Samo da preguramo karantin: I Kralju Čačka virus skratio izložbu

M. KRALJ

23. 03. 2020. u 07:14

Само да прегурамо карантин: И Краљу Чачка вирус скратио изложбу

Nenad Marić / Foto Privatna arhiva

Umetnik Nenad Marić među onima kojima je korona poremetio planove: Situacija nije naivna, nastaviću da crtam, pišem...

ZBOG ozbiljnosti kojom preti širenje zaraze izazvane virusom korona, u mnogim galerijama i muzejima ograničena je, ili potpuno obustavljena, poseta izložbama. Među onima čija je postavka imala takvu sudbinu je i Nenad Marić. Ovaj likovni umetnik, koji je diplomirao slikarstvo pre 14 godina na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, široj javnosti poznatiji je kao muzičar koji nastupa pod imenom Kralj Čačka.

Pre dve nedelje, kako priliči, uz gitaru i svirku uživo, u Muzeju u Smederevu, otvorena je izložba njegovih crteža "Zemlja nije moj dom", koja je premijeru imala prošlog leta u beogradskom Domu omladine, a videla ju je i publika u Vršcu.

- Sada je najvažnije da preguramo ovaj karantin - ističe, za "Novosti", Marić. - Situacija nije naivna i niko ne zna kako će sve ovo dalje teći. Svako će morati da se sa tim nosi, a ja nameravam da crtam, pišem, sviram.

"UŽIVO" I "REALNO" POZIV da se svojom muzikom uključi u "borbu protiv nevidljivog neprijatelja" dobio je i Kralj Čačka. On će se, kako nam je rekao, pridružiti inicijativi koju je pokrenula hrvatska umetnica Nina Rokvić, da uživo i besplatno održi koncert koji će se direktno prenositi preko interneta. Ovih dana sa bratom Markom Marićem priprema i muziku za TV seriju "Realna priča", u režiji Gordana Kičića, koja bi trebalo da se emituje s jeseni.

Višestruko talentovani Kralj Čačka za sobom ima i zbirku poezije "Na margini", u izdanju beogradskog "Loma", u kojoj su se, uz pesme, našli i crteži i muzika. Likovni radovi koje je izložio na upravo zatvorenoj postavci, nastajali su u, kako kaže, intimnim momentima:

- Te crteže koji su stajali kod mene u sobi, sada sam, na belim zidovima galerije, i sam mogao jasnije da sagledam - priča Marić. - Izložbe su upravo zbog tog razloga bitne za umetnike, jer svoje radove mogu da samere sa distance. U galeriji se mnogo jasnije vidi način na koji pristupam temi slojevitosti savremenog čoveka, kao što je uočljiviji i taj raspad koji sam predstavio na ovim crtežima.

Ti trenuci kontemplacije u kojima su nastajala ova likovna dela, kako nam otkriva autor, uglavnom su bili u pauzama između koncerata. "Mini-turneja" ovih crteža po Srbiji pružila je publici priliku da, uz muzički, zakorači u još jedan jedinstven i zaokružen svet ovog stvaraoca.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije