Momenat kada se zaustavila kazaljka na satu: Milorad Komrakov prvi put o noći kada su projektili pogodili zgradu RTS-a

M. J.

14. 10. 2019. u 13:30

Моменат када се зауставила казаљка на сату: Милорад Комраков први пут о ноћи када су пројектили погодили зграду РТС-а

Foto: I.Marinković

Ekskluzivno izdanje Kompanije "Novosti", "02.06 Bombardovanje RTS - Moja istina", bivšeg urednika informativnog programa RTS

POSTOJE trenuci u bliskoj istoriji našeg naroda, za koje svako od nas pojedinačno zna gde se nalazio u tom momentu. Nepogrešivo. U zemlji u kojoj je uobičajeno reći da ima viška istorije po glavi stanovnika, takav jedan trenutak je kada smo svi čuli "da su poletili avioni iz Avijana", kada je započela NATO agresija na našu zemlju.

U ekskluzivnom izdanju Kompanije "Novosti", "02.06 Bombardovanje RTS - Moja istina", Milorada Komrakova, prvi put je u javnosti kompletno ispričana priča bivšeg urednika informativnog programa RTS o noći kada su NATO projektili pogodili zgradu nacionalne televizije, u kojoj je poginulo 16 zaposlenih.

Komrakov u svojoj ispovesti vodi čitaoca pravo u zgradu RTS-a, u sam master, u noć užasa, krika, straha i smrti.

Do sada neobjavljene političke i društvene činjenice, akteri i okolnosti predstavljaju ozbiljnu "etičku i političku zavesu" u kojoj se dogodilo veliko zlo, u kojoj je 23. 4. 1999. prvi put u istoriji ratovanja gađana "kao legitimna meta" jedna medijska kuća.

Pročitajte još - Potresna priča o bombardovanju RTS

Mnoge će iznenaditi recenzija ove knjige koju je napisao bivši direktor i glavni i odgovorni urednik Studija B Dragan Kojadinović, u kojoj tvrdi:

"Ja nisam bio na onoj strani na kojoj su bili Dragoljub Milanović i Milorad Komrakov. Po nama, oni su bili udarna pesnica režima. Bio sam na onoj drugoj. Opozicionoj i izdajničkoj, kako su govorili u vrhu vlasti. U odnosu snaga, naši, patriote, i njihovi, tj., izdajnici, dočekali smo rat i bombe.

Milorad Komrakov ,foto Tanjug

Spiker, novinar, snimatelj, tehničar u masteru, u takvim okolnostima, isto su kao pilot borbenog aviona u svom kokpitu. Svaki pilot koji je dobio naredbu da uzleti u susret NATO avionima, ni na trenutak nije pomislio da treba da pobegne sa bojnog polja. Rat je rat, vojnik je vojnik, ma bio pilot, ili novinar. Dužan da brani svoju zemlju i slobodu."

Pred izlazak svog svedočanstva prvi put u javnosti, Komrakov, za "Novosti", kaže: "Nisam znao da će zgrada RTS biti bombardovana! Nisam lažov i zločinac! Taj zločinački um koji je naredio uništavanje RTS, ta zver u ljudskoj koži, monstrum kome život civila u ratu predstavlja kolateralnu štetu i dalje je nepoznat svetskoj javnosti."

"02.06" je jedna od karika koje su nedostajale za savremenike i buduće istoričare.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije