LESKOVAC – Ministarstvo kulture ocenjuje najvišom ocenom rad ustanova kulture u Leskovcu, a utisci su zaista impozantni. Leskovac je uzoriti primer u razvoju kulturnog života, a izdvajanja za ovu oblast svrstavaju ga u sam vrh opština i gradova u Srbiji. Ovaj grad je i primer jednog šireg fenomena, a to je princip decentralizacije kulturne politike. Kultura mora da prožima svaki deo naše države i evo primera da je to moguće – poručio je Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja tokom posete u sredu ustanovama kulture u gradu na Veternici.

Pročitajte još: Vukosavljević: Zaštitićemo knjižaru "Geca Kon"

Povod za posetu je 140 godina od osnivanja leskovačke biblioteke, a ministar je obišao i ovdašnji muzej, pozorište kao i Leskovački kulturni centar. Vukosavljević je i prvi ministar kulture koji je prešao prag biblioteke u Leskovcu, a zaposlenima je, pored redovne pomoći u nabavci knjiga, simbolično poklonio antologijsku ediciju „Prvi svetski rat u srpskoj književnosti“. U Narodnom muzeju je video radove na drugoj fazi stalne postavke, a u Kulturnom centru već završenu rekonstrukciju dela ove ustanove. Reč je o projektima koje finansira nadležno ministarstvo.

Pročitajte još: Leskovac: Vozni park za javnu higijenu

- Beograd jeste najveće kulturno-istorijsko sedište i glavni grad, ali ukoliko kultura u Srbiji bude organizam koji ima veliku glavu, ali atrofirane druge delove tela onda od naše kulture neće biti ništa. Budući da se većina slaže oko tog principa ostaje nam da ga sprovodimo u delo, a to je moguće samo onda kada u lokalnim sredinama postoje aktivni ljudi, žive ustanove i energija koja stvara dobre projekte u ovoj oblasti – naglasio je ministar.

On je dodao da se u poslednjih nekoliko godina Leskovac istakao brojnim kvalitetnim projektima u oblasti digitalizacije, savremenog stvaralaštva i zaštite kulturnog nasleđa koje je ministarstvo podržalo sa skoro 70 miliona dinara, a samo u ovoj godini taj iznos je, uključujući i medije, oko 24 miliona dinara. Vukosavljević je zaključio da „neki razmaženi budžetski korisnici iz oblasti kulture koji smatraju da država postoji samo zbog njih i za njih“, treba da dođu u Leskovac „da osete ovu energiju i da vide rezultate rada koji se ovde ostvaruju“.


- Bliskost glavnom gradu ne može i neće biti osnov za beskonačna i bezgranična finansijska ulaganja. Praksa je pokazala da je svaki dinar koji je uložen ovde u Leskovcu bio dobro uložen dinar i mi ćemo sa takvom politikom nastaviti i ovde i u drugim sredinama koje posluju na sličan način – rekao je Vukosavljević.


Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je dodao da je lokalna samouprava ove godine za kulturu izdvojila 354 miliona dinara odnosno 8,7 odsto gradskog budžeta. On je ocenio da Leskovac treba da bude ponosan na svoje kulturne radnike, jer oni na najbolji mogući način predstavljaju svoj grad u zemlji i inostranstvu, što potvrđuju i brojne nagrade i priznanja. Tokom Vukosavljevićeve posete Leskovcu je dogovorena i saradnja na obnovi devastirane letnje pozornice Leskovačkog kulturnog centra.


ŽIKA PAVLOVIĆ BOGDANU DIKLIĆU

Direktorka Kulturnog centra Sanja Conić je otkrila novinarima da će na predstojećem 12. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije(LIFFE) nagrada koja se dodeljuje za afirmaciju filmske umetnosti pripasti glumcu Bogdanu Dikliću. Ovo priznanje ustanovljeno je u znak sećanja na proslavljenog reditelja Živojina Žiku Pavlovića, a među dosadašnjim dobitnicima su Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Rade Šerbedžija, Dragan Nikolić, Bata Živojinović, Slavko Štimac, Emir Kustirica i Slobodan Šijan.

CARIČIN GRAD

Ministar je ocenio da je Caričin grad velika arheološka i kulturološka i potencijalno velika turistička atrakcija i najavio da će država, u naredne četiri godine, podržati ovaj arheološki lokalitet kako bi došao na UNESKO-vu listu kulturne baštine.