Kako pravilno okačiti zavese

V. N.

13. 12. 2016. u 11:20

Vodite računa o tome i na koju visinu postavljate garnišne iznad prozora u prostorijama

Како правилно окачити завесе

Shutterstock

ZAVESE su veoma važan detalj u svakoj prostoriji, one daju potrebnu intimu i toplinu prostoru i regulišu dotok svetla. Zato je neophodno da se pridržavate određenih pravila kada ih postavljate i birate materijal.

Važno je napomenuti da garnišna mora da bude duža od prozora, najbolje je da to bude od 20 do 30 santimetara, jer će, između ostalog, učiniti da vaši prozori izgledaju veći. Takođe, vodite računa o tome da uzmete dovoljno materijala za zavesu, odnosno da ona bude dva do dva i po puta šira od prozora na koji je postavljate. To će obezbediti da deluje “bogato”, a ne “kao krpa”.

Što je garnišna postavljena na veću visinu, viši će izgledati i prozori koje prekrivate zavesama. Zato je stavite što bliže plafonu, a pravilo je da bude od 10 do 15 santimetara udaljena od prozora. Možete da se odlučite i za kratke zavese koje se završavaju odmah ispod prozora, ali većina se odlučuje za one dugačke. To podrazumeva da bi kraj zavese trebalo da bude od dva do tri santimetra od poda.

Materijal od kojeg će biti vaše zavese trebalo bi da birate u skladu sa stilom uređenja prostorije, da se uklapa sa nameštajem, tepisima, osvetljenjem. Ukoliko želite prozračniju atmosferu u prostoriji biraćete providne materijale za zavese, a ako ste zainteresovani za intimnu ili formalnu atmosferu biraćete guste, neprovidne tkanine.

Još jedna važna stvar je da okačite vaše garnišne na istu visinu iznad svih prozora u istoj prostoriji, što znači da bi trebalo da dobro sve izmerite pre nego što ih postavite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije