„ČAST ALI I UNAPRED IZGUBLjENA BITKA“: Lazar i Petar Ristovski o kandidaturi „Kralja Petra Prvog“ za Oskara

I. Mitić

petak, 20. 09. 2019. u 17:28

„ЧАСТ АЛИ И УНАПРЕД ИЗГУБЉЕНА БИТКА“: Лазар и Петар Ристовски о кандидатури „Краља Петра Првог“ за Оскара

Petar i Lazar Ristovski Foto: I. Mitić

Producent i reditelj filma o srpskom predstavniku u trci za prestižnu nagradu. Imamo misiju da svetu pokažemo šta mu je Srbija značila u Prvom svetskom ratu
LESKOVAC – Glavni protagonista i producent filma „Kralja Petar Prvi“ Lazar Ristovski istakao je u petak u Leskovcu, na 12. Internacionalnom festivalu filmske režije, da je ovaj film, posle „poziva na bojkot“ mnogima „zatvorio usta“, jer je na kraju u najvećem delu dobio pozitivne kritike i naišao na oduševljenje publike. Film je pogledalo više od 200.000 ljudi, a „tačka je stavljena“ kada je izabran da predstavlja Srbiju u trci za Oskara.

Pročitajte još:
Lazar Ristovski: Mi nećemo dobiti Oskara, ali će film videti veliki deo sveta

- To je nažalost unapred izgubljena trka iz raznoraznih razloga, ali mi smo ipak ponosni na tu odluku. Pokušaćemo da ovaj naš film vidi nekoliko hiljada članova akademije i to bi bilo vrlo značajno da se desi. Kao što vidimo mnogi žele da revidiraju istoriju što ide, čini mi se, na štetu srpskog naroda. Mi imamo čak i tu misiju da tom svetu pokažemo šta mu je Srbija značila u vreme Prvog svetskog rata – rekao je Ristovski.

Njegov sin i reditelj filma Petar Ristovski je dodao da je „Kralj Petar Prvi“ velike junake naše istorije približio publici tako što ih je predstavio kao ljude od krvi i mesa, sa svojim unutrašnjim previranjima i problemima.

Pročitajte još:
Ristovski: Naš film je pobedio loša predviđanja sumnjivaca


- Mislim da smo uspeli da donesemo iskrenu emociju što je, pored svih elemenata filmskog spektakla, dodatna vrednost koju film ima. Trudio sam se da se ne dodvoravamo svima već da kao autori budemo pošteni sami prema sebi i da na kraju, kada podvučemo crtu, dobijemo film kakav smo želeli – dodao je Petar Ristovski.

Lazar Ristovski je deo i crnogorske trke za Oskara jer je glumio i bio koproducent filma „Između dana i noći“.

- „Zilion film“ je imao četiri ili pet filmova koji su učestvovali u toj trci što se, u ovim našim politikanstkim i dnevno političkim reakcijama, zaboravlja. Ne bih rekao da nam se posrećilo nego valjda i neki kvalitet stoji iza toga. Postojimo 23 godine i za to vreme smo sami ili u koproduciji napravili 18 igranih filmova i po tome smo sigurno rekorderi u Srbiji – zaključio je Lazar Ristovski.

HRABAR AUTORSKI FILM


Lazar Ristovski kaže da film „Između dana i noći“ mnogi producenti ne bi ni radili, a da je on bio potreban kako crnogorskoj tako i srpskoj kinematografiji.

- To je jedan vrlo specifičan i hrabar autorski film. U današnje vreme kada producenti diktiraju šta će se i kako će se raditi većina njih taj film ne bi ni radili. Zato što je on emotivan i otvara prostor koji publici nije na dohvat ruke nego je tera da se zamisli i zbog toga sam vrlo srećan što sam i kao glumac i kao producent deo tog filma – rekao je Lazar Ristovski.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije