Trpeza po meri ljubitelja ribe: Škarpina pečena u rerni (RECEPT)

Ž. P.

14. 04. 2020. u 14:50

Napravite još: grilovani losos, filete u foliji sa povrćem, pohovane filete oslića, gurmansku čorbu, neodoljive pljeskavice

Трпеза по мери љубитеља рибе: Шкарпина печена у рерни (РЕЦЕПТ)

Depositphotos

ŠKARPINA PEČENA U RERNI

Potrebno je:

1 kg škarpine

3-4 kašike limunovog soka

2 kašike biljnog začina

1 kg krompira

200 g crvene paprike

100 g crnog luka

100 g zelenih maslina

100 ml maslinovog ulja

200 ml belog vina

3 čena belog luka

Preko očišćene i oprane ribe prelijte limunov sok, pospite biljni začin i ostavite da odstoji pola sata. U vatrostalnu posudu, na malo ulja, stavite pripremljenu ribu, krompir isečen na veće komade, seckanu papriku, crni luk i masline. Pomešajte maslinovo ulje, vino, kašiku biljnog začina i beli luk isečen na listiće. Time prelijte povrće i ribu. Pecite oko 40 minuta u rerni na 200 stepeni.


GRILOVANI LOSOS

Potrebno je:

2 medaljona lososa

4 kašike maslinovog ulja

1/2 kašičice soli

2 kašičice biljnog začina

sok od pola limuna

Za preliv:

200 g jogurta (može grčki jer je dosta gušći)

sok od pola limuna

2-3 čena belog luka

mirođija

peršun

so, biber


Limunovim sokom premažite ribu sa obe strane, a zatim prelijte maslinovim uljem. Posolite i pospite biljnim začinom sa obe strane. Gril-tiganj premažite sa dve kašike maslinovog ulja i dobro zagrejte. Stavite ribu i pecite je otprilike pet do 10 minuta, sa obe strane. Da biste napravili preliv, pomešajte jogurt sa sokom od limuna, dodajte so i biber po ukusu, sitno seckani beli luk, peršun i mirođiju. Ribu služite uz svežu salatu.


U FOLIJI SA POVRĆEM

Potrebno je:

nekoliko ribljih fileta

malo boranije, paprika i šargarepe

praziluk

veza peršuna

3 čena belog luka

2 dl belog vina

nekoliko listića putera

limun

ruzmarin

so, biber

maslinovo ulje


Na dno posude za pečenje stavite veću foliju (da pokrije dno i ivice), malo maslinovog ulja, pa poređajte seckano povrće - boraniju, papriku, šargarepu, praziluk, peršun, ruzmarin i beli luk. Preko toga stavite začinjenu ribu (možete prethodno da je uvaljate u brašno ako tako više volite) i ocedite trećinu limuna (ostatak ostavite za ukrašavanje). Sve to poprskajte sa malo maslinovog ulja, a zatim dodajte preko ribe listiće putera i prelijte belim vinom. Folijom prekrijte posudu i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 20 minuta. Pred kraj pečenja, skinite foliju i pecite još malo da riba i povrće porumene.


POHOVANI FILETI OSLIĆA

Potrebno je:

800 g oslića

200 g kukuruznog brašna

malo bibera

kašika biljnog začina

ulje po potrebi

Posolite filete oslića, uvaljajte ih u kukuruzno brašno, a zatim ispržite na vrelom ulju. Prženu ribu stavite na salvetu da upije višak masnoće, a zatim je služite uz pomfrit i zelenu salatu.


NEODOLjIVE PLjESKAVICE

Potrebno je:

1 kg ribe

glavica crnog luka

veza povrća za supu

4 jajeta

kašičica crvene mlevene paprika

2 čena belog luka

kašika biljnog začina

so, biber

1 dl ulja za prženje


U slanoj vodi skuvajte povrće za supu, dodajte ribu očišćenu od kostiju i kuvajte dok ne omekša. Izvadite ribu, ocedite je i sitno iseckajte zajedno sa povrćem. Dodajte iseckani crni i beli luk, jaja, biber, biljni začin, so, crvenu mlevenu paprika i sve dobro promešajte. Zatim oblikujte pljeskavice i pržite ih na vrelom ulju. Jelo služite uz prilog i salatu po izboru.


GURMANSKA ČORBA

Potrebno je:

2 kg mešane bele rečne ribe (tri-četiri vrste)

2 veze zeleni (peršun i šargarepa)

celer

paprika

3-4 glavice crnog luka

2-3 čena belog luka

so, biber

lovorov list

brašno

sok od paradajza

začin za riblju čorbu

ljuta tucana paprika


Skuvajte ribu sa svim začinima (so, biber, lovorov list, crni luk isečen na četiri dela, nekoliko čenova belog luka, koren i list celera). Kada je gotova, procedite je i ostavite da se ohladi, a tečnost odvojite sa strane. Izdinstajte na ulju zelen (peršun i šargarepu iseckanu na kolutove) i dve sitno iseckane glavice crnog luka. Dok dinstate dodajte pomalo tečnosti u kojoj se kuvala riba i dinstajte što duže. Ohlađenu ribu očistite od kostiju i malo je ispasirajte (izmrvite viljuškom). Ribu dodajte u dinstano povrće. Sipajte preostalu tečnost i nalijte još vode ako nije dovoljno. Dodajte začine, sok od paradajza po ukusu i kuvajte bar još jedan sat. Što se duže kuva, čorba će biti bolja. Prilikom serviranja riblje čorbe, dodajte seckani list celera i peršuna. Dobra riblja čorba bi trebalo da bude umereno ljuta da bi svi ukusi došli do izražaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije