PRIJATELjSTVO U BEZNAĐU: Novosti na snimanju crne komedije Nije loše biti čovek

R. RADOSAVLjEVIĆ

sreda, 09. 10. 2019. u 10:02

ПРИЈАТЕЉСТВО У БЕЗНАЂУ: Новости на снимању црне комедије Није лоше бити човек

SARADNjA Vojin Ćetković,Foto: V. Danilov

Film je omaž muzičarima, čestitim ljudima i psima, kaže legendarni Dušan Kovačević

U BEOGRADSKOM Hajd parku na Topčiderskom brdu naš legendarni dramatičar, scenarista i reditelj Dušan Kovačević započeo je finalne probe za početak snimanja novog filma "Nije loše biti čovek".

Posle pauze od 17 godina, koliko je proteklo od njegove režije filma "Profesionalac", Kovačević je u utorak opet seo u rediteljsku stolicu, srećan zbog jutarnjeg oktobarskog sunca i vremena koje će im narednih dana ići naruku.

- Da budem iskren, film mi i jeste i nije nedostajao, jer kada pišete dramu, vi gledate film. Drama je, zapravo, deo velike ili male filmske priče koja se događa u jednom scenskom prostoru, u ograničenom delu nečeg što vi zamišljate da je kuća, dvorište ili neki drugi životni ambijent. U filmu ste oslobođeni tih pozorišnih "stega" koje i te kako mogu da budu stimulativne, jer zahtevaju dodatak mašte.

PROČITAJTE I:SNIMANjE FILMA "SVETOZAR MILETIĆ": Istorijska saga koja pokazuje sve ožiljke našeg naroda

Pošto smo mi danas u parku, realno imamo sve prednosti u njegovoj čaroliji, a kada na sceni treba da ga napravimo onda smišljamo kako to da uradimo s jednim drvetom. Utoliko mi je uvek bilo teže u pozorištu, od prve drame "Maratonci trče počasni krug", koja ima deset slika, a svaka slika se događa u nekom drugom prostoru, tako da oni i kada su bili pisani, a pisao sam ih kad sam bio student treće godine, više su bili filmski scenario. Deset godina posle njihove premijere u Ateljeu 212, u režiji Ljubomira Mucija Draškića, "Maratonci" su realizovani kao film - kaže Kovačević za "Novosti", ističući da se to i sada ponavlja.

DOGOVOR Duško Kovačević sa Hristinom Popović,foto V.DanilovScenario novog filma ironičnog naslova "Nije loše biti čovek", kako objašnjava, bazira se na njegovoj drami "Kumovi" (od 2012. kao hit predstava ovenčana brojnim nagradama još uvek se izvodi na sceni Zvezdara teatra), ali je od nje ostala samo inicijalna priča o čoveku koji je u parku, u blizini svoje kuće, sreo psa i sprijateljio se s njim. Glavne junake u filmskoj verziji ove "komedije o tragediji naše stvarnosti", koja prati Milana, profesora muzike koji je ostao bez posla, igraju Vojin Ćetković, Nenad Jezdić, Srđan Žika Todorović, Branka Katić, Hristina Popović, Andrija Milošević... Gordan Kičić i rediteljeva ćerka Lena Kovačević igraju likove pevača i pevačice, a ovu glumačku podelu upotpunjava i nekoliko pasa, kojima je takođe dodelio ozbiljne "uloge".

Foto V.Danilov

- Ovo je moja prva saradnja s Duškom Kovačevićem, i divno je provoditi vreme, razgovarati i stvarati s takvim velikim piscem i čovekom kao što je on - kaže Vojin Ćetković, koji igra Milana. - A bile su čudne okolnosti kada me je pozvao, sreli smo se, nažalost, na jednoj komemoraciji, i tu mi je rekao da ima ulogu za mene i da bi voleo da radimo. Kasnije je pročitao moj intervju u kojem sam napisao posvetu mom kumu, i posle toga me je pozvao.

Foto V.Danilov


Ispostavilo se da neke rečenice koje sam govorio postoje u njegovom scenariju, a izgovara ih glavni junak Milan svom kumu koji je umro. Mnogo se nekih i privatnih stvari tu poklopilo, a u svakom dobrom scenariju uvek postoji više slojeva. Duško je napisao dvadesetak verzija, a ja sam pročitao nekih pet-šest, i to po više puta - ističe Ćetković.

"Nije loše biti čovek" prati više od 20 životnih sudbina, a na jučerašnjoj probi za snimanje bili su i glumci Jelena Mihajlović, Srđan Timarov, Nemanja Stamatović, kao i Momčilo Bajagić Bajaga, koji komponuje muziku.

Kompozitor Momčilo Bajagić,Foto V.Danilov


POTENCIJAL ZA SVETSKE FESTIVALE

PRODUCENT filma je kuća "Art i popkorn" Miroslava Mogorovića, koji je poznat upravo po tome što je producirao mnogobrojna ostvarenja koja su prikazivana i osvajala nagrade na svetskim festivalima.

- Ovo je moja prva saradnja s Duškom, i veliko mi je zadovoljstvo što sam došao do toga da mogu da radim s takvom legendom kao što je on. Iako scenario na prvi pogled deluje kao da je za domaće tržište, on sa nasleđem koje Duško ima u svetu, jer je dobijao nagrade na najvećim festivalima, ima veliki potencijal i za inostrano tržište, i nadam se da ovim filmom nastavimo tu tradiciju - ističe Mogorović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Koja D Inka

09.10.2019. 15:48

Dusko ako mislis da ces se izvuci sto nisi ,, turio ,, Leku umesto Cetka ...Nece te ni Zika ni Kicic oprati ...