Naučnici bez novca za eksperimente

I. MIĆEVIĆ

01. 05. 2012. u 20:55

Научници без новца за експерименте
Zbog kašnjenja u isplati, istraživači strahuju da li će projekte završiti u roku. Ako posao ne bude završen na vreme, moraće da se plaćaju penali za kredit

NAUČNICI zaposleni u institutima zabrinuti su da li će u roku, koji im je odredila država, uspeti da završe započete projekte. Godinu dana kasnila su im sredstva od kojih je trebalo da kupuju hemikalije, epruvete i drugi materijal potreban za eksperimente. Novac je počeo da stiže, ali kašnjenje od 12 meseci najviše je zakočilo istraživače u prirodnim naukama.

Iako je trebalo da dobiju veći iznos, za projekte koji traju do 2014, jednu od četiri godine, skoro da su izgubili.

- Nešto će moći da se uradi brže, ali za neke je potrebno duže vreme. Zato tražimo da nam se i rok produži za godinu dana - kaže za „Novosti“ dr Đurđica Jovović, naučni savetnik u Institutu za medicinska istraživanja i predsednik Sindikata nauke. - Iako se priča da je izdvajanje za nauku povećano sa 0,3 na 0,6 odsto BDP, pare iz budžeta su smanjene na 0,2 odsto BDP. A to povećanje dolazi isključivo iz kredita, koji ćemo morati da vraćamo i gde piše da, ako budemo kasnili sa projektima, Srbija plaća penale za svaki produženi sat.

Reč je o četiri milijarde evra, kako objašnjava, dobijenih od Evopske banke za razvoj, od kojih je predviđena po milijarda tokom četiri godine za potrošni materijal i opremu.

- To znači da iz kredita kupujemo i toalet-papir. Isto bi bilo kao kada bi građani uzimali kredit da kupuju hleb i mleko - objašnjava dr Jovović.

Ona kaže da i u proteklih godinu dana nijedan odgovoran rukovodilac nije svoju grupu ostavio potpuno bez materijala za rad, ali raspolagali su nedovoljnim sredstvima. Ali, niko im nije objasnio zbog čega se kasni sa nabavkom opreme.

MLADIM NAUČNICIMA 40.000 DINARA OKO 12.000 istraživača radi u Srbiji, od kojih je većina na fakultetima. U institutima ih je, objašnjava dr Jovović, oko 5.000. Mladi naučnici zarađuju između 40.000 i 42.000 dinara, a kada doktoriraju zarada im se povećava za 5.000 dinara. U najvišem rangu, naučni savetnici, koji imaju kategoriju A1 i obično veoma dug radni staž, primaju mesečno između 110.000 i 120.000 dinara. Oni čine tek deset odsto naučne zajednice.

Da je situacija bila teška potvrđuje i dr Aleksandra Milutinović Nikolić, naučni savetnik u Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

- Sredstva iz budžeta, ali znatno umanjena, stizala su, ali iz kredita do aprila ništa - navodi dr Milutinović Nikolić. - Nedostajale su hemikalije, pipete, epruvete... Ta nabavka sada ide objedinjeno za sve institute, pa je i procedura mnogo duža i komplikovanija, a nisam sigurna da se išta uštedi.

A kad nemaju sredstva i ne rade projekte, naučnici ne mogu ni da objavljuju radove u časopisima. Ponajviše od toga zavisi u kojoj će se kategoriji naći i koliko će zarađivati. Naredne godine treba, na osnovu uspeha, ponovo da budu kategorisani od A1 do A6. Ako neko padne, na primer, ispod A4 ostaće potpuno bez zarade.

- Ne mogu da zamislim da se dogodi da naučnici u Srbiji ostaju bez posla ne svojom krivicom, nego zbog tuđeg kašnjenja - napominje naša sagovornica.

Posebna priča su, navodi, plate naučnika, koji se godinama bore samo da se izjednače sa kolegama sa fakulteta i ostalim javnim službama.

- Sve javne službe su za aprilsku zaradu dobile povećanje od 3,46 odsto osim nauke. Nas su zaboravili i za nas nema para u budžetu - nezadovoljna je dr Jovović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Branislav

01.05.2012. 21:48

Jedan lik je skoro rekao da će naše učešće u CERN biti dobro za naše naučnike. Čitajući ovaj tekst to ne mogu nikako da zaključim. Da nije nedostatak sredstava za nauku možda povezan sa godišnjom uplatom za CERN? Izgleda da jeste.

OHIO_78

02.05.2012. 00:57

Mislim da drzava treba da smanji planirana sredstva za ZGRADU, PLATE i STANOVE sto se tice naucnika ali da poveca izdvajanja za konkrektne NAUCNE PROJEKTE koje bi nase firme mogle da primjene u proizvodnji i na tim izdvajanjima da se uopste ne stedi ja bi uposlio sve inzinjere ali placa drzavni minimum kada zavrse projekat mogu da daju i otkaz ako zele ali placu primaju na osnovu profitabilnosti projekta ili da istrazuju i dalje ali placa samo na osnovu profitabilnosti projekta

Sasha

02.05.2012. 13:23

Kako se sad pred izbore setio nesposobni Sindikat nauke da bilo sta kaze u javnosti? U vreme Slobe je u nauci u Srbiji bilo bolje, a od 2000. bivalo sve gore. Kulminacija je bila prosle godine zaduzivanjem i ukudanjem Ministarstva. I od tada se isti Sindikat nije setio da pozove naucnike na ulicu!!! Zdravstveni radnici se bune jer ce im plate biti nize svega 10%, a moja plata doktora nauka u zvanju naucnog saradnika je skoro koliko i mojoj supruzi koja je medicinska sestra celih 420 evra!!!

erazmo beogradski

03.05.2012. 00:31

Ni prvi ni poslednji put da novac za materijalne troskove kasni.Ni prvi ni poslednji put da nismo dobili opremu koja je obecana/odobrena na konkursu.Ni prvi ni poslednji put da mesecima tapkamo u mestu - jer nemamo chime da platimo hemikalije i popravku ono malo opreme shto radi.Ni prvi ni poslednji put da nam traze rezultate kao da smo sve dobili...:(Ni prvi ni poslednji put da od svojih plata kupujemo ono shto nam je potrebno za rad...:(

Ja

03.05.2012. 11:54

1. Zasto ne pise da je prosle i pretprosle godine zaposleno preko 3000 novih doktoranata? Da li Srbiji treba toliko naucnika, posebno onih ciji projekti ne doprinose u materijalnom smislu?2. Laz je da je plata doktoranata, tj onih koji su na doktorskim studijama 40000. Ne mogu da tvrdim za sve sve institute i fakultete, ali informacije koje ja imam kazu da je plata preko 50000. 3. Zasto se ne kaze koliko i sta rade na tim fakultetima i institutima? Na posao se dolazi nakon 9, a odlazi oko 15h

erazmo beogradski

04.05.2012. 17:50

@Ja - U institutima sigurno nemaju 50.000 din, chak ni kad poloze pripravnicki ispit nakon godinu dana (po starom - kad magistriraju). Maksimalno mogu da imaju 43-45000din koliko i svi sa VSS koji zaposleni u drzavnim firmama (uchitelji, lekari)Na Fakultetima primaju dve plate: jednu za prosvetni rad + 8/12 plate za nauchnoistrazivachki rad.Istrazivachi u institututima primaju samo platu za nauchnoistrazivachki rad tj projektno su finansirani i imaju radni odnos na odredjeno vreme (2-4 godine).

naucnici drustvenih nauka GDE STE

03.05.2012. 14:24

Nauka uvek i na svakom mestu! Disciplina koja ne obmanjuje ljude!!!!!