Puna vitamina i minerala: Zdrava čorba sa kinoom (RECEPT)

Ž. P.

07. 03. 2020. u 16:10

Evo još nekoliko recepata za jela sa kinoom: ćufte sa majčinom dušicom, piletina sa povrćem, pilav sa pečurkama, musaka bez mesa

Пуна витамина и минерала: Здрава чорба са киноом (РЕЦЕПТ)

Depositphotos

ČORBA PUNA MINERALA


Potrebno je:

- 2 tikvice

- 100 g kinoe

- 2 krompira

- šargarepa

- paprika

- mladi luk ili praziluk

- bujon od povrća

- 40 g maslaca

- 2 žumanca

- 3 kašike kiselog mleka

- peršun ili mirođija

- so, biber


Kinou natopite vodom i ostavite dva-tri sata da nabubri. Povrće sitno iseckajte na kockice. Maslac zagrejte i na njemu prodinstajte mladi luk, šargarepu i papriku. Kada omekšaju, dodajte i tikvicu i kinou. Prelijte vrućim bujonom, dodajte so i biber, pa kockice krompira. Ostavite čorbu da se krčka na umerenoj vatri, a zatim dodajte peršun ili mirođiju i zapržite je umućenim žumancima sa kiselim mlekom.


ĆUFTE SA MAJČINOM DUŠICOM



Potrebno je:

- 200 g kinoe

- 1/2 glavice luka

- 2 jajeta

- 50 g kačkavalja

- 50 g brašna

- so

- šaka majčine dušice

- malo origana

- veza peršuna


Kinou operite i kuvajte u vodi, dok zrnca ne nabubre, pa je operite, ocedite i ostavite da se ohladi. Izrendajte kačkavalj, dodajte sitno iseckan luk, jaja, so, majčinu dušicu, origano, peršun. Pomešajte sa kinoom. Oblikujte ćufte i uvaljajte ih u brašno. Pržite ih na jakoj vatri, pa ih ocedite na ubrusu da ne bi bile masne.



PILETINA SA POVRĆEM


Potrebno je:

- 30 g kinoe

- veći komad piletine

- tikvica

- paprika

- 1/2 glavice zelene salate

- krastavac

- paradajz

- soja sos

- so, biber

- peršun


Kinou skuvajte u blago posoljenoj vodi, ohladite i ocedite. Piletinu isecite na šnicle i začinite. Papriku, krastavac i paradajz iseckajte na tanke kriške. U rerni ili još bolje na roštilju ispecite piletinu sa kolutovima tikvice, pa pred sam kraj dodajte kinou, da se peče dva-tri minuta. Začinite soja sosom, solju i biberom. Servirajte piletinu i kinou sa povrćem, pa pospite sitno iseckanim peršunom.



PILAV SA PEČURKAMA



Potrebno je:

- šolja pirinča

- šolja kinoe

- 200 g pečuraka

- glavica crnog luka

- zelena paprika

- biber, so

- kumin

- maslac


Natopite kinou i pirinač i ostavite da odstoje nekoliko sati. Posle toga ih isperite dobro i stavite u vrelu vodu da proključaju. Isecite sitno luk i papriku, pa ih stavite u kipući pirinač i kinou. Pred kraj dodajte pečurke. Začinite kuminom, solju i biberom. Pred kraj dodajte malo maslaca da pilav bude ukusniji.



MUSAKA BEZ MESA




Potrebno je:

- 1/3 šolja kinoe

- tikvica

- paprika

- paradajz

- 6 jaja

- 200 g sira

- 200 g brokolija

- maslinovo ulje

- kisela pavlaka

- mirođija

- so


Operite kinou i stavite je da se skuva u vodi. Za to vreme isecite tikvicu, papriku, paradajz i brokoli. Namrvite sir i dodajte pet jaja. Pomešajte sa skuvanom kinoom, pospite mirođijom, solju i dodajte malo maslinovog ulja. Dobro promešajte. Dolijte i malo vode. Pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni. Posle desetak minuta, prelijte smesom od pavlake i jaja, ukrasite mirođijom i nastavite da pečete na 200 stepeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije