Evropa, ali bez Unije!

D. RADEKA ĐORĐEVIĆ

29. 12. 2012. u 20:55

Novosti istražuju - Da li je Evropsko ekonomsko područje alternativa članstvu u EU. EEP nije politička integracija, izbeglo bi se uslovljavanje oko Kosova i Metohije

TREBA li Srbija da razmišlja o putu kojim su išle Norveška, Island i Lihtenštajn i da zatraži prijem u Evropsko ekonomsko područje (EEP), koje i za nečlanice Evropske unije otvara vrata jedinstvenog evropskog tržišta, a ne zahteva političku integraciju? Ideju, koju je razradio profesor ekonomije Boris Begović, smatrajući da bi Srbiji bilo bolje u EEP, stručnjaci različito posmatraju. Po jednima, ovaj klub bi pre nego Unija bio po meri Srbije, po drugima, ovaj evropski "rukavac" nije lek za srpske boljke.

Begović polazi od toga da posle ulaska Hrvatske u EU nova učlanjenja ne treba očekivati barem deset godina, a da insistiranje Srbije na punopravnom članstvu u EU stvara izvanredne mogućnosti za političko uslovljavanje, koje se sve više svodi na priznavanje nezavisnosti Kosova. Politička zamka, po njemu, mogla bi se izbeći ulaskom u EEP, čime bi se dobio pristup jedinstvenom tržištu.

Slično Begoviću razmišlja i ekonomista Boško Mijatović:

- Ako u političkim odnosima postoji problem koji bi sprečavao učlanjenje Srbije u EU i ukoliko bi Srbija digla glavu i zaoštrila odbranu Kosova, onda bi trebalo da krene na taj alternativni put saradnje sa EU. Ne vidim nijednu prednost koju bi Srbija imala ušavši u EU u odnosu na neke zemlje koje nisu njene članice, a u okviru EEP imaju razvijene oblike saradnje, od bescarinskog prometa robe, pa nadalje.

Bez članstva u Uniji Srbija ostaje uskraćena za mogućnost da utiče na poslove EU, ali Mijatović kaže, za naš list, da to nije bitna manjkavost EEP-a, jer i kada bi bila punopravan član EU, glas Srbije ne bi značajnije odjekivao:

- Verujem da bi i EU bila spremna da pređe na ovaj režim i zato je potrebno da se ova opcija detaljnije razmotri, a ne da se iz neznanja i bojazni donose odluke na račun Srbije i srpskog naroda.

Po profesoru Jovanu Teokareviću sa Fakulteta političkih nauka, EEP, međutim, nije dobra ideja.

- Pogledajmo šta je bila Norveška kada se odlučila za ovakav aranžman sa EU. Bila je daleko ispred ovoga gde je Srbija danas, a imala je i visoke prihode od nafte, pa je odlučila da joj ne treba članstvo u EU - kaže nam ovaj profesor.

PRAVILA EEP, koji obuhvata zemlje Evropske unije plus Island, Lihtenštajn i Norvešku, osnovan je 1994. godine i ovim državama omogućava da učestvuju u unutrašnjem tržištu EU. One su u obavezi da usvoje sve zakone EU koji se tiču jedinstvenog tržišta, osim propisa o poljoprivredi i ribarstvu. Švajcarska, koja takođe nije članica EU, nije se pridružila EEP, ali sa EU ima sličan sporazum.

On sumnja da bi Srbija nastavila da se reformiše bez toga da ispred sebe ima EU kao orijentir i motivacioni faktor. Takav je slučaj bio, podseća, sa svim postmiloševićevskim vladama, jer se u Srbiji zapinje samo pod pritiskom. Navodi i da nijedna država koja je započela integraciju sa EU nije stala kada je dobila kandidaturu:

- Ne vidim da su naše potrebe i interesi drugačiji od zemalja koje su nastavile putem integracija.

Razmišljanje o EEP, prema Milici Delević, predsedniku skupštinskog odbora za evrointegracije, najpre podrazumeva da se ustanovi mogućnost prijema Srbije u EEP, jer bi za prebacivanje sa puta u članstvo na neki drugi aranžman bila potrebna saglasnost članica EU.

- Druga važna stvar je ta da Srbija proceni da li joj je u interesu da sprovodi odluke EEP na koje ne može da utiče. Tačno je da kao članica EU Srbija nikada neće biti uticajna kao Nemačka ili Francuska, ali bi imala mogućnost da stvara savezništva, a ima primera da su male članice EU uspevale da blokiraju neke odluke - kaže Delevićeva.

Argument da je EEP zatvoren klub, po Begoviću, ne stoji. On, za naš list, kaže da nigde nije video takav propis, a čak i da jeste tako, to ukazuje da ne postoji procedura koju EU nije prekršila:

KAKVE VEZE IMAMO SA ŠVEDSKOM NA primedbu koja se često čuje da ono što je za Norvešku, nije za Srbiju, profesor Begović nam kaže: - A zašto, onda, ulazimo u EU, u kojoj su izuzetno razvijene zemlje poput Holandije, Švedske ili Danske? Kakve veze imamo sa njima? Suština pristupanja EEP je aktiviranje mehanizama konkurentnosti. Kada postoji konkurentski pritisak, svako daje svoj maksimum.

- Ovde je jedino pitanje da li će Srbija da kaže: budući da ste nam oteli Kosovo, i rekli da je to "sui generis", onda je i Srbija "slučaj za sebe" ili će biti poslušan đak, koji neće ništa drugo da radi osim onoga što mu kaže učiteljica.

Što se tiče mogućeg pada motivacije za dalje reforme u Srbiji ako ona ispred sebe ne bi imala EU kao orijentir, Begović se poziva na iskustvo koje je pokazalo da su održive samo one reforme koje imaju podršku domaćih snaga.

Ulaskom u EEP, Srbija ne bi izgubila šansu da se priključi EU. Island se, recimo, prijavio za članstvo u Uniji 2009. godine pošto je doživeo finansijski slom zbog svetske ekonomske krize. Ali, kako je zemlja krenula putem privrednog oporavka, najnovije ankete pokazuju da je više od polovine Islanđana za povlačenje kandidature za članstvo u Uniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (46)

Lichtenstein, Norge, Swiss, ... Serbia

29.12.2012. 22:36

@Mi Srbi - Što da ne. Ne moramo i mi u EU po sistemu Kud svi turci tu i mali Mujo.

Da si zaista optimista

01.01.2013. 13:08

@Mi Srbi - i ti bi poredio, a ovako prikači sebi nik demagog.

bane

29.12.2012. 21:54

ja bi samo uzeo primer slovenije...prvi su iz bivše juge ušli u evropsku uniju a evo, prvi imaju i masovne, maltene svakodnevne, demostracije širom zemlje

filip

29.12.2012. 23:21

@bane - I ta Slovenija toliko loše živi, da je iz Srbije u tu istu ,,mučenu" Sloveniju otišlo na stotine doktora u poslednjih nekoliko godina.

Paulina

30.12.2012. 03:02

@bane - Filip@Ne znaci da zive dobro , posto za par procenata zive bolje od nas .

nini

30.12.2012. 07:36

@bane - U Srbiji je višak lekara jer je razvijeno visokoškolsko medicinsko obrazovanje i to nema veze sa standardom u Sloveniji!!

IvanGrozni

29.12.2012. 21:55

Konačno da neko kaže nešto pametno. Samo da i našim političarima to dopre do mozga i da prestanu da govore "Evropa nema alternativu" i "Nećemo preživeti bez EU."

Зоран

30.12.2012. 05:04

@Дино Зоранић - Тешко. Једино ако нећеш Кинезима да убијеш цену рада.

Marko

29.12.2012. 22:21

Voleo bi da čujem šta o ovom predlogu misle stranke i njihovi prvaci u Republici Srbiji. Koštuničino mišljenje najpre. Ako je to ok za njega, zašto da ne.

emil

29.12.2012. 22:22

meni su smesne sve te ideje koje razni politicki strucnjaci tu predlazu,da li neko i veruje u to?!mi ne mozemo nikog i nicim da uslovljavamo.mogu samo vece sile nas.mi nikoga...npr.evropa i rusija,kosovo i evropa i slicno.nema toga danas.ili si sa nama ili protiv nas.

bager

30.12.2012. 08:45

@emil - najpre se informisi sta je EEP pa onda se " bacaj " na komentare,,,jer mi u tom partnerstvu mozemo samo dobiti a ne izgubiti a isto tako mozemo saradjivati ekonomski i sa Rusijom i Kinom i svim drugim ekonomskim grupacijama,,,lakse prodamo i lakse kupimo,,,jer su nam vrata trzista otvorena bez politickih ucenjivanja

bager

29.12.2012. 23:09

Jutros sam slusao slicnu izjavu Jacque Delors ( Zak Delor ),,verovatno najboljeg ekonomistu zadnjih 20 godina,, o ostanku Engleske u EEP ukoliko bude napustila EU,,a to vazi i za druge clanice EU,,slazem se da je bolje EEP ,nema ucene ,nema naredbe ,ostaje nam politicka i geo-strateska sloboda,,samo to ne odgovara nasim korumpiranim politicarima i nesposobnom ekonomistima

Krle

30.12.2012. 01:57

Naravno da bi to bilo daleko bolje resenje od unije, samo sto je clan eez jos teze postati, a unija treba nas prostor

Uporan čovek sa profitom

30.12.2012. 02:35

Begović je dao častan predlog. Ovi lokal EU fanatici su me toliko izmaltretirali stalnim pričanjem o Uniji prošle 4 godine da sam prestao da kupujem sve iz EU 2009. godine (u međuvremenu sam u plusu, jer se štek uvećao). Rekao sam - dinara neću da im ostavim dok god mi ispiraju mozak. Domaće plus Azija, štednja u švajcarcima, pa da vidimo dugoročno za 10 godina gde je ko.

KudaCemoStaCemo

30.12.2012. 02:37

Svidja mi se ta ideja ali me brine ona stara "Sta je dozvoljenu Jupiteru - nije i volu". Valjda samo najblentaviji medju nama ne vide da zivimo u cinicnom svetu sa dvostrukim standardima. Na nasoj kozi smo i osetili da je drugima dozvoljeno da kradu i otimaju od Srbije ali Srbima nije dozvoljeno ni da se brane niti pravo na samoopredeljenje. I sve je to sa "blagoslovom" mentora demokratije. Cini mi se uostalom i da su pomenute EEP zemlje clanice NATO a nama se ni tamo ne ide

Boris Tadić

30.12.2012. 02:43

Toooo!!! Evropa nema alternativu! Ajte da malo JA sad bude precednik, ok???

Mali bata

30.12.2012. 08:28

U EU je zajednica u kojoj svaki gradjanin ima pravo na slobodu razmislajnja i slobodu izbora i stvaranja, i time da utice na svoju svako dnevnu situaciju i za sebe i za druge.

Polipolarni svet jedini spas!

30.12.2012. 09:40

Privreda Islandije je dozivela slom zbog spekulacije s nevrednim akcijama i ucesce na trzistu nekretnina u SAD. 320000 stanovnika ce sada 50 godina isplatiti dug zadnje decenije dug buduci za njega niko nezna nece ni da cuje. Umesto da se otkace anglosaksonskog bankarstva oni se uclanise u komesariat EU. Svaka cast bolje nemozes dokazati da je demokratija bez stvarnog izbora dosta propagirana "nepostojeca alternativa" propast. Unitarna EU to ti je ko plansko gospodarstvo.

Djordje "Civijas for ever"

30.12.2012. 09:48

Sve je moguce,jedino da Srbija postane jedinstvena zdrava poljoprivredna zemlja sa zdravim proizvodima bez pesticida i ostalih hemijskih dodataka!Bez svega se moze ali bez zdrave hrane,i zdrave vode nema opstanka niti zivota!Kakva Svedska,Norveska,Svajcarska od toga nemoze da se zivi?Mis Srbi nismo svesni da nasi pradedovi su bili u 18 veku vodeci trgovci u poljoprivredi, i stocarstvu i tada diktirali cenu na Evropskom trzistu nas od tada i sada nad Srbijom je embargo

Mali bata

30.12.2012. 09:52

U novom drzavnom sistemu! onaj koji moli da drugi za njega radi, nece nikada dobiti mesta na tim mestima gde znanje je investirano i gde se znanje investira.

malo malo pa vidim

30.12.2012. 16:10

@Mali bata - Ono sta je vazno je da u novom rezimu necemo takve imati.

Stefan Perovic

30.12.2012. 09:59

Merkel:" Evrozoni predstoje bolne, teške godine,spor ekonomski rast i visoka stopa nezaposlenosti i višegodišnje bolne reforme." Stopa nezaposlenosti u Rusiji je na rekordno niskoj nivou od 5,2 odsto,a u Holandij 6,8 odsto. Srbi birajte: Bićete slobodan narod Euroazije, ili roblje atlantista u EU!

Stefan Perovic

30.12.2012. 10:06

Evropske obmane su tragične zablude, koje će imati dalekosežne razarajuće posljedice.EU nema mogućnosti financirati ekonomiju Srbije a uz to to je organizacija koja uzima, a ne daje.Banke i kompanije iz Unije u minulih 11 godina iz Srbije su izvukle čak 66 milijardi evra.Takođe, kada bi Srbija sada počela pregovore, biće potrebno najmanje osam godina do članstva, a niko ne može reći što će biti sa EU i da li će uopće postojati te 2020. godine....

Mali bata

30.12.2012. 10:38

Ako EU iz politickog ili nekog prirodnog procesa nema ekonomski rast. To nema nikakve relacija sa Srbijom.Ja vidim da sa novim rezimom Srbija imace zavidan ekonomski rast.

VasaS

30.12.2012. 10:48

Sve vreme niko nema nista protiv ekonomske saradnje sa EU! Ali tu ne treba da ulazimo,jer nam nista dobro nece doneti,a previse ce kostati!Lihtenstajn je mala zemlja,razvijena,pa nije htela u EU!Pametni ljudi!Hajde da i mi budemo pametni! Island,takodje mala zemlja!Pa sta im fali sto nisu usli?A nisu ni poslusali savetEU da spasavaju propale banke,trpeli su kritike,bilo malo buke i nista!Zemlja je tako sprecila da po savetu EU utrci u bankrot!Pa vi sada vidite da li treba slusati savete iz EU?!

Mali bata

30.12.2012. 11:07

Ja svakom verujem i to je moja moc, jer znam kada treba da preuzmem odgovornos.

Radojlo iz Čačka

30.12.2012. 19:20

@Mali bata - Evo ja ću da Vam odovorim: prvo ono o slobodi izbora u eu: sloboda je stvar osećaja u sebi, zaključujem da je kod vas taj osećaj usađen, tj. Vi ste prihvatili da Vam bude usađen, nije došao spontano. Drugo, preuzimanja odgovornosti - vidite da Amerika i EU preuzimaju odgovornost u svetu tamo gde ih niko ne zove i onda ja to moram da stavim pod navodnike, tu "odgovornost". Jedino gde, teška srca, mogu da podelim mišljenje sa Vama je da mi ne možemo sami mimo sveta, ma šta to značilo.

Djordje "Civijas for ever"

30.12.2012. 11:14

U 18 veku Srbija je imala zlatni jedna od naajacih Evropskih valuta-sa zlatnim rezervama/samo od stocarstva, poljoprivrede,Srbijo ne spavaj!!Politicari vi cete upropastiti bogatu Srbiju, a obogati svoje privatne dzepove.. Jadno,zalosno,bedno ovo je 21vek?Stop pljacku 1 sto pre dok ne bude kasno

Igor

30.12.2012. 17:51

@Djordje "Civijas for ever" - Druze, pobrkao si loncice. U 18. veku Srbija kao drzava nije ni postojala i bila je podeljena, jedan deo je bio u sastavu Otomanske imperije, a drugi u Austrijskoj carevini.Ili si ti ucio neku drugu, tajnu istoriju, kod Deretica?

Kolya

30.12.2012. 18:31

@Djordje "Civijas for ever" - 1) U 18 veku Srbija nije ni postojala.2) Danas se sa stocarstovm ne moze u Evropu, jer oni imaju 10 puta bolji stocni fond od Srbije ( samo o gentskom kvaliteu da govorimo, a ne o broju grla).3) Zar je moguce daq am je skolski sistem tako urusen???

hero

30.12.2012. 13:13

Puna podrška za ideju oko EEP, muka mi je više od uslovljavanja. Pokažimo malo dostojanstva, mudrosti. Pokušajmo da odaberemo put razvoja, put na kome ćemo dati svoj maksimum , gde ćemo biti svoji a opet bez zatvaranja vrata prema EU.

Borisav Knezevic

30.12.2012. 14:53

Sjajna ideja profesora Begovica!U potpunosti je podrzavam. Tako bi Srbija imala pristup gotovo svemuonome sto imaju punopravne clanice EU a izbegla bi se uslovaljavanja oko Kosova i Metohije.Cestitke za ideju. Potpuno u skladu sa sofisticiranim nacinom razmisljanja profesora Begovica.

Dani Kovac

31.12.2012. 17:34

@Borisav Knezevic - He...he...he....Ovo mi lici na jendu bajku o jednoj zhabi koja se nagledala na jednog rasnog konja i htela da se potkuje kao zhdrebac, i naredila je kovaca da je potkuje, i zna se kraj price...Pa cime bre Srbija bi bila atraktivna za da EU sklapa sa njom EEP-dogovor: znate bre kakvim kontingentima novca EEP-clanice sudjeluju u "saradnju" sa EU-om...Za razliku od tih zemalja, Srbia i Srbiji slicnih koje nemaju para za plasiranje, , trebaju EU trzhiste za svoje produkte...a i za to treba EU para

Mali bata

30.12.2012. 16:29

Srbiji nije potrebno da se udruzuje moja resenja su efikasnija od EEP.

Demokratija

01.01.2013. 13:00

@Mali bata - Razumem da svakom treba dati pravo glasa, međutim dilejama je dovoljno jedanput, ne mora svaki put da se objavi sve što napišu.

Нови cрпски шеф без бубица

31.12.2012. 17:01

Prijatelji i u najtezim prilikama treba biti veseo, jedno je sigurno, nase vreme dolazi.