Obolelim od gihta potreban je jednostavan jelovnik koji se sastoji pretežno od pasiranih namirnica jer se one lako vare. Ishrana podrazumeva izbegavanje belančevina životinjskog porekla.

Upala zglobova, naime, često nastaje zbog prekomernog unosa hrane bogate purinom, a pogoršava se alkoholnim pićima. Nakon toga, dolazi do porasta urata u krvi i rizika od bubrežnih kamenaca i gihta. Teškoće nastaju kada količina mokraćne kiseline u krvi prelazi granicu normale, nakon čega dolazi do upale sa otokom, crvenilom i bolom.

U ishrani bi trebalo dati prednost namirnicama koje se mogu jesti sveže. Prilikom pripreme hrane trebalo bi paziti na to da se jelo priprema što brže, sa što manje kuvanja, najbolje na žaru, roštilju ili na pari.

Pored ishrane bez purina, preporučuje se izbegavanje alkoholnih pića, povećan unos tečnosti - bar tri litra dnevno, i smanjenja telesne težine. Ako sve to nije dovoljno, koriste se lekovi za blokiranje stvaranja purina i ubrzavanje izlučivanja mokraćne kiseline putem bubrega.

PRVI DAN

Doručak: topla limunada, svež sir bez mnogo masnoće, hleb

Ručak: morska riba, kompot od jabuka

Večera: griz sa mlekom sa niskim procentom masti, bareni karfiol, kruške

DRUGI DAN

Doručak: integralne pahuljice, jabuka

Ručak: pire krompir sa dinstanim patlidžanima (lososom ili pastrmkom), zelena salata

Večera: pečena paprika u sosu od paradajza, kuvani krompir, kompot od krušaka

TREĆI DAN

Doručak: čaj od šipka, meko kuvano jaje, hleb

Ručak: šargarepa i praziluk, mlade tikvice sa jajetom

Večera: kiselo mleko, kompot od kruške

ČETVRTI DAN

Doručak: malomasno mleko, hleb, pomorandža

Ručak: griz sa listom peršuna, testenine sa sosom od paradajza, zelena salata

Večera: voćna salata od pomorandži, jabuka, krušaka i šljiva

PETI DAN

Doručak: omlet sa svežom paprikom i paradajzom, hleb, mineralna voda

Ručak: mlinci sa sirom, zelena salata

Večera: knedle od šljiva, limunada ili mineralna voda