Intimna priča pod otvorenim nebom

V. STRUGAR

utorak, 30. 07. 2019. u 20:55

Интимна прича под отвореним небом

Šerbedžija, Bistrović Darvaš, Tonkovićeva i Marić

Na Malom Brionu premijerno izvedena predstva "Ko se boji Virdžinije Vulf", u saradnji "ULISIS" i BDP. Radivojević: Dobili smo izvanrednu predstavu koja će biti "mamac" za publiku

BRIONI

OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA "NOVOSTI"


DNEVNA soba sredovečnog bračnog para, mnogo alkohola i verbalnog iscrpljivanja u prisustvu dvoje mladih ljudi, uvučenih u njihovu mučnu igru - ambijent je i atmosfera predstave "Ko se boji Virdžinije Vulf" (režija Lenka Udovički) premijerno izvedene u ponedeljak uveče na Malom Brionu. Uprkos vremenskim nepogodama (koje su omela dva, pretpremijerna izvođenja), u "prajm tajmu" sve je prošlo besprekorno - publika je na nogama, iskrenim ovacijama ispratila aktere čuvenog komada Edvarda Olbija.

- Iako pod otvorenim nebom, okružena kamenim zidinama Tvrđave Minor, savršeno je funkcionisala ova intimna ljudska priča. Četvoro glumaca, vođenih sigurnom rediteljskom rukom, odlično je uradio svoj posao: Rade Šerbedžija, Katarina Bistrović Darvaš, Milan Marić i Romina Tonković. Tako je prva koprodukcija Teatra "Ulisis" i Beogradskog dramskog pozorišta pokazala da bi se, kako se najavljuje, s razlogom mogao uskoro očekivati još neki zajednički projekat.

Pročitajte još - Rade Šerbedžija: Uvek sam bio prokleti romantičar

- Moja junakinja Marta vrlo je kompleksno biće, tužno, mnogo zavisti i frustracije. S tim se sretati svaki dan nije "ludo", pa me na neki način i odbija i privlači ova uloga - kaže o pozorišnom zadatku vrsna zagrebačka glumica Katarina Bistrović Darvaš.

Naša publika već je imala priliku da je vidi s riječkom predstavom "Predsednice" (u režiji Bojane Lazić), kao i "Galebom" u postavci Bobe Jelčića.

- Publika u Beogradu uvek veoma lepo prima glumce i predstave. Mislim da je više sklona pozorišnom životu nego zagrebačka. Možda zato i što to zagrebačka nekako "tiše" pokazuje. U Beogradu je otvorenije i srdačnije - objašnjava Katarina Darvaš.

Publika ovacijama ispratila glumce


V. d. upravnika BDP Jug Radivojević veoma je zadovoljan premijerom na Brionima, a posebno činjenicom da će predstava biti na stalnom repertoaru njegove kuće, od 8. oktobra, kada je premijera:

- Nije bilo značajnije pozorišne figure od Radeta Šerbedžije da se ovaj projekat dogodi. Jer, njime ga posle trideset godina vraćamo u Beogradsko dramsko. Ima simbolike u činjenici da je posledenja predstava koju je Rade odigrao bila upravo "Ko se boji Virdžinije Vulf" Dušana Jovanovića na našoj sceni. Za BDP je veoma bitan ovakav početak - želimo da se širimo što više u regionu i Evropi. Mislim da smo dobili izvanrednu predstavu koja će biti "mamac" za publiku, ali i ozbiljan festivalski reprezent naše kuće.

EKIPA

Dramaturg predstave je Željka Udovičić Pleština, kostimograf Bjanka Adžić Uruslov, scenograf Stefano Katanur, koreograf Matija Ferlin. U ulozi Nika gledaćemo u alternaciji Ljubomira Bulajića i Martina Grdana, a kao Hani pojavljivaće se i Nika Ivančić.

U publici su premijerne večeri bili i Igor Mandić, Kori Udovički, Filip Gajić, Svetozar Cvetković, Jelena Đokić, Lucija Šerbedžija, Alka Vuica...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije