Učinite poslastice još boljim: Ukusnije je sa džemom

Ž. P.

23. 01. 2020. u 15:36

Mnogi kolači i torte prave se sa džemom. Morate da probatge: vanilice za sva vremena, kako kolačić, saher zadovoljstvo, koh od griza ili knedle posute makom

Учините посластице још бољим: Укусније је са џемом

Vanilice za sva vremena Depositphotos

Vanilice za sva vremena

Potrebno je za testo: 200 g margarina, jaje, limun, 200 g šećera, 350 g brašna. Za fil:, 200 g džema od kajsije Za posipanje:, 2 kesice vanilin šećera

Umutite margarin sa jajima, pa dodajte šećer i izrendanu koru limuna. Umutite mikserom i dodajte brašno. Rukom napravite testo, podelite ga na dva dela, formirajte kore i ostavite ih u frižideru pola sata. Potrebno je da ih oklagijom rastanjite, a onda modlom vadite kolačiće. Poređajte ih u pleh i pecite na 200 stepeni deset minuta. Premažite ih džemom sa obe strane i preklopite. Na kraju pospite vanilin šećerom.

* * * * * * * * * * * * * *

Kakao kolačić

Potrebno je za koru: 5 jaja, 25 kašika šećera, 25 kašika ulja, 25 kašika mleka, 25 kašika brašna, 5 kašika kakao praha, rendana korica pomorandže, 3 štangle izlomljene čokolade, prašak za pecivo. Za preliv: 5 kašika džema od višanja ili šipka, 600 g čokolade, 150 g maslaca

Umutite belanca u sneg, a žumanca posebno sa ostalim sastojcima za koru, pa sve pomešajte. Pecite koru 10 minuta na 200 stepeni. Otopite čokoladu sa maslacom na pari. Koru premažite džemom, a zatim sipajte preliv od čokolade. Ostavite da se malo ohladi na sobnoj temperaturi, zatim neka odstoji nekoliko sati u frižideru, pa poslužite.

* * * * * * * * * * * * * *

Saher zadovoljstvo

Potrebno je: 250 g čokolade za kuvanje, 150 g maslaca, 120 g šećera, 8 jaja, 120 g brašna. Za fil: 230 g džema od kajsija, kašika limunovog soka. Za preliv: 250 g čokolade, 200 g šećera, 250 ml slatke pavlake za šlag, 2 kesice vanilin šećera

Otopite čokoladu na pari. Maslac i šećer mutite dok masa ne postane penasta. Dodajte žumanca, zatim otopljenu čokoladu i mutite, pa lagano umešajte brašno. Dobro umutite belanca i dodajte i njih. Pecite u rerni otprilike sat vremena. Zagrejte na tihoj vatri džem sa limunovim sokom, a onda procedite kroz sito u činiju. Ohlađenu tortu presecite da dobijete dve kore. Premažite obe strane filom, pa spojite. Pomešajte čokoladu, šećer, pavlaku i vanilin šećer u šerpi. Zagrevajte uz mešanje, dok smesa ne postane gusta i glatka. Kuvajte još pet minuta, bez mešanja, dok ne proključa, pa odmah prelijte tortu i ostavite da se ohladi. Poslužite uz šlag.

* * * * * * * * * * * * * *

Koh od griza

Potrebno je: 8 jaja, 8 kašika šećera, 8 kašika griza, 3 kašike brašna, kesica praška za pecivo. Za preliv: 1 l mleka, 6 kašika šećera, kesica vanilin šećera, džem od kajsija ili breskve

Umutite belanca, dodajte šećer i žumanca, griz i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Tepsiju podmažite margarinom i pospite brašnom. Sipajte masu i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Mleko, šećer i vanilin šećer stavite da provri. Vruć koh prelijte prokuvanim mlekom, ostavite da se ohladi, pa ga isecite i poslužite sa premazom od džema.

* * * * * * * * * * * * * *

Knedle posute makom

Potrebno je: 500 g krompir pirea, jaje, 125 g brašna, 25 g putera, džem od šljiva, mleveni mak

Napravite pire krompir, pomešajte sa jajetom i dodajte brašno, pa napravite testo i isecite ga na kocke, rastanjite ih i po sredini stavite džem od šljiva, presavijte i napravite loptice. U ključalu vodu ubacujte knedle i kuvajte ih oko deset minuta, dok ne isplivaju na površinu. Izvadite ih rešetkastom kašikom i pospite mlevenim makom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije