Svaki član bande Pink Panter je „vođa“

V. N. - V. M.

09. 03. 2012. u 20:59

Mitar Marjanović (60), samo jedan u nizu onih koji su proglašeni za lidere poznate svetske bande. Marjanović se krio u romskom naselju u blizini Rima

MITAR Marjanović (60), koji je uhapšen u Rimu zbog pljačke juvelirnice, samo je jedan u nizu navodnih vođa bande "Pink Panter", koji su poslednjih godina privođeni širom sveta. Ova "titula" dosad je dodeljivana Crnogorcima Zdravku Radonjiću, Draganu Mikiću, Radovanu Jelušiću, Predragu Vujoševiću, ali i Nišliji Milanu Ljepoji. Posle svakog hapšenja, sledile su nove pljačke, a mediji senzacionalno donosili vesti o novim vođama najpoznatije pljačkaške grupe sa Balkana.

Marjanović je uhapšen u svom stanu u delu Rima gde se nalazi veliko romsko naselje. Živeo je sa suprugom, koja je državljanka Italije, a policiji je odranije bio poznat.

Italijanski mediji, objašnjavajući da je Marjanović jedan od ključnih ljudi "Pink Pantera", nisu propustili da pomenu i Radovana Jelušića i Predraga Vujoševića, državljane Crne Gore. Uz njih, na poternicama Interpola nalazi se i još najmanje pet "Montenegrina", a prema nezvaničnim informacijama, upravo su žestoki momci sa Cetinja i iz Podgorice glavni organizatori spektakularnih pljački juvelirnica širom sveta.

URBANI MIT PREMA podacima svetskih policijskih službi, originalna banda "Pink Panter" ima oko 60 članova koji su draguljarnice širom sveta ojadili za više od 250 miliona evra. Najčešće su na meti bile radnje u Kanu i Tokiju, ali su im "drage" i juvelirnice u Italiji. Za njih se prvi put čulo 2003. godine i od tada su postali urbani mit.

Zna se da su državljani Crne Gore i Zoran Kostić, učesnik pljačke zlatare "Vempe" u Frakfurtu i Milan Jovetić, učesnik u više "akcija", između ostalog i u krađi nakita vrednog 23 miliona funti iz juvelirnice "Graf" u Londonu. Još od avgusta 2010. u zatvoru u Japanu je Podgoričanin Rifat Hadžiahmetović, optužen za pljačku zlatare 2007. godine u Tokiju. U policijskim dosijeima pominju se i Crnogorci Nikola Ivanović, Miško Janković, Petar Radonjić...

Niko od njih odavno ne živi u Crnoj Gori, niti su u rodnom kraju činili krivična dela. Crnogorska policija, saznajemo, ipak, na osnovu saradnje sa drugim državama, ima spremne naloge za hapšenje za desetak osoba koje se direktno ili posredno povezuju sa grupom "Pink Panter".

Od svih koji se pominju u hronici "Pink Panter" jedino je u zatvoru u Spužu Vladimir Lekić zvani Medo (36), koji je uhapšen na Cetinju i u novembru 2010. osuđen u Podgorici na osam godina zbog pljačke zlatare u Frankfurtu. Cetinjanin je i Predrag Vujošević zvani Marko, koji je uhapšen pre tri godine u akciji Skotland jarda u Nemačkoj.

ISTORIJAT BANDE PINK PANTER POGLEDAJTE OVDE

PRESUDE

ZBOG pljačke juvelirnice u Tokiju, u Beogradu su osuđeni članovi "Pink Pantera" - Aleksandar Radulović, Đorđije Rašović i Snežana Panajotović. U Francuskoj su osuđeni Boban Stojković, Goran Dražić i, u odsustvu, Dragan Mikić. Zdravko Radonjić, koji je navodno bio mozak bande, uhapšen je 2006. godine, pod imenom Petar Radonjić, na aerodromu "Nikola Tesla" i osuđen na četiri godine zatvora.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

panter

09.03.2012. 21:04

MIslim da je vec receno da ova banda ne postoji i da naziv pink panter imaju policajci koji rade na rasvetljavanju ovakvih slucajeva. Tako da je dosta novinarskih patki koji nemaju sta da pisu. Pisite o ekonomskoj krizi, da narod tesko zivi, da je gorivo svaki dan sve skuplje i mnogo drugih tema.