Lek iz prirode: Ova biljka je neprijatelj astme

Specijalni dodatak Doktor u kući

20. 04. 2020. u 12:10

Лек из природе: Ова биљка је непријатељ астме

Ilustracija / Foto Depositphotos

Aktivne supstance koje sadrži sprečavaju telo da proizvodi agens za aktiviranje proteina koji pokreće stezanje bronhija, što je glavni okidač za pogoršanje stanja

BILJKA koja efikasno sprečava napad astme je podbel. Aktivne supstance koje sadrži sprečavaju telo da proizvodi agens za aktiviranje proteina koji pokreće stezanje bronhija, što je glavni okidač za pogoršanje stanja. Osim toga, podbel je vrlo dobar čistač bronhija jer stimuliše izbacivanje sekreta. Zato se onima koji rade u prašnjavoj sredini preporučuje baš čaj od podbela, i to sa medom kao pomoćno sredstvo i u lečenju upornog kašlja i promuklosti.


U tom slučaju trebalo bi da se pije mlak tokom celog dana. Od značaja su i sveži listovi podbela, kao i njihov sok, jer primenjeni u vidu obloga, pomažu kod upale pluća i krajnika.


Zahvaljujući kombinaciji sluzi i tanina, ova biljka je dobar lek i protiv proliva. U narodnoj medicini koristi se i za lečenje upala kože i vena. Sveže ugnječeno lišće se pomeša sa pavlakom i stavlja na upaljena mesta, a zatim se umota zavojem i platnom.


Način upotrebe: čaj od podbela se priprema tako što se puna kašičica cvetova i listova prelije sa 250 mililitara ključale vode i ostavi da odstoji. Oblog se uvek sprema gnječenjem listova da bi se pokrenule aktivne supstance. Za inhaliranje potrebno je punu kašiku cvetova i listova preliti vrelom vodom, pa paru udisati ispod pamučne tkanine više puta na dan. Sok se sprema u sokovniku samo od sveže ubranih i opranih listova.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije