Posle korone nužno je razgrnuti mrak, neznanje, arogantnost i - samoživost: Miloš Latinović o vremenu koje iza i ispred nas

Vukica Strugar

24. 05. 2020. u 10:00

После короне нужно је разгрнути мрак, незнање, арогантност и - саможивост: Милош Латиновић о времену које иза и испред нас

Foto Z. Jovanović

Pisac i direktor Bitef teatra i festivala kaže da su p i briga za druge tokom pandemije, konačno, podsetile su na lice ljudskosti. Bitef po planu u septembru

IZ Kikinde je u Beograd dolazio dva puta: jednom na studije političkih nauka, drugi put da uplovi u pozorišne vode kao direktor Bitef teatra i istoimenog festivala. Miran i vojvođanski odmeren, Miloš Latinović uspeo je brzo da stekne poverenje saradnika i da između obaveza pronađe svoj "čamac na Tisi" - pisanje.

Autor je šest zbirki priča, sedam romana, dve knjige eseja, dve monografije, desetak dramskih tekstova i više od sto književnih priloga. Dani izolacije doveli su ga u poziciju "podvojene ličnosti": piscu je prijala usamljenička tišina, dok je pozorišnik zebao šta će od sezone i festivala na kraju biti...

- Bitef festival biće održan u septembru kao što smo i navikli, naravno, ukoliko se ne dogodi nešto, kako kažu Banaćani, naopako, na šta ne možemo da utičemo - kaže Miloš Latinović u razgovoru za "Novosti". - Iza nas je izgubljena pozorišna sezona, a pred nama prostor koji je delovao izgubljen. Epidemija je slična revoluciji: razara i uništava. Ipak, posle nepogode treba nastaviti život. Festival pripremamo studiozno i temeljno, kao da je sve uobičajeno. Nadamo se da će jesen uneti dozu optimizma, pa i svesti da ništa više nije isto. A da to drugo, novo, nepoznato - mi treba da kreiramo.

o Imate li "rezervnu" varijantu za slučaj da u septembru ne mogu da dođu gosti iz inostranstva?

- Razrađivali smo sto i jednu opciju. Sada, kada je repertoar usvojen, ostaje da verujemo u "lepo vreme" i poštovanje postignutih dogovora. Spremnost pozvanih trupa da što pre izađu pred publiku je ohrabrujuća. Naravno, nije jednostavno. Od nas se, pre svega, traže uslovi putovanja. Pozorište je nemoćno kao nikada u svojoj istoriji, ali nije spremno za predaju. Dolazi Tespisovo vreme, ipak, nevolja te nauči oprezu, pa tako i festival ima određenu alternativu ako trupe iz Belgije, Francuske, Nemačke i Slovenije ne budu mogle da dođu do Beograda i Srbije. No, o tome ćemo razmišljati, kako bi rekla Skarlet O`Hara, sutra. Ako bude potrebno.

o Bitef teatar osmišljen je kao avangardno pozorište, korak ispred društvene stvarnosti. Da li će ovo što nam se dešava, ostaviti svoj pečat u vremenu?

- Prikazali smo kako izgleda "svet bez ljudi" i apelovali da počnemo "ljubav iz početka". Jer, naš svet je došao do ruba: požari u Amazonu i Australiji, brzo otapanje leda na Grenlandu, poplave u Americi. Deluje da umetnost samo registruje, nažalost, mi smo anticipirali i upozoravali, opominjali. Strašna je dugovečnost kratke pameti čoveka sadašnjosti. I u predstavama Bitef teatra naglašavali smo potrebu poštovanja prirode, uvažavanje ljudi drugačijih stavova, suprotne politike. Šta nas čeka? Za odgovorom još tragamo. U jednoj anketi italijanskih teatrologa postavljeno je pitanje: "Koji je svemir pozorišne budućnosti"? Mnoštvo je zanimljivih odgovora... Jasno je da niko neće odustati - od onih koji veruju u neoborivost klasične forme, do onih koji se "kunu" u pozorište tehnologije. Nadam se da ćemo u decembru ponuditi moguću alternativu kroz rad Maje Pelević i Nikole Zavišića.

o Kakve promene očekujete na globalnom nivou posle ove pošasti?

- Već su vidljive. Pomoć i briga za druge tokom pandemije, konačno, podsetile su na lice ljudskosti. Mislim da će nas sati straha u vreme korone stalno opominjati koliko je čovek nemoćan pred nepoznatim, pred silom prirode. Nužno je razgrnuti mrak, neznanje, arogantnost, samoživost.o Da li će nas ovo iskustvo opametiti ili će sve biti, što bi rekao Selimović, kao udarac u lakat - kratko i intenzivno?

- Selimovićeva proza mogla bi da bude lektira za "popravku" ljudi, ali kako da obavežemo na čitanje, na razmišljanje, na promenu čoveka čiji je život isprazan i jadan? Logično da udarce, poniženja, nemoć i patnju želi brzo da zaboravi... Pred tehnološkim novinama čovek gubi značaj. I to će biti tema Bitef festivala. Objektivno, epidemija je bila kratka i intenzivna opomena, ali njeno dejstvo moralo bi da bude na duge staze. Nisam siguran da je opomena dovoljna, uočavam i dalje bahatost čoveka. Nije slučajno da je Meša i ovo rekao: "Živi što lepše, ali tako da te nije stid." To je pitanje ravnoteže.

o Koliko su dani izolacije bili izazovni za vas kao pisca da započnete (ili završite) neko novo delo?

- Izolacija je prirodno okruženje pisca. Takav je zanat, usamljenički. On egzistira opsednut idejama kao duhovima, traje sanjareći, troši vreme tragajući za rečju. Jer, njegovo nije, kako kaže Rilke, da kaže: krčag, voćka, demokratija. Nego da kaže - razumi. Nije to lak zadatak u okruženju agresivne svakodnevice, zato je izolacija nužna. Stanje u kojem smo se našli zbog epidemije deluje kao prirodni prostor književnika, ali on ne može da se odvoji od svog vremena zbog toga što u delo želi da utka i komadiće vizuelnih senzacija, delove razgovora, misli o kojima je diskutovao sa prijateljima. Sve to sam iskusio birajući književnost za svoj poziv. Bežao sam u izolaciju, sada sam iskusio i njen prinudni okvir. Bilo je identično tegobno, samotnički, lepo, zanosno, mučno i veselo. Vreme sam ispunjavao stvarajući. Novi roman nije o epidemiji, ali zahvaljujući pošasti uspeo sam gotovo da završim jednu sentimentalnu priču o običnim ljudima.o Među priznanjima imate i nagradu Društva književnika Vojvodine za knjigu godine, za roman "DŽelat u raju". I vaši junaci, kao i vi, često pripadaju tom prostoru?

- Banat, to je mitska zemlja. Deluje mi kao Patagonija. Egzotična, lepa, privlačna, mada zaboravljena. To je prostor u kojem žive duhovi i tinjaju strasti, gde ćeš zateći nataložena sećanja i pronaći more priča. U svojim dugim šetnjama Beogradom, često sa Kalemegdana gledam preko Dunava na drugu obalu, odakle počinje "ravna zemlja međ` rekami". Mnogi su iz tih magli došli do Beograda tragajući za sobom i mirisima sreće. Jedan od njih je Dušan Vasiljev, kojem je čitav život protekao na pogrešnoj strani reke. Miloš Crnjanski iz Ilanče je stigao do ovog grebena. I sto, hiljade drugih. Beograd je divan grad ali sam, čini mi se, postao star za njegov ritam. To je grad za mlade ljude. Kao i svaki velegrad dočekuje raširenih ruku ambiciozne, hrabre, vredne, pune ideja, spremne na greške i njihovo ispravljanje. Nisam više takav i nekako mi se čini da se sve manje osećam komotno u beogradskom šinjelu. Vreme je za salaš kraj reke, da ne bih ostao na pogrešnoj strani.VREME KAMERNIH KOMADA

* HOĆEMO li neku dramu uskoro videti na pozorišnoj sceni?

- Narodno pozorište iz Niša izvelo je na kraju prošle godine komad "Krv crvenog petla" u režiji Jovane Tomić, a njegovu beogradsku premijeru krajem marta "zabranila" je epidemija. To je drama o ljubavi i politici, čijom inscenacijom i glumačkim kreacijama sam veoma zadovoljan. Nadam se da će dramatična priča o Čehinji Lidi Barovoj, velikoj filmskoj umetnici u nacističkoj Nemačkoj i ljubavnici Gebelsa, ili možda drame "A kao Ahmatova" i o filmskoj ikoni Brižit Bardo, uskoro ugledati svetlost dana. Dolazi vreme kamernijih komada, pa se nadam da će za moje drame biti više interesovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije