MAESTRO Huan Himenez, na čijem su dolasku u našu zemlju dugo i predano radili njegovi ovdašnji izdavači i pregaoci iz sveta stripa, još jedna je žrtva najnovije pošasti kojoj svedočimo. Legendarni argentinski umetnik umro je od posledica virusa kovid 19, ostavivši nam svoje vizuelno raskošne svemirske opere čiji će čitaoci još dugo slaviti majstorstvo i maštu autora. Novom naraštaju crtača (p)ostavio je pravi domaći zadatak, jer nimalo nije lako dostići umeće vizuelne naracije ovog Argentinca, koji je studirao u Barseloni, a potom zadužio evropski strip.

Himenezov reporter Leo Roa, koji u istoimenoj futurističkoj priči putujući kroz prostor i vreme naleće na svemirske pirate, galaktičke teroriste i najrazličitija stvorenja iz mašte argentinskog majstora, dostupan je našim čitaocima u integralnom izdanju novosadskog "Komika" - koji je osim stripa "Leo Roa" objavio i kompletan serijal "Četvrta sila" u dva integrala.

Kultnu sagu o Metabaronima, koju je Himenez stvarao sa velikim Žodorovskim od 1992, na srpskom smo najpre čitali u izdanju "Belog puta", a tu veličanstvenu epopeju o dinastiji nepobedivih ratnika i istinski čarobnu knjigu iz pera majstorskog dvojca, prošle godine (ponovo u dva integrala, luksuznije opremljenu i dragocenim sadržajima dopunjenu) je reprizirala i novosadska "Čarobna knjiga". Himenez je osamdesetih godina postao poznat i po radu na crtanom filmu "Hevi metal", ali i po kratkim pričama "Vremenski paradoks", koje svrstavaju među njegova najbolja dela.