ALEKSANDROVAC-GLUMCI predstave “Tartif” u zajedničkoj produkciji SNP Novi Sad i Narodnog pozorišta Sombor osvojili su najviše nagrada na 6. Pozorišnom festivalu “Bucini dani”, koji se od 11. juna održavao u Aleksandrovcu, dok je Gran-pri "Milosav Buca Mirković" - glumačko ostvarenje festivala pripalo glumici Hani Selimović.


Pročitajte još: "GRAD TEATAR" U BUDVI: Pozorište u vremenima grubosti


- Za razliku od muških, u dramskoj literaturi ženskih uloga ima manje - stoji u obrazloženju žirija. - Hana Selimović u ulozi Dorine ("Tartif") spaja oba pola, izjednačivši ljudsku patologiju, strahove, zebnje i nemire. Savremeni neurotični čovek permamenentno opaža zlo koje misli da u svojoj izopačenoj mašti vidi samo on. Dorina je preosetljiva, krhka, skrajnuta, socijalno zgažena ali i dalje moralom vođena individua. U mračnom, dijaboličnom, demonskom svetu njen glas u bukvalnom smislu egzekutorskim pozorišnim postupkom biva udavljen.


Pročitajte još: INFANT NAS „GREJE“ SKORO POLA VEKA: Objavljen program predstojećeg međunarodnog teatarskog festivala u Novom Sadu


Sve odluke žirija u čijem su sastavu radili Dušanka Stojanović Glid, predsednica, Andrej Šepetkovski i Đurđa Tešić donete su jednoglasno.Zlatno zrno za najbolju mušku ulogu pripalo je Marku Markoviću koji je zaigrao Kleanta u predstavi "Tartif",dok je najbolju žensku ulogu po mišljenju žirija, igrajući Elmiru u istoj predstavi, ostvarila Tijana Marković. Zlatno zrno za najboljeg mladog glumca/glumicu pripalo je Nini Nešković u predstavi "Jami distrikt"(koprodukcija Centar za Kulturu Tivat, Bitef teatar, Asocijacija MASZK Segedin, Think Tank Studio), a Zlatno zrno za glumačku bravuru - Jeleni Ilić, koja igra u predstavi "Režim ljubavi", Ateljea 212.- Nagradu za najbolju produkciju "Milan Minja Obradović" dodeljujemo predstavi "Jami distrikt" jer je podvig u gerilskim uslovima napraviti angažovanu predstavu, muzičko-scensko-glumački performans - obrazlaže žiri.


6. Pozorišni festival “Bucini dani” zatvara se večeras dodelom nagrada i izvođenjem programa Kafnski kabare sa Vesnom Stanković i Nebojšom Dugalićem. Procene organizatora su da je samo predstave tokom pet tamičarskih večeri odgledalo oko 2.000 posetilaca.


INTERESOVANjE


OSIM predstava, i prateći programi na 6.Bucinim danima beležili su interesovanje posetilaca. Izložba „Umetnost glume ili traganje za istinom“ Pozorišnog muzeja Vojvodine o životu i delu Svetlane Bojković, okupljanje književnika „Zavičajni pesnici Buci u čast“, razgovor o aktuelnim pozorišnim temama pod nazivom „Referendum za pozorište“, bili su samo neki od propratnih događaja na festivalu, koji je posvećen župskom i srpskom umetniku Buci Mirkoviću.