Kako se reže borovnica

V. N.

24. 12. 2016. u 10:20

Ne izbegavajte rezidbu mladih biljaka

Како се реже боровница

Američka, visokožbunasta borovnica (Vaccinium corymbosum L) iz godine u godinu se sve više sadi u Srbiji. Osim neophodnog kiselog zemljišta, navodnjavanja, borbe protiv bolesti i štetočina, rezidba ima presudnu ulogu u osiguranju visokih prinosa. Proizvođači bi želeli da odmah po sadnji počnu obilne berbe, ali to nije moguće. Biljka treba da razvije jak korenov sistem kako bi uspešno hranio nadzemnu masu sa plodovima.

Cvetni pupoljci se javljaju na dvogodišnjim grančicama i one su nam najvažnije za planiranje prinosa.

Neke sorte borovnice imaju tendenciju grananja i formiranja žbuna sa mnoštvom stabala koja rastu iz korenovog vrata i stvaraju busen. Ovo stanje se rešava tako što se još pre sadnje biljke orežu tako da ostane jedno, dva ili tri stabla, koji se krate na četiri-pet pupoljaka. Iz njih će se razviti grane koje će doneti rod tek iduće godine.

Prinos plodova u prvoj godini posle sadnje je mali. Orezivanje mladih sadnica omogućava pravilno formiranje žbuna borovnice. Jedan žbun treba da ima od tri do pet glavnih grana koje nose rod. One se orezuju tako da celom svojom dužinom imaju dvogodišnje grane sa pupoljcima.

Treba znati da jedan cvetni pupoljak ima 10-12 cvetova u grozdu (gronji), te jedna grančica sa četiri-pet takvih pupoljaka daje potencijal za 50-70 plodova po dva grama, što je 100-140 grama plodova. Grančice koje nose cvetne pupoljke se tako orezuju da ih teret plodova „vuče“ upolje, a ne unutar žbuna.

Neorezana mlada biljka sa jednim stablom,Ista biljka posle rezidbe,Neorezana mlada biljka sa više stabala

Ako se sa rezidbom ne počne još u vreme proizvodnje sadnica, posao je kasnije otežan. Svaka biljka je onda „priča za sebe“, pa je treba rezati prema datoj situaciji. Kako se često izbegava rezidba mladih biljaka, evo primera kako izgledaju (na slikama) biljke stare četiri godine, pre i posle rezidbe. Više saveta o rezidbi možete da dobijete na telefon 069/82371-32.

Ista biljka posle rezidbe,Četvorogodišnja neorezana biljka,Četvorogodišnja biljka posle rezidbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)