Ovo je momenat kada možete da ih zarazite knjigama: Čitajte sa decom naglas

T. L.

četvrtak, 26. 03. 2020. u 09:15

Ово је моменат када можете да их заразите књигама: Читајте са децом наглас
Proširuje se rečnik mališana i njihovo opšte znanje
VREMENA za čitanje konačno imamo, ali ako vašim mališanima nedostaje motivacija, setite se da je ovo momenat kada možete da ih "zarazite" knjigama i razvijete im čitalačke navike.

Vesna Petrović, psiholog i psihoterapeut, kaže da je poželjno da uvedete čitanje kao porodični ritual i odredite da se on odigrava svakog dana u isto vreme.

- Najbolje je da to bude predveče - preporučuje Petrovićeva. - Čitajte naglas knjigu po izboru vaše dece, a onda je dajte njima, da i oni vama pročitaju nekoliko redova ili, još bolje, stranica. Sve zavisi od uzrasta. Tako ćete biti sigurni da ste kvalitetno organizovali njihovo i svoje vreme, a usput ste deci poslali zdravu poruku. Pustite ih da ona vama nametnu svoj ukus, a vi njima sugerišite nešto što mislite da bi moglo da im bude zabavno i korisno.

Čitanje naglas je dobro jer se radnja knjige postavlja u središte dečje pažnje, kao izvor korisnog i uzbudljivog iskustva.

- Osim toga, proširuje se rečnik mališana i njihovo opšte znanje, oni tako maštaju o ljudima, mestima i situacijama koje nisu upoznali i doživeli - tvrdi stručnjak.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mara Iz Drvara

26.03.2020. 10:01

Znači smrtonosni virus treba da nauči roditelje šta da rade sa decom a ne samo da im TUTNU mobilni i tablet da bi RODITELJIMA bilo lakše!