Riba nije uvek zdrava

I. Kovačić

22. 10. 2017. u 18:14

Iako se preporučuje da se jede bar dva puta nedeljno, riblje meso može da sadrži teške metale i druge toksine. Ne bi trebalo jesti skušu, sabljarku i ajkulu, jer su one predatori i ne biraju čime se hrane

Риба није увек здрава

Shutterstock

LEKARI i nutricionisti preporučuju ishranu ribom bar dva puta nedeljno, ali ako to prihvatite u praksi, ne znači i da se zdravo hranite. Riblje meso sadrži "dobre" masnoće koje pogoduju zdravlju krvnih sudova i srca, ali riba iz voda koje su zagađene definitivno nije zdrava - kaže Jasmina Timić, farmaceut sa katedre za bromatologiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.

- One ribe koje se nalaze na vrhu lanca ishrane, kao što su morski pas ili tuna, sadrže više teških metala jer se hrane manjim ribama, dok toksine najviše sadrže ribe s većim procentom masti - priča Jasmina Timić. - Riba često dolazi iz različitih, čak i najudaljenih delova sveta, koji se nalaze u blizini velikih fabrika, a u praksi izostaju i ne sprovode se adekvatne mere provere sastava, kvaliteta i izvora tih namirnica.

Naša sagovornica objašnjava kako da budemo sigurni u to koju ribu kupujemo. Trebalo da postoje određene oznake na pakovanju - trgovački naziv namirnice, postupak proizvodnje i ribolovna zona gde je riba uhvaćena. Ukoliko je riba uzgojena, onda bi morali da budu navedeni poreklo i država u kojoj je održana poslednja faza uzgoja. Ribolovna zona obeležava se po međunarodnim pravilima sa FAO i brojem područja:

- Oznake na konzervama tune ili ambalažama lososa nas upućuju na poreklo ribe, a kada biramo riblji proizvod, trebali bi posebnu pažnju da obratimo na ribe ulovljene u zonama FAO 61, 67, 71, 77 i 87, jer je u njima prisutna radioaktivnost - upozorava Jasmina Timić.

Savet je, upućuje Jasmina Timić, da jedemo losos jer sadrži puno vitamina D, vitamina B12, selena i omega 3 masnih kiselina. Uzgajani losos je takođe dobar, ali je divlji mnogo zdraviji. Međutim, ni sa lososom ne treba preterivati, posebno ako je osoba u drugom stanju, zato što svaka riba može da sadrži živu bar u tragovima. Dobri su za ishranu i bakalar, haringa, kao i sardine i inćuni.

U ribe koje ne bi trebalo da se nađu na trpezi naša sagovornica svrstava sabljarku, skušu i meso ajkule:

- S obzirom na to da su ove ribe predatori, znači da ne biraju šta jedu, a to povećava mogućnost da su pune žive. Osim njih, ne bi trebalo da se jede ni riba pangasijus, jer se gaji na farmama u reci Mekong, jednoj od najzagađenijih reka na planeti.


OD REČNIH - PASTRMKA

REČNA riba siromašnija je omega 3 masnim kiselinama u odnosu na morsku. Ipak, neki stanovnici reka veoma su dobar izvor ovih korisnih nutrijenata, a među njima se naročito ističu pastrmka i tolstolobik, kao i som, šaran i rečni rakovi. Prema poslednjim proračunima, 41 odsto od ukupnog broja ribljih vrsta su slatkovodne ribe.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)