Gledanje televizije stvara male agresivce: Roditelji, obratite pažnju na sadržaj TV programa

Z.O.J.

12. 03. 2020. u 19:02

Гледање телевизије ствара мале агресивце: Родитељи, обратите пажњу на садржај ТВ програма

Depositphotos

Kod male dece koja mnogo vremena provode ispred TV može da se ispolji agresivnost

DA bi obezbedili lični mir mnogi roditelji svojim trogodišnjacima "serviraju" na televiziji crtane filmove koji će im potpuno zaokupiti pažnju. Međutim, istraživači sa Univerziteta u Albaniju, u državi Njujork, upozoravaju da kod suviše male dece koja mnogo vremena provode ispred TV može da se ispolji agresivnost.

Do ovakvog zaključka su došli analizirajući agresivno ponašanje mališana predškolskog uzrasta. Bili su potpuno iznenađeni kada su shvatili da je pozadina toga gledanje televizijskog programa u ranom detinjstvu. Otkrili su da se agresivno ponašanje ispoljava čak i onda kada je dete leđima okrenuto ekranu, ali čuje zvuk.

- Zato je vrlo važno da roditelji deci vremenski ograniče gledanje TV programa i obrate pažnju na sadržaj onoga što ih interesuje - istakla je dr Suzan Manganelo, član istraživačkog tima. - U suprotnom, uz druge negativne faktore koji utiču na njihovu ličnost doći će do ispoljavanja agresivnosti. Takva deca sklona su tučama, drugu decu udaraju bez razloga, neposlušna su i ne poštuju ni zabrane ni naredbe niti molbe, i najčešće vrište bez razloga. Stoga, deca mlađa od dve godine uopšte ne treba da gledaju televiziju, a starija pred ekranom mogu da budu manje od dva sata dnevno.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije