Puna vitamina i minerala: Zdrava čorba sa kinoom (RECEPT)
07. 03. 2020. u 16:10
Evo još nekoliko recepata za jela sa kinoom: ćufte sa majčinom dušicom, piletina sa povrćem, pilav sa pečurkama, musaka bez mesa
Depositphotos
ČORBA PUNA MINERALA
Potrebno je:
- 2 tikvice
- 100 g kinoe
- 2 krompira
- šargarepa
- paprika
- mladi luk ili praziluk
- bujon od povrća
- 40 g maslaca
- 2 žumanca
- 3 kašike kiselog mleka
- peršun ili mirođija
- so, biber
Kinou natopite vodom i ostavite dva-tri sata da nabubri. Povrće sitno iseckajte na kockice. Maslac zagrejte i na njemu prodinstajte mladi luk, šargarepu i papriku. Kada omekšaju, dodajte i tikvicu i kinou. Prelijte vrućim bujonom, dodajte so i biber, pa kockice krompira. Ostavite čorbu da se krčka na umerenoj vatri, a zatim dodajte peršun ili mirođiju i zapržite je umućenim žumancima sa kiselim mlekom.
ĆUFTE SA MAJČINOM DUŠICOM

Potrebno je:
- 200 g kinoe
- 1/2 glavice luka
- 2 jajeta
- 50 g kačkavalja
- 50 g brašna
- so
- šaka majčine dušice
- malo origana
- veza peršuna
Kinou operite i kuvajte u vodi, dok zrnca ne nabubre, pa je operite, ocedite i ostavite da se ohladi. Izrendajte kačkavalj, dodajte sitno iseckan luk, jaja, so, majčinu dušicu, origano, peršun. Pomešajte sa kinoom. Oblikujte ćufte i uvaljajte ih u brašno. Pržite ih na jakoj vatri, pa ih ocedite na ubrusu da ne bi bile masne.
PILETINA SA POVRĆEM

Potrebno je:
- 30 g kinoe
- veći komad piletine
- tikvica
- paprika
- 1/2 glavice zelene salate
- krastavac
- paradajz
- soja sos
- so, biber
- peršun
Kinou skuvajte u blago posoljenoj vodi, ohladite i ocedite. Piletinu isecite na šnicle i začinite. Papriku, krastavac i paradajz iseckajte na tanke kriške. U rerni ili još bolje na roštilju ispecite piletinu sa kolutovima tikvice, pa pred sam kraj dodajte kinou, da se peče dva-tri minuta. Začinite soja sosom, solju i biberom. Servirajte piletinu i kinou sa povrćem, pa pospite sitno iseckanim peršunom.
PILAV SA PEČURKAMA

Potrebno je:
- šolja pirinča
- šolja kinoe
- 200 g pečuraka
- glavica crnog luka
- zelena paprika
- biber, so
- kumin
- maslac
Natopite kinou i pirinač i ostavite da odstoje nekoliko sati. Posle toga ih isperite dobro i stavite u vrelu vodu da proključaju. Isecite sitno luk i papriku, pa ih stavite u kipući pirinač i kinou. Pred kraj dodajte pečurke. Začinite kuminom, solju i biberom. Pred kraj dodajte malo maslaca da pilav bude ukusniji.
MUSAKA BEZ MESA

Potrebno je:
- 1/3 šolja kinoe
- tikvica
- paprika
- paradajz
- 6 jaja
- 200 g sira
- 200 g brokolija
- maslinovo ulje
- kisela pavlaka
- mirođija
- so
Operite kinou i stavite je da se skuva u vodi. Za to vreme isecite tikvicu, papriku, paradajz i brokoli. Namrvite sir i dodajte pet jaja. Pomešajte sa skuvanom kinoom, pospite mirođijom, solju i dodajte malo maslinovog ulja. Dobro promešajte. Dolijte i malo vode. Pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni. Posle desetak minuta, prelijte smesom od pavlake i jaja, ukrasite mirođijom i nastavite da pečete na 200 stepeni.