Potresne scene stradanja srpske dece u logoru smrti u doba NDH: Film Dara iz Jasenovca stiže na proleće

R. R.

17. 12. 2019. u 08:42

Потресне сцене страдања српске деце у логору смрти у доба НДХ: Филм Дара из Јасеновца стиже на пролеће

Sa snimanja “Dare iz Jasenovca“ Foto FCS

Trenutno snimanje na lokaciji Jasenova kod Bele Crkve

EKIPA istorijske drame "Dara iz Jasenovca", po scenariju Nataše Drakulić, u režiji Predraga Gage Antonijevića, posle dela filma snimljenog u selu Kolut nadomak Sombora, nastavila je rad na lokaciji Jasenova kod Bele Crkve. Premijera jednog od najvećih i najvažnijih kinematografskih projekata u novijoj istoriji na našim prostorima najavljena je za proleće 2020, kada će se navršiti i 75 godina od oslobođenja logora Jasenovac.

"Dara iz Jasenovca" govori o nezapamćenim stradanjima srpske dece u logoru smrti u doba Nezavisne Države Hrvatske. Realizuje se kao projekat od izuzetnog nacionalnog značaja, uz podršku Filmskog centra Srbije i Vlade Republike Srbije.

Ekipu filma posetila je predsednica UO FCS, Jelena Trivan, koja je, kako je istakla, i sama bila potresena scenama koje je videla.

- Veoma me je dirnulo to što su sva deca koja glume u filmu iz sela sa Kozare, a njihove porodice imaju živo sećanje na Drugi svetski rat i ratove devedesetih, te je priča koju pričaju gledaocima njima i lično bliska. Iz tog razloga bilo je potresno gledati snimanje pojedinih scena. Nezamislivo je da su takvi zločini nad decom, i upravo zbog toga smo kao država dužni svim žrtvama Jasenovca, da i na ovaj način ispričamo priču o njihovim sudbinama - rekla je Trivanova.

Pročitajte još -FILM "DARA IZ JASENOVCA": Svet mora da čuje istinu o ustaškim zločinima

U svom saopštenju za javnost ona je posebno naglasila veliki nacionalni značaj ovog projekta, budući da se prvi put tačno i otvoreno govori o srpskom stradanju u ustaškim logorima. Stoga je, kako je istakla, naročito važna i saradnja reditelja Antonijevića sa američkim ekspertom za Holokaust, etičke i religijske posledice logora, dr Majklom Berenbaumom, koji je stručni konsultant na "Dari iz Jasenovca", kako njena istorijska autentičnost ne bi naknadno bila osporena.

Film se bavi vrlo osetljivim temama, i posebna pažnja posvećena je adaptiranju scenarija u edukativne svrhe, kako bi bio prikladan za prikazivanje u školskim ustanovama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Hari Haler

17.12.2019. 09:02

Konacno, u sve osnovne, srednje skole i fakultete u Srbiji i Republici Srpskoj da deca vide sta nas ceka budemo li izgubili drzavu i slobodu.

Los Angeles Vasojevici

17.12.2019. 12:10

Oprostiti i nikada ne zaboraviti tj pamtiti vjecno i pokusati da tak genocid objelodanimo na svetskim instancama,osuditi kao Jermeni Turke..