Trpeza po meri ljubitelja ribe: Škarpina pečena u rerni (RECEPT)
14. 04. 2020. u 14:50
Napravite još: grilovani losos, filete u foliji sa povrćem, pohovane filete oslića, gurmansku čorbu, neodoljive pljeskavice
Depositphotos
ŠKARPINA PEČENA U RERNI
Potrebno je:
1 kg škarpine
3-4 kašike limunovog soka
2 kašike biljnog začina
1 kg krompira
200 g crvene paprike
100 g crnog luka
100 g zelenih maslina
100 ml maslinovog ulja
200 ml belog vina
3 čena belog luka
Preko očišćene i oprane ribe prelijte limunov sok, pospite biljni začin i ostavite da odstoji pola sata. U vatrostalnu posudu, na malo ulja, stavite pripremljenu ribu, krompir isečen na veće komade, seckanu papriku, crni luk i masline. Pomešajte maslinovo ulje, vino, kašiku biljnog začina i beli luk isečen na listiće. Time prelijte povrće i ribu. Pecite oko 40 minuta u rerni na 200 stepeni.
GRILOVANI LOSOS
Potrebno je:
2 medaljona lososa
4 kašike maslinovog ulja
1/2 kašičice soli
2 kašičice biljnog začina
sok od pola limuna
Za preliv:
200 g jogurta (može grčki jer je dosta gušći)
sok od pola limuna
2-3 čena belog luka
mirođija
peršun
so, biber
.jpg)
Limunovim sokom premažite ribu sa obe strane, a zatim prelijte maslinovim uljem. Posolite i pospite biljnim začinom sa obe strane. Gril-tiganj premažite sa dve kašike maslinovog ulja i dobro zagrejte. Stavite ribu i pecite je otprilike pet do 10 minuta, sa obe strane. Da biste napravili preliv, pomešajte jogurt sa sokom od limuna, dodajte so i biber po ukusu, sitno seckani beli luk, peršun i mirođiju. Ribu služite uz svežu salatu.
U FOLIJI SA POVRĆEM
Potrebno je:
nekoliko ribljih fileta
malo boranije, paprika i šargarepe
praziluk
veza peršuna
3 čena belog luka
2 dl belog vina
nekoliko listića putera
limun
ruzmarin
so, biber
maslinovo ulje
.jpg)
Na dno posude za pečenje stavite veću foliju (da pokrije dno i ivice), malo maslinovog ulja, pa poređajte seckano povrće - boraniju, papriku, šargarepu, praziluk, peršun, ruzmarin i beli luk. Preko toga stavite začinjenu ribu (možete prethodno da je uvaljate u brašno ako tako više volite) i ocedite trećinu limuna (ostatak ostavite za ukrašavanje). Sve to poprskajte sa malo maslinovog ulja, a zatim dodajte preko ribe listiće putera i prelijte belim vinom. Folijom prekrijte posudu i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 20 minuta. Pred kraj pečenja, skinite foliju i pecite još malo da riba i povrće porumene.
POHOVANI FILETI OSLIĆA
Potrebno je:
800 g oslića
200 g kukuruznog brašna
malo bibera
kašika biljnog začina
ulje po potrebi
Posolite filete oslića, uvaljajte ih u kukuruzno brašno, a zatim ispržite na vrelom ulju. Prženu ribu stavite na salvetu da upije višak masnoće, a zatim je služite uz pomfrit i zelenu salatu.
.jpg)
NEODOLjIVE PLjESKAVICE
Potrebno je:
1 kg ribe
glavica crnog luka
veza povrća za supu
4 jajeta
kašičica crvene mlevene paprika
2 čena belog luka
kašika biljnog začina
so, biber
1 dl ulja za prženje
.jpg)
U slanoj vodi skuvajte povrće za supu, dodajte ribu očišćenu od kostiju i kuvajte dok ne omekša. Izvadite ribu, ocedite je i sitno iseckajte zajedno sa povrćem. Dodajte iseckani crni i beli luk, jaja, biber, biljni začin, so, crvenu mlevenu paprika i sve dobro promešajte. Zatim oblikujte pljeskavice i pržite ih na vrelom ulju. Jelo služite uz prilog i salatu po izboru.
GURMANSKA ČORBA
Potrebno je:
2 kg mešane bele rečne ribe (tri-četiri vrste)
2 veze zeleni (peršun i šargarepa)
celer
paprika
3-4 glavice crnog luka
2-3 čena belog luka
so, biber
lovorov list
brašno
sok od paradajza
začin za riblju čorbu
ljuta tucana paprika
.jpg)
Skuvajte ribu sa svim začinima (so, biber, lovorov list, crni luk isečen na četiri dela, nekoliko čenova belog luka, koren i list celera). Kada je gotova, procedite je i ostavite da se ohladi, a tečnost odvojite sa strane. Izdinstajte na ulju zelen (peršun i šargarepu iseckanu na kolutove) i dve sitno iseckane glavice crnog luka. Dok dinstate dodajte pomalo tečnosti u kojoj se kuvala riba i dinstajte što duže. Ohlađenu ribu očistite od kostiju i malo je ispasirajte (izmrvite viljuškom). Ribu dodajte u dinstano povrće. Sipajte preostalu tečnost i nalijte još vode ako nije dovoljno. Dodajte začine, sok od paradajza po ukusu i kuvajte bar još jedan sat. Što se duže kuva, čorba će biti bolja. Prilikom serviranja riblje čorbe, dodajte seckani list celera i peršuna. Dobra riblja čorba bi trebalo da bude umereno ljuta da bi svi ukusi došli do izražaja.