Autizam uvek prate i druge bolesti

Du.K.

19. 02. 2018. u 12:06

Vrlo složen poremećaj u razvoju mozga s vremenom se dodatno komplikuje. Obično se javljaju problemi sa imunitetom, spavanjem, varenjem, a dolazi i do razvoja genetskih i psihijatrijskih bolesti

Аутизам увек прате и друге болести

Shutterstock

KOD osoba koje boluju od autizma, pored svih poteškoća koje ga prate, postoji i velika verovatnoća za pojavu i drugih zdravstvenih problema. Uz ovaj razvojni poremećaj najčešće dolazi i do pojave raznih komorbiditeta, odnosno bolesti koje nastaju kao simptom neke druge bolesti, u ovom slučaju autizma.

Do pojava različitih zdravstvenih problema uglavnom dolazi kod nešto težih slučajeva autizma ili zbog slabog reagovanja na terapiju. Doktor Nenad Rudić, psihijatar u Institutu za mentalno zdravlje, navodi da se kod ovih osoba obično javljaju: epilepsija, psihijatrijski i genetski poremećaji, problemi sa spavanjem, varenjem i imunitetom.

- Rezultati pojedinih studija pokazuju znatno veću učestalost alergijskih i autoimunih oboljenja kod osoba sa autizmom - ukazuje dr Rudić. - Kod njih je znatno povišen rizik od astme, alergijskog rinitisa, atopijskog dermatitisa, urtikarije, dijabetesa tip 1 i Kronove bolesti. Kada su u pitanju poremećaji spavanja ovaj problem ima između 44 i 83 odsto dece sa autizmom. Kod njih se najčešće javlja insomnija, i postoje teškoće prilikom uspavljivanja i održavanja sna.

Nedostatak sna i problemi sa spavanjem u mnogim slučajevima mogu da dovedu i do pojave problema u ponašanju deteta. Procenjuje se da od 30 do 50 odsto mališana koji imaju autizam ima i poremećaj aktivnosti i pažnje, a čest je slučaj i pojave anksioznosti kod njih.

Doktor Rudić ukazuje i da je rano detinjstvo i period adolescencije rizičan period u kojem može da dođe do pojave epilepsije. Tretman lečenja ove bolesti se ne razlikuje od tretmana lečenja kod dece koje nemaju autizam, i da bi ono dalo pozitivne rezultate važno je rano otkrivanje.

Intolerantnost na određene namirnice i pojava hroničnih zapaljenskih procesa u gastrointestinalnom traktu je mnogo češća pojava kod autističnih osoba nego od osoba koje nemaju smetnje u razvoju. U ovim slučajevima obično dolazi do poremećaja u unosu hrane, namirnice su ograničene, pa je i ishrana jednolična. Javljaju se i problemi sa varenjem i dolazi do pojave opstipacije ili proliva, nadutosti, bolova u stomaku. Ovi simptomi su ponekad praćeni i promenama u ponašanju kao što su uznemirenosti, agresivnost, samopovređivanje i promena raspoloženja.


ČEŠĆI KOD DEČAKA

Autizam se obično javlja tokom prve tri godine života i češće se pojavljuje kod dečaka. Autistični poremećaji nisu retkost i prema nekim procenama na 10.000 dece, između 20 i 60 ima neki oblik autizma.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

fizicar

22.06.2018. 16:12

@fica - Da, ali na Kubi, koja ima najrigorozniji sistem vakcinacije i gdje je 99% stanovništva vakcinisano praktično nema autizma, odnosno prevalenca je 1:30000. To je zato što na Kubi ima manje mobilnih telefona u upotrebi, nego u Crnoj Gori, jer zbog sankcija nisu mogli da nabave opremu za mobilnu telefoniju sve do 2008. g. Timerosal je povučen u Danskoj 1992. g. a u Japanu je 1993. zabranjen MMR, kao i višestruke vakcine. Već naredne godine u Japanu je udvostručen broj novih slučajeva autizma.

fizicar

10.05.2018. 10:37

Autizam je neurološki razvojni poremećaj usled indukovanih somatskih mutacija, koje nastaju nakon oksidativnog stresa izazvanog ometanjem antioksidativne odbrane organizma djelovanjem nejonizujućeg elektromagnetnog zračenja koje je genotoksično i mutageno, a koje potiče u manjoj mjeri od električne instalacije i kućnih električnih uređaja (50 Hz), a najviše iz opsega mikrotalasa (0,8-2,5 GHz) od mobilne telefonije i bežičnih (Wi-Fi) tehnologija. To je primarni uzrok autizma i raka, a ne vakcine.