Život kao nova odiseja: Vojkan Borisavljević o životu u doba korone i muzici

Ivan Lovrić

29. 03. 2020. u 08:15

Живот као нова одисеја: Војкан Борисављевић о животу у доба короне и музици

Vojkan Borisavljević Foto V. Danilov

O tom trnovitom putu, na kojem smo se našli zbog virusa, razgovarali smo telefonom sa Vojkanom Borisavljevićem, proslavljenim kompozitorom

Stihovi njegove davno komponovane pesme ponovo su aktuelni. Kažu da je život odiseja, staza trnja ili staza orhideja. O tom trnovitom putu, na kojem smo se našli zbog virusa, razgovarali smo telefonom sa Vojkanom Borisavljevićem, proslavljenim kompozitorom.

* Kako se snalazite u ovoj novoj životnoj odiseji?

- Sedim kod kuće i pokušavam da uradim ono što nisam ranije stigao. Da sredim svoju gomilu nota, da pročitam neke knjige koje dugo nisam čitao.

* Da li ovo vreme može da vas inspiriše na nove pesme?

- Mislim da ne može. Ali, svi možemo više da se posvetimo duhovnom radu. Najbitnije je da očuvamo mentalnu stabilnost. Da se družimo sa porodicom, da se čujemo sa prijateljima... I u sebi pronađemo duševni mir.

* A da li muzika može da pomogne da se bolje osećamo?

- Naravno, ali samo dobra muzika. Pošto imam dosta vremena, u prilici sam da preslušavam snimke nekih svojih kolega i drugih muzičara.

* Koje biste pesme preporučili našem narodu kao utehu u ovoj tragičnoj realnosti?

- Preporučujem muziku koja smiruje, koja ima optimističnu poruku. Uglavnom one koje imaju dobre tekstove, kao što su šansone Arsena Dedića, Kemala Montena. Tu su i stare dobre francuske šansone u izvođenju Brela, Aznavura, kao i dobra italijanska muzika koju smo nekada slušali.

* Nedavno je emitovana Pavićeva serija "Junaci našeg doba", za koju ste pisali muziku. Ko su danas junaci?

- Siniša Pavić je neverovatan. On uvek sve predvidi. Junaci našeg doba su svakako medicinski radnici, koje treba još više afirmisati, i još više treba da se čuju. Naravno, došlo je vreme da i mi penzioneri budemo proglašeni nekakvim junacima zato što ne izlazimo iz kuće, i što svi štitimo i sebe i druge. A da su svi građani na početku bili disciplinovani, do ovog sigurno ne bi došlo u ovakvoj meri.

* Kada sve jednom prođe, a moraće, koji su vam dalji planovi?

- To je komponovanje za novu seriju i film Zdravka Šotre, "Kralj Aleksandar". Napravio sam špicu. Ne mogu, naravno, da pravim svu muziku, jer imam samo scenario, ne i sliku. Čekam da se sve ovo završi i da snimanje počne. Tu je i nastavak serije "Junaci našeg doba", koja će se raditi na jesen i emitovati pred Novu godinu.


* Šta biste još savetovali našem narodu u ovo "doba korone"?

- Ne treba da paničimo i da stvaramo lošu atmosferu. Svima nam je potrebna pozitivna energija da bismo izašli kao pobednici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije