Intimno zbližavanje, bez dovoljnog poznavanja partnera, može da dovede do prave more ukoliko se dogodi nešto nepredviđeno. A rizik za to postoji uvek ukoliko se ne koriste kontraceptivna sredstva zašite. Sa dolaskom proleća i letnjih vrelih dana pojačava se aktivnost seksualnih hormona, a samim tim i seksualna želja. Pod visokim temperaturama, oskudno odeveni na ulici, morskoj plaži ili bazenu, ljudi lakše sklapaju poznanstva u kojima često dolazi do trenutnih seksualnih veza. Međutim, opuštenost i zadovoljstvo intimnim trenucima može da bude ozbiljno narušeno saznanjem da je došlo do neželjene trudnoće ili neke polne infekcije, bez obzira na to da li se radi o slučajnom ili stalnom partneru.

Sigurnu zaštitu može da obezbedi jedino kontracepcija, a koliko je ona važna i kakva je njena uloga, objašnjava specijalista ginekologije i akušerstva profesor dr Lidija Tasić iz GAK "Narodni front":

- Kontracepcija je najsigurniji način za planiranje porodice i zaštitu od neželjene trudnoće. Hormonska oralna kontracepcija, odnosno pilula, pruža najefikasniju zaštitu od neželjene trudnoće, a poseduje još nekoliko važnih prednosti za sveukupno zdravlje žene. Smanjuje rizik za obolevanje od karcinoma sluzokože materice i karcinoma jajnika, a smanjen je i procenat javljanja benignih promena na dojkama. Što se tiče kondoma, on predstavlja najpouzdaniju zaštitu od polno prenosivih bolesti, koje takođe ozbiljno mogu da naruše zdravlje.

* Na koji se način podiže svest o važnosti upotrebe kontraceptivnih sredstava?

- Da bi određena osoba ovaj vid zaštite prihvatila na pravi način, mora da se uspostavi dobar odnos pre svega u porodici, između roditelja i dece, naročito ćerkama majke treba da objasne rizike seksualnih odnosa bez zaštite. Za odabir najidealnijeg kontraceptivnog sredstva odgovoran je ginekolog koji odluku donosi tek posle detaljnog razgovora i pregleda. Znači, na relaciji ginekolog-pacijent takođe mora da se uspostavi dobar i iskren odnos pun poverenja. Veoma je važno da mlade devojke, koje tek ulaze u tinejdžersko doba, dobiju sve opšte informacije vezane za kontracepciju, sa isticanjem dobrih i loših strana. O tome treba da vode računa savetovališta za kontracepciju, koja treba da rade pri svakom domu zdravlja, ali i škole bi trebalo da pozivaju stručnjake da tinejdžerima drže predavanja o tome šta podrazumevaju sigurni seksualni odnosi.

* Na šta posebno treba da obrate pažnju?

- Na seksualno prenosive bolesti koje mogu da ostave trajne posledice na reproduktivno zdravlje. Od polno prenosivih infekcija se treba zaštititi jer mnoge od njih ne prave nikakve vidljive smetnje, pa osoba često i ne zna da je zaražena. Zbog toga se i ne leči, pa se oboljenje prilikom seksualnih kontakata širi dalje. Zato treba da se koristi kondom, jer jedino on u potpunosti štiti od prenosa humanih papiloma virusa (HPV), među kojima su i virusi onkogenog karaktera. Onkogeni virusi su opasni jer mogu da dovedu do premaligne bolesti grlića materice. Ukoliko se bolest na vreme ne dijagnostikuje biopsijom, a samim tim i ne leči, premaligno stanje prelazi u karcinom grlića materice. Humani papiloma virusi su takođe odgovorni i za nastanak premalignih i malignih promena na vulvi, odnosno spoljnem delu ženskih polnih organa, poznatom i kao stidnica. Na sreću, maligne promene na ovom delu tela žene nisu tako česte.

* Do čega dovode drugi HPV virusi?

- Određeni tipovi HPV virusa izazivaju pojavu šiljatih kondiloma donjeg genitalnog trakta. Kondilomi su mekane bradavice, obično veličine čiode, izduženog ili karfiolastog izgleda, crvenkastoružičaste boje ili boje kože. Javljaju se po koži i sluzokoži genitalija, u predelu oko čmara, a ponekad i na sluzokoži usne duplje kod osoba koje su upražnjavale oralni seks sa zaraženim partnerom. Bradavice mogu da se jave i u mokraćnom kanalu ili grliću materice, što se ne vidi golim okom. Ako se ne leče, promene na grliću materice mogu da dovedu i do karcinoma. One mogu da se jave posle nekoliko nedelja, meseci, pa i više godina nakon seksualnog odnosa. Kada će se to desiti, zavisi od dužine inkubacionog perioda.

* Često se spominje i chlamidia trachomatis?

- Ona se takođe prenosi polnim putem, ali kod muškaraca obično ne daje simptome. Kod žena dovodi do upalnih procesa, koji, ukoliko se ne leče, mogu da dovedu i do steriliteta. Naravno, ako se leči, žena može da zatrudni. Hlamidijaza se obično javlja kod mladih osoba sa većim brojem seksualnih partnera. Bolest počinje jednu do dve nedelje nakon seksualnog odnosa sa inficiranim partnerom, pojavom žarenja i peckanja u mokraćnom kanalu i blago zamućenog ili beličastog oskudnog iscedka. Kod velikog broja inficiranih bolest ne izaziva nikakve smetnje, pa oni, i ne znajući, infekciju šire dalje. Dugo prisutna a neprimećena infekcija može da dovede do upale genitalnih organa, a u konačnom ishodu i do neplodnosti. Zato i jeste neophodno da osobe koje su imale više seksualnih partnera, a nisu koristile prezervative kao zaštitu, obavezno odu kod lekara radi pregleda.

* Na koji način se još efikasno čuva reproduktivno zdravlje?

- Hormonska oralna kontraceptivna pilula predstavlja siguran vid zaštite, jer sprečava ovulaciju i sazrevanje jajne ćelije. Zdravoj mladoj devojci niskodozažna pilula neće škoditi, ali u terapijskom smislu treba da se svakoj osobi prepiše individualno. Šta to znači? Nije preporučljivo uzimati kontraceptivne pilule po sopstvenom nahođenju ili po preporuci drugarica. Svaki organizam je priča za sebe, pa je konsultacija sa ginekologom neophodna. I ne treba da se snebivaju da potraže stručni savet, jer abortus zbog neželjene trudnoće nikako nije način planiranja porodice, a može da dovede i do teških posledica. Takođe, nije ista preporuka za žene koje su rađale, ili su imale polno prenosive bolesti.


VRSTU PILULE ODREĐUJE LEKAR

Vrstu oralne kontraceptivne pilule određuje lekar na osnovu detaljne anamneze i pregleda. S obzirom na to da se pilule međusobno razlikuju po dozi estrogena i vrsti progesterona, neophodno je da se vrsta pilule određuje individualno. Lekar je u obavezi da korisnici predoči ne samo način upotrebe, već i eventualne neželjene sporedne efekte. A oni mogu da se ispolje u vidu muke, gađenja, napetosti u dojkama, promena raspoloženja, oskudnog neurednog krvarenja prolaznog karaktera tokom prvih nekoliko menstrualnih ciklusa - nabraja dr Tasić.


SPIRALA

Spirala, kao intrauterinski uložak, nije kontraindikovana kod devojaka koje nisu rađale, ukoliko neko drugo kontraceptivno sredstvo iz određenih razloga nije prihvatljivo. Ovaj vid zaštite se češće preporučuje ženama starijim od 35 godina koje imaju neko hronično oboljenje (hipertenziju, šećernu bolest, epilepsiju, migrenozne glavobolje sa neurološkim simptomima, oboljenje žuči) ili su pušači. Za njih je spirala ili kondom preporučljiv vid zaštite - ističe naša sagovornica.