Sitni kolači za Badnji dan: Recepti za posne poslastice

V.N.

06. 01. 2020. u 09:15

Orasnice, kornfleks ili medeno srce? Ovo su predlozi za posne dezerte

Ситни колачи за Бадњи дан: Рецепти за посне посластице

Depositphotos

ORASNICE


Potrebno je:

* 300 g mlevenih oraha

* 250 g posnog margarina

* 600 g šećera u prahu

* 300 g brašna

* prašak za pecivo


Rukom sjedinite šećer u prahu i margarin, pa dodajte mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo. Smesu mesite dok ne počne da se odvaja od posude. Njome punite dopola kalupe za orasnice ili modle za kiflice i stavite da se peku 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 160 stepeni. Po želji, pre pečenja, možete ih blago posuti seckanim orasima.



HRSKAVI KORNFLEKS


Potrebno je:

* 125 g posnog margarina

* 200 g posne bele čokolade

* 3 kašike meda

* 50 g suvih brusnica

* 50 g suvog grožđa

* 50 g badema

* 50 g kornfleksa

Sastavite margarin, med i čokoladu, pa ih otopite na tihoj vatri, a voće i kornfleks sitno iseckajte. U silikonski kalup za praline (ili papirne korpice) stavite pomalo otopljene smese, pa seckano voće i kornfleks i prekrijte istom količinom otopljene smese. Ostavite na hladnom da se stegne.



ČOKOLADNE KESTEN BOMBICE


Potrebno je:

* pakovanje smrznutog kesten pirea (250 g)

* 20 višanja bez koštice

* 50 g posne čokolade

* kašičica ulja

Odmrznite kesten pire i od njega pravite rukom bombice. U svaku stavite po višnju i ređajte ih u papirne korpice. Istopite čokoladu sa kašikom vode i na kraju dodajte ulje. Kada se smesa prohladi, njome prelijte svaku bombicu i ostavite da odstoji u frižideru, pre služenja, oko pola sata.


MEDENO SRCE SA MARCIPANOM


Potrebno je:

* 250 g meda

* 100 g mlevenih lešnika

* 300 g brašna

* kašičica praška za pecivo

* 100 g mlevenih oraha

* 125 g šećera

* 100 g marcipana

* 2 kašike ruma

* prstohvat kardamoma

* kašika espreso kafe

* 300 g posne čokolade

Za ukrašavanje:

* šarene mrvice

Šećer i med sipajte u posudu i zagrejte na srednjoj temperaturi, uz povremeno mešanje. Kada se smesa ujednači, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. U drugoj činiji izmešajte prosejano brašno, mlevene lešnike i orahe, prstohvat kardamoma i komade marcipana. Prašak za pecivo razmutite sa dve kašike vode, espreso kafu sa rumom, pa zajedno sa otopljenim medom sipajte u smesu od brašna. Zamesite glatko testo, umotajte folijom i prekrijte krpom. Posle jednog sata testo tanko razvijte oklagijom, modlicom isecite srca, poređajte u podmazan pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, 10 minuta. Čokoladu otopite na pari, premažite ohlađene kolačiće i ukrasite šarenim mrvicama.


PUNjENE URME


Potrebno je:

* 250 g posnog margarina

* 250 g šećera u prahu

* 250 g mlevenog posnog keksa

* 50 g otopljene posne čokolade

* pakovanje urmi


Za glazuru:

* 150 g posne čokolade

* 6 kašika ulja

Otopite margarin i šećer u prahu, pa dodajte keks i čokoladu i sve sjedinite. Iz urmi izvadite koštice i punite ih pripremljenom smesom. Tako punjene, obložite ih sa strane istom smesom, pa svaku prelijte otopljenom čokoladom i uljem. Pustite da odstoji na hladnom i, kada se čokolada stegne, isecite urme na kolutove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije