EKIPA istorijske drame "Dara iz Jasenovca", po scenariju Nataše Drakulić, u režiji Predraga Gage Antonijevića, posle dela filma snimljenog u selu Kolut nadomak Sombora, nastavila je rad na lokaciji Jasenova kod Bele Crkve. Premijera jednog od najvećih i najvažnijih kinematografskih projekata u novijoj istoriji na našim prostorima najavljena je za proleće 2020, kada će se navršiti i 75 godina od oslobođenja logora Jasenovac.

"Dara iz Jasenovca" govori o nezapamćenim stradanjima srpske dece u logoru smrti u doba Nezavisne Države Hrvatske. Realizuje se kao projekat od izuzetnog nacionalnog značaja, uz podršku Filmskog centra Srbije i Vlade Republike Srbije.

Ekipu filma posetila je predsednica UO FCS, Jelena Trivan, koja je, kako je istakla, i sama bila potresena scenama koje je videla.

- Veoma me je dirnulo to što su sva deca koja glume u filmu iz sela sa Kozare, a njihove porodice imaju živo sećanje na Drugi svetski rat i ratove devedesetih, te je priča koju pričaju gledaocima njima i lično bliska. Iz tog razloga bilo je potresno gledati snimanje pojedinih scena. Nezamislivo je da su takvi zločini nad decom, i upravo zbog toga smo kao država dužni svim žrtvama Jasenovca, da i na ovaj način ispričamo priču o njihovim sudbinama - rekla je Trivanova.

Pročitajte još - FILM "DARA IZ JASENOVCA": Svet mora da čuje istinu o ustaškim zločinima

U svom saopštenju za javnost ona je posebno naglasila veliki nacionalni značaj ovog projekta, budući da se prvi put tačno i otvoreno govori o srpskom stradanju u ustaškim logorima. Stoga je, kako je istakla, naročito važna i saradnja reditelja Antonijevića sa američkim ekspertom za Holokaust, etičke i religijske posledice logora, dr Majklom Berenbaumom, koji je stručni konsultant na "Dari iz Jasenovca", kako njena istorijska autentičnost ne bi naknadno bila osporena.

Film se bavi vrlo osetljivim temama, i posebna pažnja posvećena je adaptiranju scenarija u edukativne svrhe, kako bi bio prikladan za prikazivanje u školskim ustanovama.