ZAGREB: OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

U PREPUNOM gledalištu Hrvatskog narodnog kazališta sinoć su dugo odjekivali aplauzi upućeni Nušiću, ansamblu beogradskog Narodnog pozorišta, predstavi "Gospođa ministarka" i reditelju Jagošu Markoviću. Bilo je to finale prvog gostovanja našeg nacionalnog teatra u glavnom gradu Hrvatske posle 38 godina i to na dan piščeve smrti - 19. januara.

Da se ovakav uspeh mogao donekle očekivati, naslućivalo se već po velikom interesovanju publike i ulaznicama koje su "planule" za dva dana (750 mesta sa još pedesetak unetih stolica), kao i najavama da je reč o "delu bezvremenog karaktera najvećeg srpskog komediografa 20. stoleća", uz podsećanje da su u kultnom komadu igrale "najslavnije srpske glumice poput Žanke Stokić, Jovanke Jovanović Dvorniković, Ljubinke Bobić, Olivere Marković.".

PROČITAJTE JOŠ - Narodno pozorište posle četiri decenije u Hrvatskoj: Ovacije za "Gospođu ministarku" u sred Zagreba, nikad veće interesovanje za naše ostvarenje- Uzbuđeni smo i presretni što ste nam, kao dragi prijatelji, došli sa ovako divnim umetničkim darom - obratio se gostima posle izvođenja Ivica Buljan, direktor Drame, dok je upravnica Dubravka Vrgoč dodala: - O sjajnom izvođenju svedoči naša publika koja vas je pozdravila velikim aplauzom i izuzetnom koncentracijom. Ovo je važan, gotovo istorijski događaj posle toliko vremena. Reč je tek o početku saradnje, jer i naša i vaša publika od nas to očekuje. Ovom prilikom, posebno bih čestitala gospođi Radmili Živković na genijalnoj interpretaciji.

Prvakinja Narodnog pozorišta, aktuelna Živka Ministarka Radmila Živković, izrazila je radost što se zahvaljujući pametnom potezu dve upravnice, Ivane Vujić i Dubravke Vrgoč, pružila mogućnost "da u pozorišnoj umetnosti ponovo budemo zajedno i oplemenjujemo jedni druge". Beogradskom izvođenju prisustvovali su mnogi hrvatski umetnici, a među njima je s posebnim zadovoljstvom i povodom došla Branka Cvitković, prvakinja HNK, koja je sa svojih trideset godina (1980. godine) bila najmlađa Živka Ministarka u istoriji jugoslovenskog teatra, ali i poslednja na sceni Hrvatskog narodnog kazališta:

Moju "Ministarku" je režirao Muci Draškić, reditelj Ateljea 212. Voki Kostić je radio muziku, bila je to sjajna produkcija s velikim glumačkim imenima - priseća se Branka Cvitković. - Nušić kao da je danas pisan, zavisi samo kako ga čitamo. Ova verzija je veoma zanimljivo "iščitana" i zaista s velikim interesovanjem sam je pratila, jer sam sada i profesor glume. Glumci čvrsto ulaze u karaktere, što se danas i ne viđa često po pozorištima. Imam utisak da karakter više niko ne igra, niti zna igrati.

Sanja Marković i Anđelka Milivojević

Da kulturna i sportska saradnja između Srbije i Hrvatske dobro funkcioniše, potvrđuje naša ambasadorka Mira Nikolić:

- To je dobra trasa da se krene i u drugim oblastima. Narodno pozorište je došlo s jednom bezvremenom predstavom koju svi razumeju, ma gde da se igra. Drago mi je i da je ovo druga "Gospođa ministarka" za godinu dana u Zagrebu, jer je na "Srpskim danima kulture" gostovala banjalučka predstava sa Svetlanom Bojković u glavnoj ulozi. Našem življu u Hrvatskoj veoma nedostaju slični sadržaji. Ne mogu ni svi da dođu u Zagreb da gledaju predstave, pa smo dali podršku dečjem pozorištu, "Boško Buha" da posete srpske mališane u malim mestima, kao što su Hrnjak i Pakrac.

Kada je o nacionalnim teatrima reč, zajednički je zaključak da susreti moraju biti češći. Tako se već sada zna da će iz Zagreba doći kod nas u goste balet "Gospoda Glembajevi" i opera "Ero s onoga svijeta", a Beograd će uzvratiti sa dva domaća dela - baletom "Ko to tamo peva" i operom "Koštana".

Ivica Buljan, Dubravka Vrgoč i Ivana Vujić

Ipak, "Gospođa ministarka" ostaće u mnogo čemu posebna: uspela je da se održi od 2004. godine, iako je od devetnaest glumaca u premijernoj podeli ostalo samo njih petoro (Radmila Živković, Olga Odanović, Aleksandar Srećković, Radovan Miljanić i Dejana Miladinović), dok su se naknadno odlično "uklopili" i Gojko Baletić, Sanja Marković, Andrej Maričić, Branko Vidaković, Dobrila Stojnić, Anđelka Milivojević, Dimitrije Ilić, Predrag Miletić, Miloš Đurović, Dušan Matejić, Ivan Ivanov, Bojana Bambić, Milena Đorćević i Ivan Nikolić.


POSEBNA ATMOSFERA

BLAGAJNA je "pregrejana", ljudi uzbuđeni. U međuvremenu je bilo puno gostovanja, ipak, ovo je prvi susret dva nacionalna teatra posle toliko godina. Nušić je nekada bio čest autor na repertoaru HNK, zato je posebna atmosfera. "Gospođa ministarka" je kultni tekst, kao što su "Gospoda Glembajevi" u HNK - ističe Ivica Buljan, direktor Drame HNK.

Inače, interesantan je i podatak da su Hrvati imali svoju Živku Ministarku (Milu Dimitrijević) na sceni HNK, iste godine kada je delo nastalo, 1929. godine - samo tri meseca posle praizvedbe u Narodnom pozorištu.TRI KOMEDIJE

NAŠE Narodno pozorište tokom svoje bogate istorije tri puta je gostovalo s Nušićevim komadima u zagrebačkom HNK, s razmacima od oko pola veka: prvi put u martu 1924. godine s "Narodnim poslanikom", potom u decembru 1960. sa "Sumnjivim licem", da bi 2020. došli sa najčuvenijim piščevim naslovom - "Gospođom ministarkom".


Nekadašnja zagrebačka i beogradska „Gospođa ministarka“ i Branka Cvitković i Radmila Živković