Svaki dan odvojite pola sata za “brinuće” misli: Razmišljajte o lepim stvarima, ali ne suzbijajte brigu

T. L.

nedelja, 19. 04. 2020. u 12:10

Сваки дан одвојите пола сата за “бринуће” мисли: Размишљајте о лепим стварима, али не сузбијајте бригу

Depositphotos

Ugovorite svoj “sastanak” sa brigom, u unapred određeno vreme i dosledno joj se posvetite
SREĆA se nalazi u svemu, treba samo znati izdvojiti je - poručivao je Konfucije, kineski filozof. U ovim trenucima to je ono što nam je više nego potrebno, da ne bismo psihološki potonuli dok čekamo da pandemija virusa korona bude proglašena gotovom. Traže se zato pozitivne misli. Ali ne isforsirane - smatra Leonora Pavlica, klinički psiholog i konstruktivistički psihoterapeut.

Nisam pristalica samonametnutog pozitivnog mišljenja jer smatram da nas to samo distancira od problema, koji je, koliko god ga negirali, ipak prisutan - kaže Leonora za “Život plus”. - Štaviše, smatram da je forsiranje takvog duha u neprijatnim okolnostima zapravo jedan kontraproduktivni beg. Čovek, naravno, mora da iznalazi i pozitivne sadržaje, njih svakako ima, i nikad nije baš sve tako crno. Ali treba ostaviti mesta i za strahove, sumnje, nemire, jer su i oni sastavni deo života. Ako se po svaku cenu trudimo da ih negiramo, time zanemarujemo dobar deo svojih emocija i otvaramo prostor da nam se, pre ili kasnije, vrate u obliku poljuljane psihološke ravnoteže - najčešće kroz anksioznost, depresiju, psihosomatiku i slično.

Zato stručnjak savetuje nas, ali pritom misli i na sve ljude širom planete, da se bave i misle o lepim stvarima, ali da ne suzbijaju brigu.

Cilj je ograničiti je, a ne ignorisati je! Dakle, svaki dan odvojte pola sata da mislite “brinuće” misli. Ni više ni manje. Između toga živite koliko je moguće bezbrižno. Ugovorite svoj “sastanak” sa brigom, u unapred određeno vreme i dosledno joj se posvetite. Ako vam se “brinuće” misli javljaju pre ili posle dogovorenog vremena, recite im da se strpe i sačekaju svoje vreme. Na ovaj način osetićete da imate veću kontrolu nad svojim životom, pa i nad brigom - kaže psiholog i dodaje da u ovakvim okolnostima život ne može da bude konstantno pozitivan, a ni neumorno negativan, kao i da je sve u krajnjoj liniji stvar ravnoteže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije