U ČAST ČUVENE ŽANKE STOKIĆ: Predstava Aveti otvara festival

D. N.

20. 10. 2019. u 17:50

У ЧАСТ ЧУВЕНЕ ЖАНКЕ СТОКИЋ: Представа Авети отвара фестивал

Bista Žanke Stokić u Sunčanom parku u Požarevcu - Foto: D. Novković

Smotru u Rabrovu organizuje UG "Žanka Stokić", u čast najpoznatije glumice u Srbiji između dva svetska rata
KUČEVO – U Domu kulture u Rabrovu, rodnom mestu čuvene glumice Žanke Stokić (1888-1947), 1. novembra počinju Pozorišne svečanosti "Žanki u čast", sedamnaeste po redu.


Manifestaciju će otvoriti predstava "Aveti" Henrika Ibzena, rađena u produkciji "Beo Arta", u kojoj nastupaju: Mirjana Karanović, Jovana Gavrilović, Milan Marić, Slobodan Beštić i Branko Cvejić.


Naredne večeri na programu je predstava "Sudnji dan"Neila Labute, u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a 3. novembra "Histerija" Teri Džonsona, u produkciji "Beo Arta".


U prateći program uvršteno je otvaranje spomen-sobe slikara Tomislava Tota Jovića, dečja predstava "Svetlucava i sjajna magična priča", dokumentarni film "Trnje i lovorike Olge Ilić" i koncert filmske muzike, u izvođenju Ilije Rajkovića – klavir i Miše Bogdanovića – truba.


Smotru u Rabrovu organizuje Udruženje građana "Žanka Stokić", u čast najpoznatije glumice u Srbiji između dva svetska rata. Kao član BDP-a, istakla se tumačenjem likova iz Nušićevih komedija, naročito "gospođe ministarke", iz istoimene predstave.


Pročitajte još: "Žanka"ide u ruke Gorici Popović


U znak sećanja na nju, 2003. godine grad Požarevac i "Večernje novosti" ustanovili su nagradu "Žanka Stokić", koju su do sada dobile neke od naših najpoznatijih glumica.


Plakat predstave Aveti - Foto Beo Art


Osim po glumačkoj karijeri, Žanka je upamćena i kao žrtva nove vlasti nakon Drugog svetskog rata, kad je osuđena na osam godina gubitka nacionalne časti, jer je učestvovala u nemačkim radio-programima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije