Izbegavajte slatkiše, cigarete i alkohol

Z. O. J.

18. 05. 2018. u 16:41

Ishrana bogata šećerom i ugljenim hidratima, kao što su beli hleb, pirinač, testenina, deserti i gazirani napici, deluju loše na kvalitet kože

Избегавајте слаткише, цигарете и алкохол

Shutterstock

Svaki pojeden slatkiš, popušena cigareta i popijena čaša alkohola ostavljaju trag na koži lica, naročito kod žena. Posledice nisu vidljive odmah, upozoravaju stručnjaci na osnovu urađenih istraživanja.

* Ishrana bogata šećerom i ugljenim hidratima, kao što su beli hleb, pirinač, testenina, deserti i gazirani napici, deluju loše na kvalitet kože. Molekuli šećera se pričvršćuju za kolagenska vlakna, koja tako "pritisnuta" gube snagu i fleksibilnost, zbog čega postaju osetljivija. Navedene namirnice mogu podstaći i oticanje lica, kao i veću sklonost infekcijama. Koža ljubitelja slatkiša može postati sivkasta i tanka, jer zbog manjka proteina spoljašnji slojevi postaju tanki i ljušte se.

* Pušenje takođe ubrzava nastanak bora, jer se oštećuju kolagen i elastin, koji su važni za elastičnost kože. Pušenje dovodi i do manjka kiseonika u krvi, zbog čega svi organi, pa i koža, ubrzano propadaju. Lošija cirkulacija može dovesti i do pojave izraženih tamnih podočnjaka, ali i do opuštene kože.

* Učestalo konzumiranje alkohola se na licu manifestuje crvenilom, zbog njegovog negativnog uticaja na fine krvne sudove. Lice postaje crveno zbog širenja kapilara, a nekada može da se javi i rozacea, odnosno površina kože sa trajno proširenim kapilarima. Uočljivije su i bore, jer alkohol isušuje kožu. Ukoliko je konzumiranje alkohola nekontrolisano, dolazi i do dodatnog boranja kože, koje se, inače, ne vidi kod osoba iste starosne dobi koje imaju uredniji način života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije