Nikola Hajdin: Država zna šta dobija a šta gubi

Ivana MIĆEVIĆ

12. 12. 2012. u 20:57

Никола Хајдин: Држава зна шта добија а шта губи
Predsednik SANU govori za „Novosti“ o politici prema Kosovu i Metohiji, odgovoru predsedniku, krizi institucija i nauke

STOJIMO na raspolaganju društvenoj zajednici i predsedniku Republike da uradimo sve što možemo kao naučna ustanova, u granicama svojih kapaciteta, u rešavanju bitnih državnih pitanja, pa i pitanja Kosova i Metohije.

Ovim rečima akademik Nikola Hajdin, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, objašnjava na koji način će ova institucija odgovoriti kada predsednik Tomislav Nikolić zatraži konkretnu pomoć u rešavanju kosovskog problema. On dodaje da je i na Izvršnom odboru Akademije potvrđena spremnost ove najviše naučne i umetničke ustanove da pomogne i bude savetodavac predstavnicima države u pitanjima za koja je nadležna. Akademija je, dodaje, više puta na svojim redovnim godišnjim skupštinama dokazala spremnost da se odazove i učestvuje u razmatranju pitanja i davanju predloga od važnosti za društvo i državu.

* Hoće li SANU, poput SPC, definisati svoj stav prema Kosovu pre nego što to država zatraži?

- Država je ta koja treba da odluči šta ćemo da tražimo i šta možemo da dobijemo. Politika sadašnje vlade deluje racionalno i čini mi se da je zasnovana na promišljanju šta možemo da dobijemo, a šta gubimo.

* Ovih dana u medijima se piše o Memorandumu SPC. Podseća li Vas to na atmosferu koja je, pre više od 20 godina, stvorena zbog Memoranduma SANU?

- Akademija je tada silom prilika, ni kriva ni dužna, bila osuđena zbog Memoranduma koji nikad nije bio proizvod ove institucije. Nikad ga nijedno, ni najmanje telo SANU, nije usvojilo. To su bila pisanija nekih članova, koji mogu i danas da pišu.

NEMA VEĆE NAGRADE ZA NAUKU * Prvi put SANU je dodelila nagrade za nauku. U čemu je značaj tih priznanja?
- Značajnije nagrade od ovih u nauci nemamo. Ove godine dodelili smo nagrade za fiziku i hemiju, a dogodine ćemo imati dobitnike za medicinu, tehničke nauke i matematiku. Naša ideja je da se ovo priznanje dodeljuje i za doprinos u društvenim naukama, i o tome se vode razgovori. Ove nagrade utiču na mlade da se opredeljuju za nauku i njenu primenu, i u tome je, pored ostalog, značaj ovih nagrada.

* Čini li Vam se da je Tomislav Nikolić bio preoštar u kritikama akademika i upozorenjima da sukobe ostave po strani?

- To što je on rekao na svečanosti u Akademiji ja govorim godinama unazad. Kada neko postane član, svaku sujetu mora da ostavi u Knez Mihailovoj ulici, ispred ulaza u Akademiju. Ovde ima mesta samo za nauku i umetnost.

* Jeste li razočarani što na izborima SANU nije dovoljno podmlađena i nije dobila veći broj novih članova?

- Nije dobro što smo dobili relativno mali broj članova. Posledica toga je da ćemo na kraju ovog mandata imati manje članova nego što smo ih imali u toku prethodnog mandata. Već je u toku ovog mandata više umrlo nego što je sada izabrano. Ali, tako je glasala Akademija, i to je konačno.

* A šta je tačno od onoga što je objavljivano o zakulisnim radnjama u Akademiji, oko poslednjih izbora? Kvare li takve priče ugled institucije na čijem ste čelu?

- Mi na takve priče ne odgovaramo. Sve oko izbora bilo je čisto, legalno i nema mesta tumačenjima i polemisanjima.

* Opet su predstavnici društvenih nauka malobrojniji nego kolege iz prirodnih...

- Članovi odeljenja humanističkih i društvenih nauka su ravnopravni sa ostalim članovima Akademije. Imamo članstvo iz svih oblasti, ali ne možemo pri izboru da vodimo računa o broju jednih i drugih. Ovde su jedino bitni rezultati izbora.

* Bilo je reči da će u Akademiji biti zastupljene i neke druge profesije, kojih do sada nije bilo. Kada ćete o tome raspravljati?

- Već od januara, Statutarna komisija razmatraće ovu problematiku. Razgovaraće se i o mogućem članstvu izvesnih profesija kao što je profesija reditelja, dramaturga, filmskih stvaralaca itd. Posle predloga Statutarne komisije o ovome će se razgovarati na sednici Predsedništva i ono što usvoji Predsedništvo biće predlog za Skupštinu, koja odlučuje.

SVUDA POSTOJI JEDNA AKADEMIJA * Mislite li da mala zemlja, poput Srbije, treba da ima dve akademije - SANU i VANU?
- Najveći broj zemalja ima samo jednu nacionalnu akademiju. U nekim zemljama, gde postoji više akademija iz istorijskih razloga, kao, na primer, u Nemačkoj, jedna akademija zastupa celu zemlju.

* Da li je zbog ovolikog broja privatnih fakulteta i 65.000 akreditovanih mesta za studente, obrazovanje izgubilo na kvalitetu?

- Takva nam je prosvetna politika. Školujemo neka zanimanja za koja nema dovoljno mesta u budućnosti. Reforma školstva, koja je neminovna, uticaće i na to da se biraju ona zanimanja za koje postoji perspektiva zaposlenja.

* Deluje kao da smo stalno u vrzinom kolu - imamo višak fakulteta i hiperprodukciju diploma, a manjak visokoobrazovanih. Šta se tu može popraviti?

- Sadašnji manjak visokoobrazovanih delimično će se popraviti jer se povećava broj visokoobrazovanih među mladima. Treba podsticati školovanje onih zanimanja koja će uticati na povećanje društvenog standarda stanovništva, odnosno na bolji život budućih generacija.

ĆOSIĆEV STAV NIJE STAV AKADEMIJE

* Dobrica Ćosić se sastao sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i razgovarao oko Kosova. Da li je to njegov lični stav ili je predstavljao SANU?

- Svaki član Akademije može da ima svoje mišljenje o relevantnim političkim pitanjima, ali to nije stav Akademije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

posteno govoreci

12.12.2012. 22:21

svi su oni Titovi pioniri na nasu zalost, nema tu Srbina...Tito nikad nije oslobodio Jasenovac...a posle 1945. komunisti su ubili jos 50 000 "nelojalnih" Srba u Srbiji...i kako onda naprijed?

Boba

12.12.2012. 22:41

Jedini izlaz za SANU je ukidanje ove gerantoloske institucije dinosaurusa komunizma koji nisu prosli test vremena i istorije. Srbiji trebaju nove nacionalne institucije sa nacionalno osvescenim ljudima i na vlasti i u nauci podjednako.Dok se to ne desi imacemo ove relikte komunizma i ovu bedu koju su napravili.

MakSim

12.12.2012. 23:03

Čim je Hajdin rešio da izađe iz anonimnosti znači da nam se loše piše.Još i kad hvali vladu i njen racio,znamo i od koga!

Neno

13.12.2012. 01:09

Da vidim jesam li dobro shvatio.SANU JE tek sada odlucio da se ukljuci kao savetodavac pri resavanju Kosovskog ponajvise a i ostalih problema u Srbiji.Dobro je da su tako brzo reagovali,zamislite sta bi se desilo da su cekali pa da izgubimo Kosovo.Svaka im cast,rodoljubi,a ponajvise intelektualci!Posto sam sebi dozvolio malo Ironije,da predjem na glavni komentar.Nemam komentar!

Slavko Stanisavljevic

13.12.2012. 01:19

Nikola Hajdin,predsednik SANU:,,Stojimo na raspolaganju,da uradimo sve sto mozemo,u resavanju bitnih drzavnih pitanja,pa i pitanje KiM.Na pitanje novinara:,,Hoce li SANU,definisati svoj stav poput SPC,u vezi KiM pre nego sto to drzava zatrazi? Predsednik SANU dao je prilicno nejasan odgovor:" drzava je ta koja treba da odluci,sta cemo da trazimo i sta mozemo da dobijemo".Ako bi Nikolic,Dacic,Vucic,koji su nosioci najvise vlasti mogli sami da rese problem Kosova,oni vas ne bi ni pitali za savet.

mima

13.12.2012. 07:25

Nije nas tito ubijo nego mi sami i to odkat postojimo i prestanimo da krivimo druge naši vladari su se međusobno ubijali za vlast i tako je i danas.Na žalost mi srbi više volimo vlast i pare nego svoj narod a dokaz zato je KIM zar se ne pomaže samo severu kosova a o ostalim srbima na kosovu se i ne govori .To smo mi srbi!!!

Veritas1389

13.12.2012. 08:00

Hajdin ?!! Pravo Srpsko prezime iz dubine Hrvatske. Ako neko zna bolje neka mi objasni. Ali Hajdin kao Srpsko prezime, to mi je suspektno.Na Wiki kazu da je on Srpske nacionalnosti hmm a kako li se krsti da mi je znati.

mm

13.12.2012. 11:24

@Veritas1389 - Niti je srpsko niti hrvatsko nego najmocnija religija na svetu a cita Toru pa ti skontaj

Зев

13.12.2012. 08:21

Нисам могао да прочитам цео текст. Јел' открио Хајдин до краја шта добијамо а шта губимо?

neko i niko

13.12.2012. 09:39

Uvalio se u fotelju turcin pa pametuje,tacno je da treba da se ukine jer su oni samo sluge masona a bez odobrenja velikog majstora(kako ga oni zovu) nece niti smeju okom da trepnu a ne resavati interese drzave,nema nam druge nego zapisati sta nas je sve snaslo od demo(n)rasktkog zapada pa cekati vreme da sami vratimo otetu zemlju,ostavimo se pametovanja i svi na poso sada za sada druge nam nema.

Boki

13.12.2012. 12:05

Posle decenija stoickog cutanja,oglasava se i Akademija...mozda stvarno sledi smak sveta...

Deki

13.12.2012. 12:23

Ha,ha,pa Kosovo je otislo definitivno 10 decembra,kad su postavljeni granicni prelazi.Od toga koristi imaju samo oni koji su tu odluku doneli,jer ce ih Nato drzave podrzati na vlasti,a to im je bio cilj.Sta smo izgubili sa Kosovom,to svi znamo...

nije sve tako

13.12.2012. 13:16

@Deki - Ne boj se za manje od 10 godina ce ponovo biti nase mnogo brze nego sto i najveci optimisti ocekuju.Situacija u regionu nije stabilna ma koliko politicari i parlament je predstavljali idi malo do Makedonije i Preseva i sve ce ti biti jasno.Blizu smo rata i to je ono sto nasi politicari kriju.Da li si video proslavljanje u Skoplju 100 godina njihove drzave sve je isto samo jos i crnje kao raspad Jugoslavije.Samo je pitanje koliko smo spremni za takvu situaciju s obzirom sta je Tadic uradio...

Pokret Starosedelaca Iz Srbije

13.12.2012. 12:55

treba procitati sta kaze nas akademik dragoslav mihajlovic o ovoj akademiji jugoslovenskih interesa.ova akademija je samo u nazivu srpska.

lala najstariji

13.12.2012. 14:10

A na sajlama mosta na Adi ugravirane slike poštenjačina iz SANU i njihovih sinova....da svi možemo da im se divimo, njihovom svetlom liku i pameti.

Umnjak

13.12.2012. 16:50

Kakav će biti intervju dosta zavisi od autora, međutim da je Hajdin hteo mogao je ponešto i da kaže. Međutim, on kao predsednik nema stav ni ovako ni onako. Ušinulo ga u leđa a to boli, šteta a pametan čoek.

Brandao

13.12.2012. 17:26

Господине Хајдин како то да нема ниједног географа међу академицима? Дајте оканите се више тих лобија приликом примања нових чланова, па зар ми као наследници Јована Цвијића који је био и ректор универзитета и председник САНУ-а не заслужујемо барем једног члана.

Dudule

13.12.2012. 17:29

zar ne vidite da oni žive u nekom drugom svetu, možda ne znaju ni da smo bombardovani, a vi ih pitate za savet ... ništa nije reko, nit će reći!

Branko

13.12.2012. 18:28

Država je jedan sasvim bezlični pojam, kao takav niti može niti bilo šta - da zna. Znate Vi, znaš Ti, znam ja, znamo Mi. Država ne zna ništa, ako se nečim nešto dobija ili gubi znamo Mi. Akademici, kada ste 90-tih bili potrebni - ćutali ste ili prećutno slavili "Vožda". Sada je najbolje da i dalje ćutite, nemate šta više slaviti. Ni Vi ni Mi, usrećeni jedni sa drugima.

Slavisha

13.12.2012. 19:45

@Branko - Nije SANU cutala 90-tih, nego je tiho Slobi govorila sta da radi. Po njihovim savetima smo se svi Srbi okupili u Srbiji. Ako sada pocnu da pisu Memorandum 2 i da tiho savetuju - ode i Kosovo i Metrohija....

Милош

13.12.2012. 20:08

краљ каблова се јавио да коментарише... невероватно, па овај човек не види даље од каблова "јевтиног" моста на ади... срамота