Žalfija - svež dah i zdrave desni

I. KOVAČIĆ

25. 07. 2012. u 11:44

Жалфија - свеж дах и здраве десни
Žalfija je jedna od najstarijih medicinskih biljaka. Čaj se koristi kod upala grla, afti, gnojnog zapaljenja zuba, upale zubnog mesa

Žalfija (Salvia officinalis) je jedna od najstarijih medicinskih biljaka. Njen latinski naziv potiče od reči salvare - spasiti i officinalis - lekovit. U našoj zemlji kao samonikla je izuzetno retka. Javlja se sporadično samo u Sićevačkoj klisuri. Međutim, njeno gajenje je veoma rasprostranjeno i kao ukrasne i medonosne biljke, i za dobijanje začina i biljne sirovine za upotrebu u farmaceutskoj industriji.

- U zvaničnoj i tradicionalnoj medicini koristi se list ove biljke - kaže prof. dr Zoran Maksimović sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu. - Bere se kada je potpuno razvijen, neposredno pre ili tokom cvetanja. List žalfije sadrži etarsko ulje koje je bogato monoterpenskim derivatima - tujon, cineol i kamfor. Osim etarskog ulja značajni sastojci su i flavonoidi, fenolkarboksilne kiseline (rozmarinska kiselina) i polifenolni sastojci - tanini. Prisutna su još i gorka diterpenska jedinjenja, kao i triterpeni.

Naš sagovornik kaže da list žalfije, odgovarjući ekstrakti i etarsko ulje deluju antimikrobno, spazmolitički (opušta glatke mišiće) i adstringentno (stežuće). Za smanjivanje lučenja znoja i pljuvačke savetuje se hladan čaj, koji istovremeno deluje i kao snažan antioksidans. Kao čaj ili tinktura žalfija se koristi i kao antiseptik i adstringens spolja za ispiranje, grgljanje ili premazivanje sluznica. Najčešće kod upala grla, pojave afti, gnojnog zapaljenja zuba, upale desni. Da bi efekat ispiranja bio što bolji čaj treba što duže da se drži u ustima. Primenjuje se i kod lošeg varenja (dispepsije). Iako neki veruju da čaj od žalfije daje energiju i sprečava infarkt, ipak treba dozirano da se pije. Jer, kako navodi prof. dr Maksimović, dugotrajna upotreba može da izazove epileptične reakcije i grčenje mišića usled toksičnog dejstva tujona i tujila - alkohola. Žalfija se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Iako je veoma redak postoji i med od žalfije. Veoma je prijatnog mirisa i neobično gorkog ukusa, najčešće zagasito žute boje. Veoma je cenjen zbog lekovitih svojstava, posebno za bolesti disajnih organa.

KUVANI I NEKUVANI

KADA se koristi za unutrašnju upotrebu čaj od žalfije se priprema tako što se kašika čaja prelije šoljom vode i kuva tri do pet minuta. Za spoljašnju primenu (ispiranje i dezinfekciju) čaj se ne kuva, već se samo prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi da odstoji pola sata, posle čega se procedi i koristi nekoliko puta dnevno. Etarsko ulje žalfije je odgovorno za njena antiseptična svojstva, pa je zato bitno da se čaj ne kuva, da etarsko ulje ne bi isparilo. Kod unutrašnje primene čaj se kuva, da bi isparile komponente koje mogu da deluju toksično u većim dozama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije