DAN Narodne biblioteke Srbije, 28. februar, po sebi je veliki datum, a proslava njenog 188. rođendana je posebno značajna ukoliko se u obzir uzmu diskontinuiteti srpske kulture i države, usled kojih je 188 godina i te kako veliki vremenski raspon. Ovo je na svečanosti upriličenoj u zdanju NBS istakao ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, naglasivši da je ova biblioteka oduvek bila i ostaće jedan od ključnih činilaca našeg razvoja na duhovnim putevima kulture.

- Vreme knjige jeste večno vreme i večna epoha ljudskog duha - rekao je Vukosavljević. - Vremena se menjaju, i u doba digitalizacije mi smo svedoci tih promena. Biblioteka će i u budućnosti biti mesto traganja za informacijama i obrazovanjem u novim formatima, i zbog toga razvoj Narodne biblioteke Srbije ima iste zadatke i ciljeve koje je imao i pre 188 godina.

Ministar je otkrio da se intenzivno radi na izdvajanju sredstava za izgradnju glavnog depoa Biblioteke koji je neophodan, te najavio:

- Verujem da će Narodna biblioteka Srbije dobiti novi depo 2023. godine ako se investicioni planovi budu realizovali onako kako je to predviđeno.

Tradicionalno, u sklopu centralne proslave Dana NBS, je uručena nacionalna nagrada iz oblasti bibliotekarstva "Janko Šafarik", koju je žiri jednosglasno dodelio Nebojši Kovačeviću, diplomiranom bibliotekaru savetniku, zaposlenom u Odeljenju serijskih publikacija u Narodnoj biblioteci Srbije. Kovačeviću je nagradu uručio direktor NBS Laslo Blašković, koji je ceremoniju otvorio čestitajući delatnicima kuće koju vodi na uspešnoj godini koja je za njima.

PROČITAJTE JOŠ: FEST u znaku Malkoviča, Gavrasa, Egojana...

- U 2019. godini Narodna biblioteka je učestvovala u dva evropska projekta: "Procvat pismenosti" i "Migracije kroz nauku i umetnost". Digitalna biblioteka NBS obogaćena je sa 11 novih zbirki, od Kataloga gramofonskih ploča, preko fotografija o migracijama, do projekta "Hartije od vrednosti - Krvavo zlato" - naveo je Blašković, i dodao da je Digitalnu NBS tokom protekle godine posetilo 62.379 korisnika, da je pola miliona knjiga popisano u reviziji (nikad do kraja realizovanoj u poslednjih 40 godina), da su intezivirane pripreme za izgradnju novog depoa, objavljeno fototipsko izdanje "Beogradskog parimejnika", najstarijeg rukopisa iz fonda Biblioteke...


Tradicionalna manifestacija u Narodnoj biblioteci / Foto P. Mitić


IZLOŽBA O RASTKOVOJ "AFRICI"

U SKLOPU proslave, je u Holu NBS otvorena i izložba "Kroz pustinju i prašumu: putopis Rastka Petrovića", autora Jasmine Tomašević i Nemanje Kalezića, posvećena putopisu "Afrika" koji je Petrović ispisao o svom putovanju duž Crnog kontinenta. Potom je predstavljena i izdavačka produkcija Narodne biblioteke Srbije: prva knjiga izabranih dela Miloša Đorića "Rekvirirani motivi" (priređivači Dragana Bedov i Ivan Obradović, edicija "Živa prošlost"), te "Budućnost prošlosti" (priređivači Paul Klimpel i Elen Ojler, edicija "Savremena biblioteka", knjiga 25).


Laslo Blašković