KOD osoba koje boluju od autizma, pored svih poteškoća koje ga prate, postoji i velika verovatnoća za pojavu i drugih zdravstvenih problema. Uz ovaj razvojni poremećaj najčešće dolazi i do pojave raznih komorbiditeta, odnosno bolesti koje nastaju kao simptom neke druge bolesti, u ovom slučaju autizma.

Do pojava različitih zdravstvenih problema uglavnom dolazi kod nešto težih slučajeva autizma ili zbog slabog reagovanja na terapiju. Doktor Nenad Rudić, psihijatar u Institutu za mentalno zdravlje, navodi da se kod ovih osoba obično javljaju: epilepsija, psihijatrijski i genetski poremećaji, problemi sa spavanjem, varenjem i imunitetom.

- Rezultati pojedinih studija pokazuju znatno veću učestalost alergijskih i autoimunih oboljenja kod osoba sa autizmom - ukazuje dr Rudić. - Kod njih je znatno povišen rizik od astme, alergijskog rinitisa, atopijskog dermatitisa, urtikarije, dijabetesa tip 1 i Kronove bolesti. Kada su u pitanju poremećaji spavanja ovaj problem ima između 44 i 83 odsto dece sa autizmom. Kod njih se najčešće javlja insomnija, i postoje teškoće prilikom uspavljivanja i održavanja sna.

Nedostatak sna i problemi sa spavanjem u mnogim slučajevima mogu da dovedu i do pojave problema u ponašanju deteta. Procenjuje se da od 30 do 50 odsto mališana koji imaju autizam ima i poremećaj aktivnosti i pažnje, a čest je slučaj i pojave anksioznosti kod njih.

Doktor Rudić ukazuje i da je rano detinjstvo i period adolescencije rizičan period u kojem može da dođe do pojave epilepsije. Tretman lečenja ove bolesti se ne razlikuje od tretmana lečenja kod dece koje nemaju autizam, i da bi ono dalo pozitivne rezultate važno je rano otkrivanje.

Intolerantnost na određene namirnice i pojava hroničnih zapaljenskih procesa u gastrointestinalnom traktu je mnogo češća pojava kod autističnih osoba nego od osoba koje nemaju smetnje u razvoju. U ovim slučajevima obično dolazi do poremećaja u unosu hrane, namirnice su ograničene, pa je i ishrana jednolična. Javljaju se i problemi sa varenjem i dolazi do pojave opstipacije ili proliva, nadutosti, bolova u stomaku. Ovi simptomi su ponekad praćeni i promenama u ponašanju kao što su uznemirenosti, agresivnost, samopovređivanje i promena raspoloženja.


ČEŠĆI KOD DEČAKA

Autizam se obično javlja tokom prve tri godine života i češće se pojavljuje kod dečaka. Autistični poremećaji nisu retkost i prema nekim procenama na 10.000 dece, između 20 i 60 ima neki oblik autizma.