Da prste poližeš: Ukusno meso u marinadi
02. 01. 2020. u 12:53
Napravite: pileće batake iz rerne, rebarca za pamćenje, pikantnu svinjetinu, ćureća krilca u pivu,
Depositphotos
PILEĆI BATACI IZ RERNE
Potrebno je:
- 4 komada pilećih bataka
- glavica crnog luka
- 2 krompira
- 2 zelene paprike (mogu i ljute)
- 1/2 kašike paradajz pirea
- 3 kašike ulja
- kašičica soli
- biber
- timijan
- crvena aleva paprika
U dubokoj posudi pomešajte ulje, paradajz pire, so, biber, alevu papriku i timijan. U marinadu stavite batake, dobro ih natrljajte i ostavite da odstoje oko pola sata. Nauljite vatrostalnu posudu i po dnu poređajte crni luk isečen na deblje kriške. Paprike prepolovite, očistite od semenki, pa isecite polovine na 2 do 3 dela. Potom ih rasporedite po luku, po njima poređajte krompir isečen na deblje kriške, možete i prepolovljeni čeri paradajz, a na kraju i pileće batake. Prekrijte aluminijumskom folijom i krčkajte 30 minuta na 250 stepeni. Nakon pola sata skinite foliju i pecite još 20-ak minuta, da sve fino porumeni.
SA UKUSOM SOJA SOSA
Potrebno je:
- 600 g mesa po želji
Za marinadu:
- 2 belanca
- 2 kašike skrobnog brašna
- kašika soja sosa
- 2-3 čena belog luka
- so, biber
Još:
- univerzalni začin
- đumbir
- tucana ljuta paprika
- susam za posipanje

Kratko umutite belanca, pa dodajte soja sos. Isečeno meso posolite, pobiberite i namažite izgnječenim belim lukom. Na tacnu stavite skrobno brašno, pa meso dobro uvaljajte sa obe strane. Poređajte ga u posudu sa poklopcem i prelijte umućenim belancem sa soja sosom. Protresite posudu da se marinada fino rasporedi pa ostavite u frižider da prenoći. Prilikom spremanja prvo dobro zagrejte tiganj, pa tek onda sipajte malo ulja i pržite meso sa obe strane na jakoj vatri. Kada lepo porumeni poprskajte ga sa malo soja sosa i poklopite. Pržite još 2 do 3 minuta, sklonite sa vatre, pa dodajte malo đumbira, tucane ljute paprike, univerzalnog začina po ukusu. Na kraju pospite ukusnim i dekorativnim susamom.
REBARCA ZA PAMĆENjE
Potrebno je:
- 2 kg rebaraca (po mogućstvu junećih)
- kašičica soli
- 250 ml jabukovog soka
- 250 ml povrtne supe
Za marinadu:
- 400 g mešavine začina za roštilj u sosu
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- kašičica meda
- 2 kašike instant kafe

Očistite rebra od viška masnoće i dobro ih operite. Prilikom kupovine birajte što mesnatija rebra za roštilj, skinite im pokožicu, belu sa donje strane. Presecite ih na pola, pa ih stavite u dublju posudu. Preko sipajte povrtnu supu, pososlite, dodajte sok od jabuke i toliko vode da rebarca budu pokrivena. Stavite na šporet i pustite da proključa. Potom smanjite vatru, poklopite i ostavite da se sve kuva oko sat, odnosno dok rebarca ne omekšaju. Skuvana rebarca izvadite, po želji ih odvojite od kostiju ili ih isecite na komade. Za spremanje marinade u posudu sipajte mešavinu začina za roštilj, pa dodajte sirće, med i kafu. Sve sastojke dobro promešajte da marinada postane homogena. Potom premažite rebarca i stavite ih da se peku 10-ak minuta na zagrejanom roštilju ili gril tiganju. Kada dobiju finu žućkastu boju ponovo ih premažite marinadom i servirajte uz pasulj prebranac, krompir ili neki drugi prilog po želji.
PIKANTNA SVINjETINA
Potrebno je:
- kg svinjetine
Za marinadu:
- 125 ml jake espreso kafe
- 125 ml balzamiko sirćeta
- 125 g meda
- 250 g kečapa
- 2 kašičice senfa
- 2 kašičice mlevenog kumina
- 2 kašičice kakaa
- kašičica mlevenog čilija
- kašičica „vorčester“ sosa

U manjem tiganju debelog dna pomešajte sve sastojke i sipajte kašiku vode. Kuvajte na jakoj vatri, a kada proključa smanjite vatru i ostavite da se kuva još 15- 20 minuta. Sklonite sa šporeta da se ohladi. Marinadom dobro natopite meso, pa ga pecite na roštilju ili u rerni. Deo marinade ostavite za sos uz toplu pečenu pikantnu svinjetinu. Ako sosu nedostaje nešto od ukusa, možete ga dopuniti ljutim, slatkim ili slanim dodacima.
ĆUREĆA KRILCA U PIVU
Potrebno je:
- 4 komada ćurećih krilaca
- 200 ml piva
- 2 kašike ulja
- kašičica soli
- kašika šećera
- kašičica univerzanog začina
- 1/4 kašičice kajenskog bibera (posebna vrsta ljutih papričica)
- 1/2 kašičice kurkume
- kašičica slatke mlevene paprike

Pomešajte u odgovarajućoj posudi sve sastojke za marinadu, pa uronite ćureća krilca. Poklopite i stavite u frižider da u marinadi stoji najmanje 2 sata, uz povremeno okretanje. Potom obložite tepsiju pek-papirom, poslažite krilca i premažite sa još marinade. Stavite u rernu zagrejanu na 220 stepeni i pecite dok ne dobiju lepu crvenkastu boju. Povremeno premažite marinadom i 2- 3 puta tokom pečenja okrenite krilca da se lepo sa svih strana ispeku. Služite dok su topla uz salatu po želji.
CARSKA GOZBA
Potrebno je:
- kg carskog mesa (deo svinjskog trbuha od kojeg nastaje pančeta)
- 2- 3 čena belog luka
- kašičica univerzalnog začina
- kašičica slatke mlevene paprike
- 2 kašičice senfa
- sok od 1/2 limuna
- biber, so
- oko 50 ml ulja
- sos „tabasko“ po želji

Za marinadu sitno iseckajte beli luk i sjedinite sa univerzalnim začinom, mlevenom paprikom, uljem, sokom od limuna, biberom i senfom. Posolite komade isečenog carskog mesa, a zatim premažite marinadom samo sa jedne strane. Komade mariniranog mesa stavite u kesu za zamrzivač, jedan na drugi, pa ih malo protrljajte da se marinada što bolje rasporedi. Kesu potom zamotajte i stavite da odstoji u frižideru najmanje dva sata, a ako je moguće najbolje bi bilo da prenoći. Pre pripreme zagrejte gril tiganj sa nekoliko kapi ulja, pa meso zapecite sa obe strane da porumeni. Potom slažite u blago pouljeni pleh, pa podlijte kutlačom supe. Supu napravite tako što ćete u 300 ml vode kratko prokuvati 1/2 goveđe kocke. Pleh sa mesom pokrijte alu-folijom i stavite u rernu da se peče oko jedan sat na 200 stepeni. Skloniute alu-foliju i ostavite da se meso zapeče još oko 15 minuta. Servirajte uz krompir, rižoto, mešavinu povrća.
SOČNA JUNETINA
Potrebno je:
- 500 g junetine
- 2 jajeta
– kašika senfa
– kašičica skrobnog brašna (gustina)
– kašičica soli
– biber
- aleva paprika
- univerzalni začin
- 2 kašike susama

Za marinadu umešajte jaja, skrobno brašno, senf, so, začine. Isecite meso na odgovarajuće komade i stavljajte u marinadu. Promešajte i ostavite u frižider. Najbolje bi bilo da prenoći. Pecite na vrelom ulju, sa obe strane, posipajući ga susamom. Čim porumeni gotovo je. Možete da ga ukrasite grančicama mirođije, a kao prilog poslužite dinstano povrće.
Komentari (1)