BIBLIOTEKE i mnoge knjižare su zatvorene, pa je dok traje vanredno stanje preostala internet-prodaja knjiga. Zato se većina izdavačkih kuća preusmerila na ovaj "kanal". Onlajn kupovina je nekoliko puta porasla, ali izdavači kažu da to povećanje ne može da bude zamena za prodaju preko knjižara i klubova čitalaca.


- Tržište knjiga je u Srbiji nestalo u protekle dve nedelje - kaže Gojko Božović, direktor "Arhipelaga". - Najveći broj knjižara ne radi, drugima je dramatično skraćeno radno vreme. Faktički ne možemo da radimo, jer ključna prodaja nije preko interneta, već u knjižarama i klubovima čitalaca. Ni jedno ni drugo ne funkcioniše zbog korone, vanrednog stanja, smanjene mogućnosti kretanja. Ostala je prodaja preko interneta, utoliko se može reći da se ona u izvesnoj povećala u odnosu na prethodni period. To povećanje, međutim, nije veliko i nije dovoljno.


Izdavači se žale da je dostavljanje knjiga vrlo otežano. Brza pošta je postala spora, a mnoge kurirske službe su privremeno zatvorene.


- Ovakva prodaja knjiga će funkcionisati sve dok brze pošte budu radile - uveren je Nenad Atanacković, suvlasnik "Vulkana". - Prodaja preko interneta povećana je tri puta, što jeste drastično, ali je u odnosu na to koliko su se prodavale knjige u knjižarama zanemarljivo.


Izdavači nisu optimisti da će situacija sa onlajn prodajom knjiga da se promeni, a možda su i u pravu, jer najtraženije zanimanje u vreme pandemije virusa korona u drugim zemljama je internet prodavac, dok se kod nas, po podacima Zavoda za zapošljavanje, najviše traže magacioneri i prodavci!


- Slika koju neko želi da ponudi javnosti, blago rečeno, nije baš precizna - kaže Vladislav Bajac, direktor "Geopoetike". - Imamo generalni problem sa onlajn prodajom. Teško ulazi u srpsku kulturu. Voleo bih da se prodaja knjiga preko interneta poveća, to bi bilo utešno, ali ne verujem da će značajno da poraste.


Najveći knjižarski lanci "Delfi/Laguna" i "Vulkan" zatvorili su knjižare u okviru tržnih centara, dok ostale rade.


- Kolege knjižari preduzimaju sve mere predostrožnosti zarad svoje bezbednosti i bezbednosti čitalaca koji dolaze u knjižare, i neretko čujemo reči zahvalnosti što ih nismo zatvorili. U ovoj situaciji jedna od retkih razonoda koja nam je preostala jesu upravo knjižare - kaže Tanja Vučković, predstavnica za medije "Lagune". - Onlajn kupovina knjiga preko naših sajtova je znatno porasla i odvija se nesmetano. Malo je produženo vreme dostave. Naša aplikacija za elektronske knjige funkcioniše odlično. Elektronske knjige su mnogo jeftinije u odnosu na štampana izdanja, pa je i to dobra alternativa.


Možda izdavačima nedostaje optimizma. Možda sudbina knjige ne bude tužna u doba pandemije. Možda je ona poslednji bedem za mnoge u izolaciji. Prezasićeni svakojakim vestima, možda poželimo da se odmaknemo od svega, da uronimo u svet u kojem nada nije pod respiratorom, u svet koji donosi utehu i nadu. Možda, ipak, shvatimo da je knjiga važnija od toalet-papira.


ELEKTRONSKE KNjIGE


ONO što se priželjkuje, a nameće se kao problem srpske kulture, jeste prodaja elektronskih knjiga - kaže Bajac. - Mislim da naša javnost meša elektronsku prodaju štampanih knjiga i elektronske knjige. Iako su elektronske knjige i do pedeset odsto jeftinije, čitaoci se teško odlučuju za njih. Mislim da se neki izdavači kite perjem koje nemaju kad kažu da odlično prodaju elektronske knjige. Među prvima smo pokrenuli njihovu prodaju, imamo stotinak naslova, ali to još nije na pravi način zaživelo kod nas.