UROŠ Mišić (24), navijač Crvene zvezde, koji je osuđen na pet i po godina zatvora zbog napada na policajca Nebojšu Trajkovića pušten je u utorak iz požarevačkog zatvora „Zabela“ u kojem je izdržavao kaznu. Mišić se na slobodi našao ranije (trebalo je da izađe u junu sledeće godine), pošto je usvojen njegov zahtev da bude u grupi onih koji podležu novom zakonu o amnestiji.

- Rešenje Višeg suda u Beogradu, po kome je Mišić ispunio uslove za oslobađanje dela kazne po Zakonu o amnestiji, postalo je pravosnažno u petak i prosleđeno je zatvoru - izjavila je portparol suda Dušica Ristić.

Protiv Mišića, koji je Trajkovića napao na utakmici Crvena zvezda - Hajduk iz Kule, 2. decembra 2007. godine svojevremeno su u Višem sudu u Beogradu donete dve presude od po deset godina za krivično delo teško ubistvo u pokušaju. Prvi put je Apelacioni sud ukinuo odluku i vratio postupak na novo suđenje. Posle obnavljanja suđenja i izricanja identične presude Apelacioni sud je otvorio glavni pretres, posle čega je doneta odluka o umanjenju kazne.

Apelacioni sud je utvrdio da Mišić nije sa umišljajem pokušao da ubije Trajkovića gurajući mu upaljenu baklju u usta, kako je to tvrdilo tužilaštvo od početka procesa, „već da napadne službeno lice u obavljanju poslova javnog reda i mira“. Na bazi medicinskog veštačenja, utvrđeno je da Mišić gorući deo upaljene baklje nije pokušao da ugura Trajkoviću u usta, kako je tvrdilo tužilaštvo u optužnici, i da je napad trajao dve sekunde. Utvrđeno je i da opekotina nije bila blizu usana, već na leđima i levoj strani lica koja zahvata i kosmati deo.

Mišić je pre izricanja pravosnažne presude zamolio Apelacioni sud da ga osudi za lakše krivično delo, jer „nije prošao dan, a da se nije pokajao zato što napao Trajkovića“.

- Želim da nastavim školovanje, da se zaposlim i osnujem porodicu - rekao je tada Mišić.

Pred istim sudom, žandarm je rekao da se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo kad je ovaj slučaj ponovo otvoren i da je od tada na lečenju na psihijatriji Vojnomedicinske akademije.

* * * * * *

NEBOJŠA TRAJKOVIĆ: SRAMOTA ZA DRŽAVU I PRAVOSUĐE

- Nisam lično pratio zatvoreničku sudbinu Uroša Mišića, jer je meni od toga preče moje zdravlje i stabilnost moje porodice - kaže Nebojša Trajković, koji je u invalidskoj penziji. - To što je pušten na slobodu je sramota za državu i pravosuđe. Kakvu poruku oslobađanjem nasilnika država šalju narodu, ako se zna da je Uroš Mišić na javnom mestu, pred TV gledalištem pokušao da me zapali i da me ubije. On je unesrećio mene kao policajca i moju porodicu.

Trajković smatra da je poslata jako opasna poruka.

- Poruka je da se policajci ne bore protiv nasilnika, da gledaju svoja posla, svoju porodicu i svoje zdravlje. Da sam ja tako radio, bio bih danas na poslu kao žandarm i ne bih bio invalid rada - ogorčen je Nebojša Trajković.

Na pitanje da li namerava da tuži Uroša Mišića, Trajković odgovara:

- Prijatelji su me nagovarali da tužim Mišića, ali i FK Crvena zvezda na čijem sam stadionu napadnut i teško povređen. Odustao sam od namere da tužim Mišića, jer je on sirotinja i jer me njegov novac ne bi izlečio. Meni nedostaje briga MUP-a Srbije i države, a ne nadoknada Uroša Mišića. Neću ni Zvezdu da tužim, jer je ona sebe proglasila neodgovornom za moj slučaj.

(M. L.)