Sitni kolači za Badnji dan: Recepti za posne poslastice
06. 01. 2020. u 09:15
Orasnice, kornfleks ili medeno srce? Ovo su predlozi za posne dezerte
Depositphotos
ORASNICE
Potrebno je:
* 300 g mlevenih oraha
* 250 g posnog margarina
* 600 g šećera u prahu
* 300 g brašna
* prašak za pecivo
Rukom sjedinite šećer u prahu i margarin, pa dodajte mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo. Smesu mesite dok ne počne da se odvaja od posude. Njome punite dopola kalupe za orasnice ili modle za kiflice i stavite da se peku 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 160 stepeni. Po želji, pre pečenja, možete ih blago posuti seckanim orasima.
HRSKAVI KORNFLEKS
Potrebno je:
* 125 g posnog margarina
* 200 g posne bele čokolade
* 3 kašike meda
* 50 g suvih brusnica
* 50 g suvog grožđa
* 50 g badema
* 50 g kornfleksa

Sastavite margarin, med i čokoladu, pa ih otopite na tihoj vatri, a voće i kornfleks sitno iseckajte. U silikonski kalup za praline (ili papirne korpice) stavite pomalo otopljene smese, pa seckano voće i kornfleks i prekrijte istom količinom otopljene smese. Ostavite na hladnom da se stegne.
ČOKOLADNE KESTEN BOMBICE
Potrebno je:
* pakovanje smrznutog kesten pirea (250 g)
* 20 višanja bez koštice
* 50 g posne čokolade
* kašičica ulja

Odmrznite kesten pire i od njega pravite rukom bombice. U svaku stavite po višnju i ređajte ih u papirne korpice. Istopite čokoladu sa kašikom vode i na kraju dodajte ulje. Kada se smesa prohladi, njome prelijte svaku bombicu i ostavite da odstoji u frižideru, pre služenja, oko pola sata.
MEDENO SRCE SA MARCIPANOM
Potrebno je:
* 250 g meda
* 100 g mlevenih lešnika
* 300 g brašna
* kašičica praška za pecivo
* 100 g mlevenih oraha
* 125 g šećera
* 100 g marcipana
* 2 kašike ruma
* prstohvat kardamoma
* kašika espreso kafe
* 300 g posne čokolade
Za ukrašavanje:
* šarene mrvice

Šećer i med sipajte u posudu i zagrejte na srednjoj temperaturi, uz povremeno mešanje. Kada se smesa ujednači, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. U drugoj činiji izmešajte prosejano brašno, mlevene lešnike i orahe, prstohvat kardamoma i komade marcipana. Prašak za pecivo razmutite sa dve kašike vode, espreso kafu sa rumom, pa zajedno sa otopljenim medom sipajte u smesu od brašna. Zamesite glatko testo, umotajte folijom i prekrijte krpom. Posle jednog sata testo tanko razvijte oklagijom, modlicom isecite srca, poređajte u podmazan pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, 10 minuta. Čokoladu otopite na pari, premažite ohlađene kolačiće i ukrasite šarenim mrvicama.
PUNjENE URME
Potrebno je:
* 250 g posnog margarina
* 250 g šećera u prahu
* 250 g mlevenog posnog keksa
* 50 g otopljene posne čokolade
* pakovanje urmi
Za glazuru:
* 150 g posne čokolade
* 6 kašika ulja

Otopite margarin i šećer u prahu, pa dodajte keks i čokoladu i sve sjedinite. Iz urmi izvadite koštice i punite ih pripremljenom smesom. Tako punjene, obložite ih sa strane istom smesom, pa svaku prelijte otopljenom čokoladom i uljem. Pustite da odstoji na hladnom i, kada se čokolada stegne, isecite urme na kolutove.