se za udarac kada za to dodje vreme. Komunista Tito, slicno Karadjordju, hoce uspeh po svaku cenu i pri tom ne broji zrtve (pogotovu one srpske - Sremski front, na primer). Kao Karadjordje i Tito je morao biti ubijen. Juren je bio ali na zalost promasen.

desa

24.12.2012. 08:55

Nesto o tekstu. Ne moze biti da su ta dva groba u oltaru i ispod pevnica, zato sto pevnice nisu u oltaru nego ispred oltara.

Pravoslavni Srbin

26.12.2012. 03:40

@desa - @Desa. Potpuno si u pravu. I jedan i drugi grob se nalaze ispod leve i desne pevnice ispred oltara.