Čokoladni

Potrebno je: 500 ml mleka, 100 g crne čokolade, 2 kašike gustina, 2 kašike šećera, kesica vanilin šećera, prstohvat soli, 2 belanca. Za ukras: listići sveže nane, sladoled od vanile

Odlijte 100 ml mleka i stavite ga sa strane. Ostatak sipajte u lonac i kuvajte na niskoj temperaturi. Crnu čokoladu izlomite na manje komade, stavite u vruće mleko i rastopite, uz stalno mešanje. Kada je čokolada otopljena, posudu stavite sa strane. Gustin umešajte u 100 ml sačuvanog mleka, a ono sa čokoladom opet stavite na ringlu, da proključa, dodajući mu obe vrste šećera i so. Čim mleko provri sipajte u njega gustin u mleku, pa mešajte sve vreme, dok puding ne počne da ključa i zgušnjava se, onda sklonite sa ringle. U visokoj posudi umutite čvrst šne od belanaca i umešajte ga u prohlađeni puding, tako da postane vazdušast i lagan. Ukrasite listićima sveže nane i sladoledom od vanile.

* * * * * * * * * * * *

Sa ovsenom kašom

Potrebno je: kašika čija semenki, 4 kašike ovsenih pahuljica, kašičica cimeta, pečena jabuka. Za ukras: orasi, čokoladni sirup

Čija seme i ovas potopite u vrelu vodu i ostavite da odstoje jedan sat. Jabuku ispecite u rerni i oljuštite. Sve sastojke stavite u blender i izmutite dok ne postane homogeno, pa prebacite u šerpicu i kuvajte na laganoj vatri, 10 minuta, konstantno mešajući. Po želji, ukrasite orasima prelivenim čokoladnim sirupom.

* * * * * * * * * * * *

Karamel iskušenje

Potrebno je: 500 ml mleka, 30 g gustina, kašičica ekstrakta vanile, prstohvat soli, 100 g šećera, 40 ml vode. Za ukras:, listići sveže nane

Odvojite 60 ml mleka koje ćete pomešati sa gustinom, solju i ekstraktom vanile, tako da ne bude grudvica. U drugoj posudi promešajte šećer i vodu, pa ih stavite da se kuvaju, osam minuta od momenta ključanja, uz povremeno mešanje. Kada se otopi, sklonite posudu sa vatre i u nju ulijte toplo mleko, pa će se šećer stvrdnuti. Tada sve zajedno stavite na laganu vatru i mešajte dok se šećer ne otopi i mleko ne poprimi boju karamele, pa kuvajte 10 minuta. Nakon toga u dobijenu masu ulijte smesu sa gustinom i kuvajte nekoliko minuta, dok se ne zgusne. Ukrasite listićima sveže nane.

* * * * * * * * * * * *

Kafeni

Potrebno je: 120 g brašna, 2 kašike instant kafe, 1 l mleka, malo ekstrakta vanile, malo čokoladnog sirupa, 20 g čokolade sa ukusom kapučina, 1 dl belog ruma, 50 g bele čokolade. Za ukras:, slatka pavlaka, zrna kafe

Pomešajte brašno, kafu i 100 g šećera, pa u to sipajte mlako mleko, mešajući da se ne bi stvorile grudvice. Stavite na ringlu, dodajte ekstrakt vanile i izlomljenu čokoladu sa ukusom kapučina, pa kuvajte na tihoj vatri nekoliko minuta. Pomešajte rum sa preostalim šećerom i stavite da provri, pa kuvajte oko tri-četiri minuta, sve dok ne počne da se zgušnjava. Ostavite da se rashladi, pa ga umešajte u krem sa kafom. Kad se ohladi stavite u frižider osam sati. Dekorišite šlagom i zrnima kafe.